Backlash för kvinnorna i Jemen

Läst & Sett | 2007-03-05

»Arabia Felix i terrorns tid:
Resor i Jemen«
Eva Sohlman
Wahlström och Widstrand

Journalisten Eva Sohlmans reportagebok om Jemen söker Usama bin Ladins rötter, orsaken till al-Qaidas rekryteringsbas bland fattiga jemeniter, och logiken för Jemens samarbete med USA i kriget mot terrorismen. Men mest intressant är det att läsa om kvinnornas situation.

Enligt Sohlman breder en alltmer reaktionär kvinnosyn ut sig i Mellanöstern sedan tjugo år. Då var det var ovanligt att kvinnor bar heltäckande slöja. Idag får kvinnor som inte bär slöja syra kastat i ansiktet i vissa delar av Jemen – bara ögonen får synas – och flickor så unga som 9–12 år gifts bort, vilket leder till svåra förlossningar, ibland med dödlig utgång. Visserligen har kvinnorna i princip rätt att både skilja sig, rösta, studera och yrkesarbeta i Jemen, men de flesta män säger med höjda ögonbryn att det kanske inte gäller just deras fru.

Vid ett besök på ett av landets fem kvinnofängelser, där de flesta sitter fängslade för kärleksbrottet »sex utanför äktenskapet«, för prostitution eller för att de blivit våldtagna träffar Sohlman 12-åriga Noor som blivit våldtagen av sina manliga släktingar och blev gravid – fadern hävdar att hon prostituerat sig. Noor är inte säker på att hon vill lämna fängelset efter avtjänat straff. Hon riskerar att dödas av sina släktingar för att ha dragit vanära över familjen. 16 barn bor där också. Liksom mödrarna bortstötta för all framtid av släkten.

Utbildning, arbete och att tjäna egna pengar ser kvinnorna som nyckeln till sin frihet och självständighet. 70 procent av kvinnorna är fortfarande analfabeter. Att ändra arvsrätten så att kvinnan får underhåll och rätt till hälften av familjens tillgångar vid en skilsmässa är den viktigaste frågan vid sidan av rätt till utbildning som kvinnorättsorganisationerna i landet driver.

Text: Solveig Hauser

Svart men hoppfullt om Somalia

»Länkar«
Nuruddin Farah
Övers: Ulf Gyllenhak
Albert Bonniers Förlag

Barnet står i centrum och ses som hoppet för framtiden i den somaliske författaren och regimkritikern Nuruddin Fahrahs senaste roman Länkar. Det är något fundamentalt fel i Somalia, kan man snabbt konstatera.
När romanens huvudperson Jeeb-leh återvänder till Mogadishu efter tjugo år i landsflykt möts han av helveteslika scener. Hans landsmän har brutits ned av inbördeskriget som härjat i landet sedan den förre diktatorn Siad Barre störtades 1991. Så fort han sätter sin fot i den röda afrikanska sanden på den provisoriska flygplatsen ser han en tioårig pojke bli brutalt nedskjuten av ett gäng beväpnade ungdomar, vilka skjuter för att roa sig.

Farah ger ett flertal referenser till Dantes Inferno, där författaren ledsagas genom helvetet av poeten Vergilius. Jeebleh guidas emellertid av en skurk och bedragare men i romanens upplösning inser han att den lilla flickan Rastaa står som en symbol för den rätta vägen. Rastaa är den bortrövade dottern till hans gamle vän Bile och hennes kidnappning är en av orsakerna till att Jableeh återvänt till sitt forna hemland, som han flytt sedan han oväntat släpptes ut ur fängelset där han suttit som politiskt obekväm. Raasta har en övernaturlig aura av godhet omkring sig och är älskad av alla i Mogadishu oavsett släktband. Hennes namn betyder också fred.

Länkar är en vacker bok med tydliga dofter av Afrika som ger ett intressant inifrånperspektiv på konflikten och baksidan av klanlojaliteter. Ett intressant dilemma utkristalliserar sig: hur skulle vi själva handla i en situation med total laglöshet, vem skulle vi lita på och skulle vi frestas att ta lagen i egna händer eller skulle vi göra som många somalier i boken gjort; lita till Guds försyn. Farah betonar individens egen skyldighet att ta ansvar för de handlingar vi utför eller avstår från. Allt vi gör är länkar i en sammanhängande kedja och får konsekvenser i ett mer övergripande perspektiv.

Text: Solveig Hauser

Det ofria ordet på Kuba

Raúl Rivero. Foto: Lisa Hanson.

»Mörkläggning – och 51 andra kränkningar av den kubanska statens oberoende och territoriella integritet«
Raúl Rivero
Övers: Elisabeth Helms
Silc förlag

Raúl Rivero dömdes den 31 mars 2003 till 20 års fängelse. Titeln på boken är en hänvisning till åtalsrubricering mot Raúl Rivero: Att ha utfört handlingar som syftar till att kränka den kubanska statens oberoende och territoriella integritet.

Mörkläggning ger i 52 korta berättelser en målande beskrivning av det kubanska folkets vardag. Varje berättelse ger en tragisk historia där människan är underordnad revolutionen. Rivero skildrar dock samtidigt kubanernas uppfinningsrikedom och den härliga humor de använder sig av för att ta sig igenom livet på Kuba. Han beskriver händelser där människor desperat försöker ta sig ut ur landet, men också den medmänskliga inställningen hos många kubaner som är kvar. Det skapar ett hopp för framtiden.

Då boken består av dessa korta berättelser passar den utmärkt på nattygsbordet. Det underlättar naturligtvis om man är intresserad av Kuba och dess historia, men det viktigaste är en vilja att förstå den verklighet som dagens kubaner befinner sig i och hur det kan vara att leva i ett land där de friheter vi i Sverige tar för givna inte existerar.
Mörkläggning lämnar få läsare oberörda, men det är upp till var och en att ta till sig det underliggande budskapet i varje berättelse. Frågan som blir outtalad genom hela boken är: Skulle detta vara kränkningar av en stat under en fungerande demokrati?

Text: Fredrik Thörnesjö


Sexköp granskas i roman

**

»Smuts«
KatarinaWennstam
Albert Bonniers Förlag**

Jonas Wahl är en rik, stilig och framgångsrik advokat med tjusig villa i en välbeställd Stockholmsförort, perfekt hustru, två fina barn och en jämställd kvinnosyn. Nu ska han vara expertkommentator på TV i samband med en stor traffickingrättegång. Jonas Wahl är dessutom sexköpare – kund hos den bordell rättegången handlar om.

Katarina Wennstam har skrivit två uppmärksammade reportageböcker om våldtäkt: Flickan och skulden (om offren), och En riktig våldtäktsman (om förövarna). Smuts är hennes skönlitterära debut. »Spänningsroman« står det på omslaget, men jag tycker aldrig att det blir riktigt spännande – man förstår redan från början vart det barkar hän. Jonas Wahl önskar innerst inne att allt ska avslöjas, medan hustrun Rebecca väljer att blunda och stänger in sig i en superdesignad Sköna Hem-värld, även när sanningen kommit fram.
Berättelsen är putsad in i minsta bihistoria. Wennstam kan sitt ämne, och boken är brännande aktuell. Men tyvärr även platt och övertydlig – i sin vilja att visa att sexköparen kan vara vem som helst gör Wennstam Jonas Wahl till mer av en karikatyr än en trovärdig människa. Porträttet av Rebecca däremot har mer kött och blod.

Den bästa bihistorien handlar om fjortonåriga dottern Emmas nyvaknade sexualitet. Hon skäms över pirret i underlivet, känner sig smutsig när hon får orgasm när hon grovhånglar under en filt. Men vad är egentligen smutsigt? En fjortonårig tjej med sexuella känslor? Ett rättsystem som skyddar sexköpare så att deras familjer inget får veta? Eller en advokat som får stånd när åklagaren visar bilder på misshandlade prostituerade? Smuts är ingen litterär sensation, men förhoppningsvis kan den öppna några ögon och väcka debatt kring vem sexköparen är och hur rättssystemet håller dem om ryggen.

Text: Jenny Sjöö Saers

Läst & Sett | 2007-03-05