”Pakistan och palestinska myndigheten försöker stoppa fri rapportering”

reportage | 2001-10-12

I måndags kastades alla utländska journalister ut från Gaza. Det var den palestinska myndigheten som ville förhindra att bilder på palestinier som demonstrerade mot USA:s bombningar och visade sympati för Usama bin Ladin, av USA utpekad som skyldig till attackerna i New York och Washington den 11 september.

Demonstrationerna möttes av palestinsk polis som sköt ihjäl tre personer. Sent på måndagskvällen visade BBC World Service bilder på ett palestinskt polishögkvarter som stod i brand och reportern konstaterade:
– Dessa bilder har vi lyckats få genom en palestinsk fotograf. Men Yassir Arafat och den palestinska myndigheten vill inte att världen ska få se dessa bilder.

Attackerna i USA den 11 september och bombanfallen mot Afghanistan, som inleddes av USA och Storbritannien den 7 oktober, påverkar pressfriheten runt om i världen. Claude Moisy, vice ordförande i Reporters sans frontièrs (RSF) och tidigare chef för franska nyhetsbyrån AFP gästar denna vecka Sverige på inbjudan av Reportrar utan gränser. Moisy ansåg att den palestinska myndigheten aldrig har visat någon förståelse för oberoende journalistik.

– Men nu försöker man genomföra en total styrning av rapporteringen från palestinska områden. Yassir Arafat har sina politiska skäl, vilka kan vara fullt begripliga, men RSF vill försvara möjligheterna för journalister att fritt rapportera.
Vid sin föreläsning på JMK i Stockholm betonade Claude Moisy att det bara är i cirka 30 av världens länder som man kan tala om pressfrihet. Men även i dessa länder kan det finnas begränsningar.

– Den pressfrihet som trots allt råder i Israel har inte hindrat landets väpnade styrkor från att agera mot journalister i konfliktområden. Man kan säga att styrkorna inte direkt undviker att skjuta mot journalister och då framför allt fotografer, påpekade Moisy.

Efter 11 september har en diskussion förts om de amerikanska mediernas sätt att rapportera. Vid föreläsningen fick Moisy en fråga om varför ingen diskussion har förts om ”varför” USA utsattes för attackerna den 11 september.

– Jag tror du har fel, svarade Moisy. Redan från dag två efter attackerna diskuterades den frågan både i tidningar, radio och TV. Jag är inte speciellt oroad över situationen när det gäller medierna i USA.

Förutom Palestina var Moisy däremot oroad över Pakistan, ett land där professionell journalistik har blivit allt mer betydelsefull under senare år.

– I staden Quetta, som ligger nära gränsen till Afghanistan, finns 200 utländska journalister, sade Moisy. Nu hålls de instängda på sitt hotell för att de inte ska kunna rapportera om de protester som genomförs till stöd för talibanerna. Och pakistanska journalister som rapporterar om demonstrationerna arresteras, misshandlas och slängs i fängelse.

I Afghanistan har oberoende medier försvunnit helt i de område talibanerna tog kontroll över 1994-96. I rapporten ”The Taliban and the media” har RSF granskat utvecklingen i Afghanistan.

Rapporten finns på:http://www.rsf.org/uk/html/asie/une_asie.html

Trots att det är nästan omöjligt att rapportera från talibankontrollerat område i Afghanistan tog Claude Moisy bestämt avstånd från de brittiska och franska journalister som den senaste tiden tagit sig in illegalt i landet och sedan arresterats.
Både hans egen tidigare nyhetsbyrån AFP, och konkurrenterna AP och Reuters har sedan bombkriget startade haft artiklar daterade Kabul.

– Jag känner inte till de exempel du nämner, svarade Moisy på Amnesty Press fråga. Men jag förmodar att nyhetsbyråerna använder personer vars rapportering godkänts av talibanerna. Därför tror jag inte dessa rapporter tillför något av större värde.

En del av det nu pågående kriget mellan USA/Storbritannien och talibanerna i Afghanistan handlar naturligtvis om propaganda. Medan Pentagon visar satellitbilder på förstörda ”träningsläger för terrorister” och flygplatser vill den andra sidan visa bilder på civila afghaner som fallit offer för bombningarna. En av de första dagarna kablades en bild ut över hela världen på en 16-årig pojke som sades ha skadats vid ett bombanfall. Enligt Expressen den 9 oktober hade dock pojken skadats av en mina två veckor innan bombkriget inleddes.

Text: Ulf B Andersson
Bilder: RSF:s rapport "The Taliban and the media"

reportage | 2001-10-12