I propagandans tid

ledare | 2008-09-16

Så kom det som Kaukasusexperterna länge hade varnat för: Ett öppet krig i Georgien. Vapnen har visserligen för tillfället tystnat men de storpolitiska konsekvenserna kan vi ännu bara ana när det nu varnas för ett nytt kallt krig. När kriget inleddes den 7 augusti, då Georgien gick till anfall mot Sydossetiens huvudstad Tschinvali för att återställa »den konstitutionella ordningen«, var det kulmen på flera månader av provocerande upptrappningar i och kring utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien.

Den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili hade succesivt trappat upp sitt språkbruk och Ryssland hade med sin handelsblockad, förföljelse av georgier i Ryssland och militära provokationer i luften visat att man inte var beredd att ge upp sitt inflytande i Georgien. I Abchazien har ryska fredsbevarande styrkor funnits efter krigets slut 1994 och i Sydossetien fanns både ryska och georgiska förband i Tschinvali i enlighet med fredsavtalet 1992.
Den 15 juli inledde den ryska armén en stor övning, kallad »Kaukasus 2008« nära gränsen till Georgien och samma dag inledde den georgiska armén tillsammans med 1 000 soldater från USA övningen »Omedelbart svar 2008«. Enligt en kartläggning i det tyska veckomagasinet der Spiegel höll både den georgiska och ryska sidan sina styrkor i hög beredskap även sedan övningarna var avslutade.

Trots det spända läget kom kriget som en blixt från klar himmel. Inte ens OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete, som haft observatörer i området sedan 1992, anade att kriget skulle komma.
Propagandakriget har varit omfattande de senaste veckorna. Det har också starka drag av hyckleri. Den ryske premiärministern Vladimir Putin talade om »folkmord« på osseter i Tschinvali. Det är samma Putin som 1999 inledde det ryska fälttåget i Tjetjenien med förödande resultat. I väst fördömdes det ryska erkännandet av Abchazien och Sydossetien den 26 augusti med hänvisning till folkrätten och Georgiens territoriella integritet. Samma västländer finns bland de 40-tal länder som erkänt Kosovos självständighet och en del av dem deltog 2003 i anfallet mot Irak.

Micheil Saakasjvili framställs nu som ett demokratiskt föredöme. Det är samme Saakasjvili som i slutet av 2007 av OSSE, EU och Nato fick hård kritik för sina tillslag mot oberoende medier och införandet av undantagslagar för att knäcka oppositionen.

Konflikterna i Georgien har djupa historiska rötter och hundratusentals människor lever som flyktingar sedan krigen i början av 1990-talet. Nya grova övergrepp har nu begåtts under kriget i augusti. Rapporter finns om etnisk rensning av byar och Human Rights Watch hävdar att klusterbomber använts av ryskt flyg mot Ruisi och Gori. Amnesty anser att bägge sidor kan ha gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser då civila mål anfallits. Georgien är anslutet till ICC, Internationella brottmålsdomstolen, och det är glädjande att ICC redan den 20 augusti meddelade att situationen i Georgien nu analyseras.

Ulf B Andersson

ledare | 2008-09-16