Det nya Kosovo: ”Cyber-munken” Sava Janjic är kvar i sitt kloster

Många av serbisk-ortodoxa kyrkans heliga platser finns i Kosovo. Bland dem är klostret Visoki Decani det allra heligaste. Här finns Sava Janjic, som under Kosovokriget fick smeknamnet cyber-munken. Amnesty Press har besökt klostret. Detta är den avslutande delen i artikelserien om det nya Kosovo.

reportage | 2013-08-19
Av: Christina Wassholm
Klostret Visoki Decani

Klostret Visoki Decani Foto: Christina Wassholm

Klostret Visoki Decani är väl bevakat av italienska Nato-soldater. Först passerar jag en vägspärr med trassliga taggtrådsrullar och bommar, och vid ingången till klostret lämnar jag över mitt pass till en soldat i utbyte mot ett ljusblått passerkort med Natos stjärnliknande logga på.
Klostret är vackert beläget i västra Kosovo, precis vid foten av bergskedjan som gränsar till Montenegro och Serbien. Den ljusa stenkyrkan ligger omgärdad av tvåvåningslängor där de 26 munkarna bor. Här är Sava Janjic abbot, en 48-årig man som kom till Decani 1992. Han fick bevittna upptrappningen till kriget på nära håll.
– Milosevics regim var en katastrof för serber. Inte bara för att han förlorade utan för att hans idé var fel från början. Jag talade mycket mot våld som metod men tyvärr valde regimen annorlunda, säger han.

Under kriget 1998-99 gav klostret härbärge åt serber, albaner och romer på flykt. Klostret skyddades av serbisk polis och militär och när de serbiska styrkorna drog sig tillbaka i efter Natos bombningar våren 1999 tog italienska Nato-soldater över. Enda tillfället när Sava Janjic kände sig orolig var när Kosovas befrielsearmé, UÇK, intog staden Decani, en kilometer från klostret. Men tiden efter kriget har varit fortsatt konfliktfylld.
Det pågår en rättstvist om mark som tillhörde kyrkan innan den nationaliserades i Titos Jugoslavien. Kosovos högsta domstol har givit klostret rätt men kommunen överklagar beslutet.

Sava Janjic ses av omvärlden som en viktig serbisk röst i Kosovo.

Sava Janjic ses av omvärlden som en viktig serbisk röst i Kosovo. Foto: Christina Wassholm

Munkarna i Visoki Decani är de enda kvarvarande serberna i kommunen. Serber som återvänt till andra kommuner i området erbjuds gratis transport till klostret varje torsdag för kvällsbön. Och kyrkan hjälper återvändare med kor och traktorer.

Under kriget i Kosovo fick Sava Janjic smeknamnet cyber-munken av utländska journalister. Han uppdaterade hemsidan flitigt, ofta på engelska, med vad som hände runt omkring honom. Idag går det att följa honom på både Twitter och Facebook.
– Min roll är att föra människor samman och att hela. Jag tycker Internet är väldigt användbart i det syftet, säger han.

Han har just twittrat ut den albanska översättningen av det tal som biskop Teodosije höll vid en inter-religiös konferens samma vecka. Ledningen för serbisk-ortdoxa kyrkan och det muslimska samfundet träffas regelbundet.
– Vi är alla eniga om att det inte var en religiös konflikt. Men vår möjlighet att bidra till försoning är begränsad, vi har inte så stort inflytande.
Inte?
– Ja, serbisk-ortodoxa kyrkan kanske har men den är också väldigt splittrad.
Hur ser kyrkan på det du gör, de åsikter du sprider är ibland väldigt långt från vad andra företrädare för kyrkan säger?
– Varken jag eller biskop Teodosije har fått kritik, tvärtom. De förstår att vi som är på plats här måste ha en mer moderat position.

Sava Janjic kan följas både på både Twitter och Facebook.

Sava Janjic kan följas både på både Twitter och Facebook. Foto: Chriristina Wassholm

När avtalet mellan Kosovo och Serbien skrivits under i Bryssel i april deltog flera höga företrädare för serbisk-ortodoxa kyrkan i det protestmöte som arrangerades i den serbiska huvudstaden Belgrad av politiska partier och grupper med nationalistisk profil. Från scenen på Trg Republike, Republiktorget, kallade de regeringen för förrädare som anklagades för att ha sålt Kosovo i utbyte mot EU-medlemskap för Serbien. Sava Janjic ser däremot positivt på avtalet:
– Det kommer att bidra till stabilitet. Och det måste inte vara ett förräderi av Kosovo, om det leder till en förbättrad situation för serber och de heliga platserna i Kosovo.

Sava Janjic upprepar flera gånger under intervjun att han inte håller på med politik, och att det inte är kyrkans roll heller. Samtidigt verkar han inte kunna låta bli att kommentera det politiska skeendena kring Kosovo.
– Den politiska lösningen är mindre viktig för oss, så länge vårt folk och våra heliga platser är skyddade, säger han.

14 år har gått sedan Kosovokriget avslutades men den Natoledda Kfor-styrkan finns kvar.

14 år har gått sedan Kosovokriget avslutades men den Natoledda Kfor-styrkan finns kvar. Foto: Christina Wassholm

Uttalanden av den typen har gjort honom populär. Tre dagar före intervjun träffade han Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson, och Stefan Fühle, EU:s utvidgningsansvarige, vill att Sava Janjic ska komma till Bryssel för ett möte.
– Jag sade till Birgitta Ohlsson att EU-integration är ett måste för regionen, berättar han. Att lämna delar av Balkan utanför skulle kunna vara farligt. Jag är verkligen rädd att situationen förvärras, att det skapas nya spänningar. Jag tror att EU-medlemskap kan hjälpa människor att identifiera sig bortom etnicitet.

– Det finns de som ser mig som en förrädare, ibland kallas jag amerikansk spion. Fast jag tycker att jag kritiserar det internationella samfundet, men kanske inte så som vissa skulle vilja, säger han. Helst vill Sava Janjic dock vara hemma i sitt kloster.
– Jag vill inte bli en person som ständigt figurerar i media, det är inte bra för mig, och inte hur jag vill att mitt klosterliv ska se ut.

Text och bild: Christina Wassholm

Följ Sava Janjic på Twitter:

Läs de tidigare artiklarna om det nya Kosovo

Det nya Kosovo: Unga journalister vill ha en röst men sex är ett känsligt ämne (14 augusti 2013)
Det nya Kosovo: Kampen för rättvisa för våldtagna kvinnor (9 augusti 2013)

reportage | 2013-08-19
Av: Christina Wassholm