Uppslukande om hjältar

Conny Palmkvists "Sundets röda nejlikor" är en uppslukande läsning om människorna som gjorde motstånd och räddade danska judar och hjälpte motståndsrörelsen i Danmark under andra världskriget.

böcker | 2021-03-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021
I små båtar flydde människor från Danmark till Sverige. Denna båt är på väg till Ystad.

I små båtar flydde människor från Danmark till Sverige. Denna båt är på väg till Ystad. Foto: Wikimedia

Författare: Conny Palmkvist

Bok: Sundets röda nejlikor. Hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget.

Förlag: Forum

Under årens lopp har jag ett antal gånger njutit av de fina stränderna på nordöstra Själland. Jag har ätit utsökta rödspättor på mysiga restauranger och strosat runt i idylliska Helsingör. Nästa gång jag kommer dit kommer jag ha 1940-talets historia med mig i tankarna. 

Sundets röda nejlikor” av Conny Palmkvist tar tid att ta sig igenom (521 sidor) men är en fullständigt uppslukande läsning.   

Uppgörelsen och granskningen kring Sveriges agerande under andra världskriget är en pågående process där samlingsregeringens anpassningspolitik för att hålla landet utanför kriget ofta kritiseras. 

Det är förtjänstfyllt att Palmkvist lyfter fram en annan sida från krigsåren; de som valde att agera för att rädda människor undan det nazityska styret.

Foto: Forum

Han ger en bred och detaljrik av händelserna i Helsingör och Helsingborg med fokus på åren 1943-1945. Det blir en berättelse fylld med spänning och känslor och i boken träder ett antal personer fram på ett mycket levande sätt ur historiens glömska.      Den tyska ockupationen av Danmark var länge ur nazisternas synvinkel ett mönster, ett land där livet gick vidare. Landet kapitulerade omedelbart efter invasionen 9 april 1940 och regeringen satt kvar. Ett mindre antal danskar valde att bli aktiva nazister även om partiet DNSAP inte ens vid valet i mars 1943 fick mer än drygt två procent. 

I augusti 1943 tog tyskarna över makten och i oktober skulle Danmarks 7 800 judar deporteras. Motståndsrörelsen lyckades dock rädda över 7 200 judar till Sverige.   

Palmkvist berättar om hur en liten grupp danskar i Helsingör, ”Syklubben”, i samarbete med svenskar i Helsingborg på ett närmast osannolikt sätt sedan håller igång en transportlinje över sundet under de sista krigsåren. De räddar 1 400 människor. 

”Och man gör väl det som måste göras. För anständighetens skull.” Så svarar en av Syklubbens medhjälpare på frågan om varför riskera livet för okända människor. 

Ulf B Andersson

böcker | 2021-03-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2021