Pakistans förföljda hazarer sörjer över hundra döda i bombdåd

Våldet mot den shiamuslimska folkgruppen hazarer har på senare år förvärrats i Pakistan, och i slutet av förra veckan dödades över hundra personer i attacker mot shiiter i Quetta, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

– Jag vill ha rättvisa. Men jag vill inte ens att mins värsta fiender ska behöva känna den smärta som jag känner just nu, säger Shukria Jamali, 20.
Hennes fästman Nadir Hussain, 24, var en av dem som dödades i de sprängattentat som utfördes i den pakistanska provinsen Baluchistans huvudstad Quetta den 10 januari. Under förra året dödades 108 hazarer i Baluchistan. Förra veckans våldsdåd krävde 115 dödsoffer, och fler än 150 skadades.

De flesta av offren tillhörde den shiamuslimska minoritetsgruppen hazarer, som utgör minde än 600 000 av landets befolkning på 180 miljoner. Den förbjudna militanta sunnitiska gruppen Lashkar-e-Jhangvi, som har kopplingar till talibanerna, har tagit på sig ansvaret för attackerna.
Förföljelsen av hazarer har förvärrats i Pakistan. De förföljs på grund av sin etnicitet och på grund av historiska konflikter med sunnimuslimer.
Pakistans shiamuslimer utgör 20 procent av landets befolkning, och har vid upprepade tillfällen attackerats av Lashkar-e-Jhangvi, utan att någon straffats. Extremisternas främsta måltavla är dock hazarer, som skiljer ut sig från den övriga befolkningen på grund av sina mongoliska drag.

De flesta av världens åtta till tio miljoner hazarer lever i Afghanistan. För runt 120 år sedan valde dock många att lämna hemlandet för att istället bege sig till grannlandet Pakistan, där de då blev väl emottagna. Vissa hazarer blev med tiden högt uppsatta inom regeringen. Under de krig som har pågått i Afghanistan sedan 1978 har också hazarer flytt till Pakistan. Under talibanernas styre 1996-2001 utsattes hazarerna för förföljelse av talibanregimen.

På senare år har dock minoriteter fått en allt svårare tillvaro i Pakistan, och många utbildade och välbärgade hazarer har istället flyttat till Europa och Australien. Under det senaste årtiondet beräknas runt 25 000 hazarar har flytt från förföljelsen i Pakistan. Våldet och utflyttningen har framför allt slagit hårt mot många kvinnor.

  • I min gränd bor det fyra andra hazarfamiljer men det är bara i min familj som det fortfarande finns några män i hushållet. I alla andra familjer har männen emigrerat eller blivit dödade, berättar aktivisten Dawood Changezi för IPS från sitt hem i Quetta.

Taj Faiz, som arbetar för en organisation som ger stöd till hazarer, berättar att en majoritet av medlemmarna i de 500 hushåll som gruppen hjälper består av kvinnor.

  • De välbärgade som hade företag här tvingades sälja sina egendomar efter att ha utsatts för kidnappningshot, säger Changezi.

Altaf Safdari, som driver lokal-tv-stationen Mechid, berättar för IPS att många utbildade hazarer i Quetta har trängts ihop i ghettoliknande enklaver i staden.
- Sedan många månader tillbaka vågar inte jurister, läkare, professorer och till och med myndighetsanställda inte längre lämna sina hem eftersom de är rädda för att bli dödade, berättar Safdari.

Rukhsana Ahmed, som är ledare för kvinnosektionen inom det styrande partiet PPP, berättar att hon i samband med besök på kyrkogården i Quetta, där hennes man ligger begraven efter att ha fallit offer för etniskt våld, har sett hur hazarkvinnor sitter och tigger. Detta är enligt henne ett helt nytt fenomen. Tidigare har dessa kvinnor aldrig kunnat tänka sig att tigga, hur fattiga de än varit, enligt Ahmed.

Abdul Khaliq, ordförande för Hazarernas demokratiska parti, HDP, begärde efter de senaste våldsdåden att armén tar över kontrollen av Quetta.
- Vi vill se en riktad militär operation mot de militanta grupperna och vi vill att regionens chefsminister tvingas bort, sade Abdul Khaliq.

Efter en tre dagar lång protest utanför premiärminister Raja Pervez Ashrafs kontor avsattes också den lokala provinsregeringen.
Aktivisten Dawood Changezi har de senaste femton åren samlat pressklipp om alla attacker som utförts på hazarer i området. Enligt honom har över 800 personer från folkgruppen dödats.

Enligt Abdul Khaliq vid HDP har inte en enda person blivit åtalad för alla de attacker som utförts mot hazarer under de senaste två årtiondena.
- Armén och myndigheterna har god kännedom om varifrån de opererar och gömmer sig. Frågan är därför varför det är så svårt att fånga in dem?, säger Khaliq.

Zofeen Ebrahim

IPS/Karachi


IPS