RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Vi har betydligt större yttrandefrihet nu”

Asma Jahangir är Pakistans mest berömda människorättsjurist och har under tre decennier kompromisslöst försvarat landets mest marginaliserade grupper. Hon tilldelas Right Livelihood Award för sitt ”försvar och främjande av mänskliga rättigheter i och utanför Pakistan, ofta i väldigt svåra och komplexa situationer och trots stora personliga risker”. Den 1 december tar hon emot priset i Stockholm.

reportage | 2014-11-30
Av: Ivar Andersen
När Pakistans dåvarande president Pervez Musharraf besökte London i januari 2008 möttes han av demonstranter, däribland pakistanska jurister.

När Pakistans dåvarande president Pervez Musharraf besökte London i januari 2008 möttes han av demonstranter, däribland pakistanska jurister. Foto: AI

Det har gått sju år sedan militärstyret avskaffades och fyra och ett halvt år sedan Pervez Musharraf avgick. Hur har mänskliga rättigheter i Pakistan påverkats av övergången till civilt styre?
– På vissa sätt har situationen förbättrats. I dag har vi inte längre några politiska fängelser och vi har betydligt större yttrandefrihet. Det går att tala om kvinnors rättigheter på ett annat sätt. Men det finns utmaningar också, stora utmaningar. Vi har inkompetens i styrningen av myndigheter, straffrihet och väldigt sköra demokratiska institutioner. Om vi vill att människor ska ha större tilltro till det demokratiska systemet måste de stärkas.

Nyligen tilldelades Malala Yousafzai Nobels fredspris. Är hon en värdig vinnare i dina ögon?
– Priset var väldigt välförtjänt och väldigt symboliskt för de problem flickor genomlider världen över, oavsett om det handlar om Pakistan eller Nigeria. Malala är en symbol för motstånd, och har betalat dyrt för det.

Kan Nobelpriset bidra till att frågor om flickors rätt till utbildning får ökad uppmärksamhet, i Pakistan och internationellt?
– Det har redan gett frågan ökad uppmärksamhet. Men ännu viktigare än uppmärksamheten är folkets krav på utbildning. Det faktum att Malala alls kunde få en utbildning i Swatdalen beror på att många familjer vågade skicka sina flickor till skolan trots hot från talibanerna.

Malala Yousafzai tilldelas Nobels fredspris i år.

Malala Yousafzai tilldelas Nobels fredspris i år. Foto: APGraphicsBank

– Men frågan handlar också om resurser och skolpolitik. Om du får en utbildning som förespråkar intolerans, som i många koranskolor i Pakistan, så breddar det givetvis inte dina horisonter. Så det handlar inte bara om rätt till utbildning, utan också om rätten till en kvalitetsutbildning.

Hittills har ingen som dömts till döden enligt hädelselagen avrättats, men den 4 november mördades ett kristet par som anklagats för hädelse utanför Lahore. Och i oktober avslogs dödsdömda Asia Bibis överklagan. Hur ser situationen för Pakistans religiösa minoriteter ut i dag?
– Regeringen har tillsatt en kommission för att utreda fallet om paret som brändes till döds i Lahore och religiösa partier har också börjat diskutera det. Jag är väldigt glad över det. De är inte beredda att avskaffa lagen om hädelse, men de har gått med på att den missbrukas.
– Att tro att regeringen skulle avskaffa lagen är idealism. De säger att vi har militanta islamister som knackar på dörren och att de skulle stärkas om lagen slopades. Men jag tror att de är beredda att reformera lagen. Det är inte idealiskt, men det skulle i alla fall kunna öka säkerheten för den som blir anklagad.

Asma Jahangir.

Asma Jahangir. Foto: Ivar Andersen

Den sista december överlämnar Isaf formellt hela säkerhetsansvaret i Afghanistan till de lokala myndigheterna. Kommer de internationella truppernas uttåg att påverka Pakistan?
– Allt som händer i Afghanistan påverkar Pakistan, och vice versa. Vi är grannländer och samma etniska grupp lever på bägge sidor av gränsen. Om Afghanistan går tillbaka till ett konfliktstadium så kommer våldet att spilla över till Pakistan. Om det blir ett mer traditionellt samhälle som talibaniserar sig själv så kommer det också att sprida sig till Pakistan. Och om en konflikt genererar flyktingar blir det förstås en stor ekonomisk börda som också skulle föra med sig andra problem som laglöshet utbredd smuggling av droger och vapen.

Det talas mycket om att Islamiska staten, IS, försöker etablera sig i Pakistan och Afghanistan. Är detta någonting som oroar dig?
– Naturligtvis oroar det mig, de flygblad som påstås ha cirkulerats av dem är chockerande. Särskilt bekymrande är det att IS försöker etablera sig i provinsen Baluchistan, där är situationen redan så komplex. Befolkningen är så liten och området är så stort, om de får fäste där kommer det vara väldigt svårt att driva ut dem.

Hur är situationen i Baluchistan nu? Uppgifter därifrån talar om utbredda kränkningar av mänskliga rättigheter.
– Säkerhetsstyrkorna begår konsekventa och omfattande övergrepp. Försvinnanden, tortyr och trakasserier är vanliga. Och domstolarna har inte lyckats göra någonting för att stävja det. Till och med regeringen säger att den inte kan göra så mycket. Självklart försöker vi påverka läget där och fästa uppmärksamheten på exempelvis förföljelsen av shiamuslimer, men situationen är komplicerad.

Under dina tre decenniers arbete för mänskliga rättigheter har du hotats, misshandlats, placerats i husarrest och blivit tagen som gisslan. Var finner du modet som krävs för att göra det du gör?
– Det är en väldigt svår fråga. För det första känner jag mig inte hotad till vardags. När någonting händer ser jag det som en anomali, även om jag givetvis vidtar försiktighetsåtgärder. Jag vet faktiskt inte. Det är ett val jag gjort helt enkelt.

Ivar Andersen

Läs mer om Right Livelihood-priset 2014
RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Om du ifrågasatte polisen blev du själv en måltavla” (Amnesty Press 30 november)

RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: Minskat utrymme för mänskliga rättigheter i Asien? ( Amnesty Press 30 november)

Pakistan: Blasphemy sentence against private TV channel will have chilling effect on media freedom (Amnesty International 26 november)

Läs mer om Pakistan Pakistan: Justice needed for vicious mob killing of Christian couple following blasphemy allegation (Amnesty International 4 november)

Asia Bibi (Amnesty International 24 oktober)

I Pakistan kan hädelse ge dödsstraff (Amnesty Press nr 3/2014)

Pakistans förföljda hazarer sörjer över hundra döda i bombdåd (Amnesty Press 14 januari 2013)

Rädslan och motståndsviljan - Pakistan efter mordet på Shahbaz Bhatti (Amnesty Press 19 april 2011)

reportage | 2014-11-30
Av: Ivar Andersen