MRDAGARNA 2021: Journalistnätverk vill bryta tystnaden om Västsahara

Västsahara är i princip helt stängt för journalister. Det är omöjligt att jobba öppet, men det lokala medienätverket Equipe Media försöker dokumentera och nå ut med information från området, som ockuperas av Marocko sedan år 1975. Vid ett seminarium på MR-dagarna diskuterades journalisters villkor i Västsahara och Palestina.

reportage | 2021-12-12
Av: Charlie Olofsson
Said Amidan från Equipe Media som försöker bryta tystnaden kring Västsahara. Till höger hans tolk.

Said Amidan från Equipe Media som försöker bryta tystnaden kring Västsahara. Till höger hans tolk. Foto: Ylva Sundgren

Said Amidan är en av grundarna till det lokala journalistnätverket Equipe Media som rapporterar inifrån Västsahara. Han var i Göteborg under MR-dagarna och deltog bland annat i ett seminarium om villkoren för journalister och människorättsaktivister i Västsahara och Palestina. Paneldeltagarna konstaterade att det är mycket som förenar de båda områdena, men Västsahara sticker ut genom att det kommer ut väldigt lite information om situationen i området.

Said Amidan och Equipe Media vill genom sin rapportering nå ut internationellt och öka synligheten kring Västsahara, men möjligheterna att jobba som journalist är kraftigt begränsade i det ockuperade området.

− Vi jobbar i hemlighet och är väldigt noggranna. Vi fotar till exempel aldrig människor utomhus utan alltid inne med fördragna gardiner, säger Said Amidan, från scenen på Svenska mässan.

Khatri Dadda.

Khatri Dadda. Foto: Equipe Media/ The Norwegian Support Committee for Western Sahara

År 2019 greps fotografen Khatri Dadda, som är kopplad till Equipe Media, och dömdes till 20 års fängelse på grund av sitt journalistiska arbete.

Även Said Amidan har vid flera tillfällen gripits och ställts inför rätta. Han konstaterar att många som är engagerade i Equipe Media betalar ett högt pris för det.

Detsamma gäller för västsahariska människorättsaktivister som Sultana Khaya. Hon har blivit en symbol för den västsahariska kampen och Amnesty International har rapporterat att hon och andra familjemedlemmar utsatts för mycket allvarliga kränkningar för sitt engagemang.

Sultana Khaya från ”League for the Defense of Human Rights and against  Plunder of Natural Resources”, lever i husarrest.

Sultana Khaya från ”League for the Defense of Human Rights and against Plunder of Natural Resources”, lever i husarrest. Foto: Frontline Defenders

Sultana Khaya sitter i husarrest sedan november 2020, då den 30-åriga vapenvilan i Västsahara bröts.

Den 30 november 2021 uppgav Amnesty International att Sultana Khaya hade våldtagits den 15 november då marockanska säkerhetsstyrkor bröt sig in i huset.

− Sultana Khaya lever under mycket svåra förhållanden, men varje dag går hon upp på taket till sitt hus och flaggar med den västsahariska flaggan, säger Said Amidan.

Under seminariet på MR-dagarna deltog även den israeliska journalisten Amira Hass. Hon har lång erfarenhet av att rapportera om den israeliska ockupationen på plats i Gaza.

Hennes bild är att det är lättare att arbeta som journalist i Palestina än i Västsahara.

− Visst hindras palestinska journalister på olika sätt, men det största problemet här hos oss är inte bristande information om vad som händer. Det vet världen mycket väl. Ändå görs ingenting, säger hon.

Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser, konstaterade att det finns många paralleller mellan Västsahara och Palestina. En gemensam nämnare är att journalister och människorättsaktivister i båda områdena riskerar att utsättas för övervakning.

Rima Chemirik, seminariets moderator, och Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser.

Rima Chemirik, seminariets moderator, och Erik Halkjaer från Reportrar utan gränser. Foto: Ylva Sundgren

Det har avslöjats att den israeliska staten har använt spionprogrammet Pegasus för att samla in information från mobiltelefoner tillhörande palestinska journalister och politiker.

Programmet har även sålts till Marocko. Amnesty International har rapporterat att man har hittat Pegasus i den marockanske journalisten Omar Radis mobiltelefon.

− Det handlar om ett program som är tänkt som ett verktyg för att spionera på kriminella som nu har sålts till länder över hela världen där man använder det för att spionera på journalister och människorättsaktivister, säger Erik Halkjaer.

Under panelsamtalet, som arrangerades av Emmaus Stockholm, jämfördes situationen för människorättsaktivister och journalister i Västsahara och Palestina.  Från vänster: Said Amidan och bredvid honom hans tolk följd av Rima Chemirik (moderator) och Erik Halkjaer. På skärm i bakgrunden: Amira Hass.

Under panelsamtalet, som arrangerades av Emmaus Stockholm, jämfördes situationen för människorättsaktivister och journalister i Västsahara och Palestina. Från vänster: Said Amidan och bredvid honom hans tolk följd av Rima Chemirik (moderator) och Erik Halkjaer. På skärm i bakgrunden: Amira Hass. Foto: Ylva Sundgren

Han lyfter fram att den här typen av teknologi även tillverkas här i Sverige.

− Det borde finnas en transparens kring de här programmen och vem de säljs till. Vi måste gå ihop och pressa de här teknikföretagen. Som det är nu vet vi inte vilka som köper och använder programmen, säger Erik Halkjaer.

 Marockanskt frimärke för att fira 32-årsdagen av ”den gröna marschen” då Marocko 1975 inledde sin ockupation av Västsahara.

Marockanskt frimärke för att fira 32-årsdagen av ”den gröna marschen” då Marocko 1975 inledde sin ockupation av Västsahara.

Said Amidan är väl medveten om att han och de andra i Equipe Media kan vara avlyssnade av marockanska myndigheter.

− Vi är noga med hur vi använder våra telefoner. Vid våra möten har vi dem alltid långt borta och vi har aldrig bilder på våra familjemedlemmar i telefonerna, säger han.

Han berättar att det är vanligt att polisen, i samband med gripanden, går igenom telefoner och använder material som de kommer över för att utöva utpressning.

− Folk skräms till att inte fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter, säger Said Amidan.

Han hoppas att Equipe Medias arbete ska bidra till att bryta tystnaden om situationen i Västsahara och få fler internationella organisationer och ledare att börja engagera sig.

− Västsahara är den sista kolonin i Afrika och jag hoppas att hela Afrika ska bli fritt, avslutar han från scenen.

Charlie Olofsson
[email protected]

Amnesty Press på MR-dagarna i Göteborg

MRDAGARNA 2021: Demokratin är fortsatt på tillbakagång (13 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Förslag för ökat samiskt inflytande möts av kritik (10 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Så ska idrottsrörelsen öppna för transpersoner (10 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Facebook stäms av rohingyer (9 december 2021)

MRDAGARNA 2021: ”Det är som att slåss mot en drake med en tandpetare” (9 december 2021)

MRDAGARNA 2021: ”Vi pratar om mänskliga rättigheter som någon slags vara” (8 december 2021)

MRDAGARNA 2021:Gravidas hälsa står på spel i Polen (8 december 2021)

MRDAGARNA 2021: Seán Binder riskerar fängelse för räddningsinsatser på Medelhavet (7 december 2021)

Mer om MR-dagarna i Göteborg

Läs mer om Västsahara i tidskriften Västsahara

En bil från Minurso, FN-missionen i Västsahara, till vänster och en postering från självständighetsrörelsen Polisario till höger. Bilden från södra Västsahara 2017.

En bil från Minurso, FN-missionen i Västsahara, till vänster och en postering från självständighetsrörelsen Polisario till höger. Bilden från södra Västsahara 2017. Foto: Gregor Rom/Wikimedia

Läs mer från Amnesty Press om Västsahara

Aminatou Haidar är besviken på omvärldens tystnad kring Västsahara (3 december 2019)

Nya massgravar hittade i Västsahara (9 april 2018)

Krisen kring Västsahara skärps – FN-styrkans framtid oviss (28 mars 2016)

Översvämningskatastrof drabbar västsahariska flyktingläger i Algeriet (26 oktober 2015)

Västsahara - 40 år efter ockupationen (25 oktober 2015)

ALMEDALEN2015: Naturresurserna – en förbannelse för Västsahara? (3 juli 2015)

Flyktingar i 40 år (Nr 1/2015)

ALMEDALEN: Hur stoppar man svenska företag från att utnyttja Västsahara? (Amnesty Press 2 juli 2014)

I ockuperat land - Amnesty Press i Västsahara (Amnesty Press 19 juni 2011)

En otålig väntan på en framtid för Västsahara (Amnesty Press 3 mars 2011)

Frustrationen växer hos unga västsaharier (Amnesty Press 22 december 2010)

Största protesterna sedan 1975 - spänningarna med Marocko ökar (Amnesty Press 26 oktober 2010)

Amnesty Press i Almedalen: EU:s fiske strider mot folkrätten (13 juli 2010)

Svenska jurister övervakar rättegång mot västsahariska aktivister - tolken greps i natt (8 februari 2010)

Aminatou Haidar hungerstrejkar på Lanzarote för att få åka hem (9 december 2009)

Studentaktivist från Västsahara i Göteborg (Rabab Amidane) – (17 augusti 2007)

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara (Amnesty Press nr 3/2007)

Välkänd MR-försvarare frisläppt (18 januari 2006)

reportage | 2021-12-12
Av: Charlie Olofsson