Ett liv mitt i Irans omvälvande historia

Parinoush Saniees roman ”Det som väntar mig” har både förbjudits och hyllats i Iran. Nu kommer hennes berättelse om Massoumehs liv mitt i den dramatiska moderna iranska historien på svenska.

böcker | 2020-06-17
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020
Parinoush Saniee.

Parinoush Saniee. Foto: Wahid Saberi / Ordfront

Bok: Det som väntar mig
Författare: Parinoush Saniee
Översättning: Namdar Nasser
Förlag: Ordfront

Parinoush Saniee, uppvuxen i Iran och numera bosatt i USA, är sociolog och författare. Hennes roman ”Det som väntar mig” utkom 2003 och har varit bannlyst i Iran två gånger. Den är också flerfaldigt prisbelönt och idag en av de mest sålda böckerna i Iran.

Nu i vår utkommer den för första gången på svenska i översättning av Namdar Nasser. 

Saniees drygt 500 sidor långa tegelsten utspelar sig i Iran och sträcker sig från 1960-talet, via den iranska revolutionen 1979 och kriget mot Irak 1980-1988, till nutiden. Berättelsens protagonist är Massoumeh och det är ur hennes perspektiv boken skildrar det iranska samhället och de omvälvningar det genomgår under sin moderna historia. 

”Det som väntar mig” kommer nu på svenska.

”Det som väntar mig” kommer nu på svenska. Foto: Ordfront

Berättelsen börjar när Massoumeh är tonåring och familjen flyttar från staden Qom till huvudstaden Teheran. Ganska snart blir hon bortgift mot sin vilja för att upprätthålla familjehedern. Hennes man, Hamid, visar sig tillhöra en marxistisk grupp som kommer att få betydelse under revolutionen.

Massoumeh och Hamid får tre barn tillsammans, men det är Massoumeh som får ta ansvar för familjen när Hamid ägnar sig åt sin politiska verksamhet. När revolutionen väl inträffar får den ödesdigra konsekvenser för Massoumeh och hennes familj och åren från 1979 och framåt blir mycket påfrestande.

Saniees berättarstil påminner oss om att hon är sociolog. I boken speglas hur såväl klasskillnader, fundamentalism och patriarkat kan ta sig uttryck. Historien om Massoumeh är spännande och den håller mig fast genom bokens alla sidor. Men det är också just Massoumehs öde som får mig att läsa vidare snarare än ett fängslande språk eller ett målande berättande. Samtidigt kan jag förstå varför romanen blivit såväl bannlyst som prisad. Den förflyttar nämligen läsaren rakt in i händelsernas centrum i ett både slutet och omstritt land.  

Sanna Blomgren

böcker | 2020-06-17
Av: Sanna Blomgren
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020