»Utan motstycke i vår tid«

I ledaren i nummer 1/2014 handlar det om Nordkorea där förtrycket granskas i en ny rapport till FN:s råd för mänskliga rättigheter.

ledare | 2014-03-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014

»Utan motstycke i vår tid«

Det var svårt att inte bli djupt berörd när Sveriges radios Asienkorrespondent Nils Horner den 20 februari rapporterade om hur 80 sydkoreanska åldringar förberedde sig att åka över gränsen och träffa sina nordkoreanska släktingar efter att ha varit separerade i över 60 år. Totalt 18 000 koreaner har de senaste åren fått tillåtelse att en enda och sista gång få återse sina nära och kära. Det mänskliga priset för Koreas delning är ofattbart högt.

Kränkningarna av mänskliga rättigheter i Korea har varit talrika ända sedan Japan 1905, i samband med rysk-japanska kriget, införlivade området i det japanska imperiet. Ockupationsmakten tvingade koreanska män att tjänstgöra i sin armé medan kvinnor hölls som sexslavar. Efter nederlaget i andra världskriget blev Korea åter självständigt 1945, dock med två ockupationsmakter; Sovjetunionen i norr och USA i söder. Snart hade Kim Il Sung med Sovjets stöd i stalinistisk anda byggt upp en kommunistisk folkrepublik i norr och hundratusentals människor flydde söderut där den konservative antikommunisten Syngman Rhee med USA:s stöd fått makten.

När Nordkorea den 25 juni 1950 gick till anfall fick Sydkorea hjälp av en FN-allians med USA i spetsen, där också Sverige ingick, för att slå tillbaka Nordkorea, som också fick hjälp av hundratusentals ”frivilliga” från Folkrepubliken Kina. Fram till 1953 dog miljoner människor och storstäder blev till grushögar när krigets frontlinjer böljade fram och åter tills vapenvila ingicks sommaren 1953.

Fortfarande finns bortglömda kapitel i Koreas moderna historia. Benjamin Katzeff Silberstein, en av Sveriges främsta Koreakännare, pekade i en understreckare i Svenska Dagbladet 11 maj 2012 på hur Syngman Rhee 1947–50 beräknas ha initierat massmord på upp till 300 000 civila koreaner som ansågs vara kommunistsympatisörer och hur dessa händelser först de senaste åren börjat diskuteras öppet i Sydkorea.

I Nordkorea leder Koreas arbetarparti fortfarande en totalitär stat, nu under ledning av Kim Jong-un, vars skräckvälde granskas i en unik rapport som ska läggas fram i FN:s råd för mänskliga rättigheter 17 mars. FN-kommissionen, under ledning av den australiske domaren Michael Kirby, har inte släppts in i Nordkorea men har genom intervjuer med 320 vittnen lagt ett pussel av godtyckliga avrättningar, mord, slaveri, tortyr, våldtäkter, tvångsaborter och ofattbara umbäranden för de cirka 100 000 personer som beräknas sitta i arbetsläger. Även de bisarra kidnappningarna av hundratals personer från Japan och andra länder under 1970- och 1980-talen belyses i rapporten.

Kommissionen konstaterar att övergreppen i Nordkorea ”saknar motstycke i vår tid”. Kirbys varning till Kim Jong-un och andra i Nordkorea, som kan vara skyldiga till brott mot mänskligheten, att de kan hamna i ICC, internationella brottmålsdomstolen, har fått stöd av Amnesty och Human Rights Watch. Det må vara ett önsketänkande idag men rapporten ger nya argument för att FN måste ta upp även andra frågor när det gäller Nordkorea än hotet om ett kärnvapenkrig på Koreahalvön.

Ulf B Andersson

Fotnot: Nils Horner, en av Sveriges främsta utrikeskorrespondenter, mördades i Kabul den 11 mars.

ledare | 2014-03-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2014