STOCKHOLM PRIDE 2015: Delseger för den norska transrörelsen

Kampen för transpersoners rättigheter har gett resultat i Norge. Om det nya lagförslaget går igenom slopas kravet på sterilisering och diagnos för personer som behöver ändra juridiskt kön.

reportage | 2015-08-03
Av: Charlie Olofsson
Ett rekordstort antal ekipage deltog i årets Prideparad i Stockholm som enligt arrangörerna samlade omkring 40 000 deltagare.

Ett rekordstort antal ekipage deltog i årets Prideparad i Stockholm som enligt arrangörerna samlade omkring 40 000 deltagare. Foto: Charlie Olofsson

John Jeanette Solstad Remø var matt i benen och trött i rösten men framför allt glad när Amnesty Press mötte henne efter Prideparaden i Stockholm den 1 augusti. Hon gick med Amnesty under parollen ”Human rights are my pride”. Solen strålade hela vägen från Mariatorget till Östermalms IP, där festivalens avslutningsfest hölls.

Än är kampen för transpersoners rättigheter inte vunnen i Norge, men det finns framgångar värda att fira. I våras presenterades ett nytt lagförslag som, om det går igenom, kommer att göra det lättare att ändra juridiskt kön i Norge.

I dagsläget krävs en omfattande psykiatrisk utredning, en diagnos som transsexuell och sterilisering. I det nya lagförslaget slopas både steriliseringskravet och kravet på utredning och diagnos. Den som behöver ändra juridiskt kön ska kunna göra det genom att själv skicka in en ansökan till Skatteverket. Det är en stor framgång och det är på tiden, tycker John Jeanette Solstad Remø, transaktivist och chef för norska Human Rights Alliance.
– Det är bara jag som kan veta vem jag är. Om jag säger att jag är kvinna så är det bara så, säger hon.

Efter 60 år hittade John Jeanette Solstad Remø nyckeln till frihet.

Efter 60 år hittade John Jeanette Solstad Remø nyckeln till frihet. Foto: Charlie Olofsson

John Jeanette Solstad Remø beskriver det som att hon har levt större delen av sitt liv i ett fängelse.
– Jag hade nyckeln hela tiden, men det tog 60 år innan jag vågade öppna, säger hon.

Nu har hon lämnat sitt fängelse med buller och bång. Hon har blivit en frontperson för den norska transrörelsen och har delat med sig av sin berättelse för hela världen.

Eftersom hon inte vill genomgå någon medicinsk behandling tvingas hon, utifrån den nuvarande norska lagstiftningen, att leva med id-handlingar som beskriver henne som man. Vardagliga situationer, som att låna en bok på biblioteket eller hämta ut medicin på recept, blir påfrestande när personalen tittar på legitimationen och börjar ställa frågor.
– Livet blir svårt. Det är omänskligt att leva med fel id-handlingar och det är tortyr att tvingas till sterilisering, säger hon.

I februari 2014 hade John Jeanette Solstad Remø fått nog och bestämde sig för att ta strid med myndigheterna. Hon ansökte om att få sitt juridiska kön korrigerat till kvinna, men hon gick inte den hänvisade vägen via psykiatrin. I stället skickade hon en ansökan direkt till Ministeriet för hälsa och omsorg. Det blev avslag, precis som väntat.

Då vände hon sig till norska Likestillings- og diskrimineringsombudet, LDO, och där bedömdes avslaget som diskriminering. Ungefär samtidigt uppmärksammades hennes fall och situationen för transpersoner i Norge av Amnesty. Genom kampanjen ”Write for rights” uppmanades aktivister över hela världen i slutet av förra året att skriva brev och sätta press på Norges regering.
– Jag vet inte hur många brev de har fått, men det är många. Amnestys kampanj och min aktion har helt klart haft betydelse. Vi har varit med och påverkat, tillsammans med alla andra som har tryckt på för förändring, säger John Jeanette Solstad Remø i vimlet utanför Pride Park.

John Jeanette Solstad Remø hoppas nu att norska stortinget ska säga ja till lagförslaget.

John Jeanette Solstad Remø hoppas nu att norska stortinget ska säga ja till lagförslaget. Foto: Charlie Olofsson

Under Amnestys kampanj har hon själv fått ta emot omkring 5 000 brev och lika mycket E-post.
– Det är helt otroligt. Vilka mängder. Jag har inte fått tid att läsa det än, tyvärr. Kanske hinner jag när jag har gått i pension.

Norges nya lagförslag är ute på remiss till och med den 15 november. Sedan ska det tas upp till omröstning i Stortinget.
– Det har varit en del debatt och det blir säkert mer framöver, säger John Jeanette Solstad Remø.

Särskilt de nya åldersgränserna har väckt reaktioner. Enligt lagförslaget ska man kunna ansöka om att ändra juridiskt kön från 16 års ålder och barn mellan 7-16 år ska kunna ansöka i samråd med sina föräldrar. Den norska lagen sticker ut internationellt i och med att den omfattar barn, men John Jeanette Solstad Remø tycker att det är konstigt att det väcker så starka reaktioner.

Amnestys sektion i lördagens parad.

Amnestys sektion i lördagens parad. Foto: Charlie Olofsson

– Det här gäller det juridiska. Vi pratar alltså inte om oåterkalleliga medicinska ingrepp, säger hon.

Hon gläds åt det nya lagförslaget men konstaterar samtidigt att det finns viktiga frågor som inte kommer att lösas med den nya lagen. Det finns till exempel fortfarande bara två könskategorier att välja mellan - kvinna eller man.
– Det är en fråga vi behöver ta i nästa runda, säger hon och nämner även könsneutrala personnummer och intersexpersoners rättigheter som viktiga frågor att lyfta framöver.

– Idag opereras små barn som inte kan ge sitt samtycke, även om ingreppet inte är livsnödvändigt. Det är fel. De måste också få bestämma över sina kroppar, säger hon.

Charlie Olofsson
[email protected]

Läs mer från Amnesty Press om Stockholm Pride

STOCKHOLM PRIDE 2015: KD-ledaren grillades av RFSL, öppnar för skadestånd till tvångssteriliserade (1 augusti)

STOCKHOLM PRIDE 2015: ”Migrationsverket ställer orimliga krav” (31 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Hbtq-rörelser under hårt tryck i Egypten och Burma (30 juli 2015)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (29 juli 2015)

Läs också

Minister utbuad vid protestmöte mot knivattacken vid Jerusalem Pride - 16-åring har avlidit (Amnesty Press 1 augusti 2015)

Irland får ny lag för könstillhörighet – hyllas som föregångsland (Amnesty Press 29 juli 2015)

Rätten till sin egen kropp (Amnesty Press nr 4/2014)

reportage | 2015-08-03
Av: Charlie Olofsson