AP i Haiti: Högt valdeltagande – Preval väntas bli president

reportage | 2006-02-09

René Preval tycks av allt att döma åter bli president i Haiti, trots att alla röster ännu inte räknats. Köerna var långa när haitierna fick chansen att gå till valurnorna. Amnesty Press rapporterar från Port-au-Prince om tisdagens val.

Journalisten Yolette Menual var en av kandidaterna i valet till parlamentets underhus.

Tisdagens president- och parlamentsval blev på många sätt en framgång – trots stora problem med röstlängder, bås och valsedlar. Det var lätt tumultartat på sina håll, med långa köer och trängsel till många av vallokalerna. Några personer trampades ihjäl, när uppretade människor löpte amok. Men valdeltagandet och röstviljan var höga. Det rådde en snudd på högtidlig – och på de flesta håll lugn – stämning, trots det enorma säkerhetspådraget med maskingevärsförsedda FN-soldater i tanks och inhemska poliser utposterade överallt. Haitierna hade hörsammat uppmaningarna – via radiosändningar och t-tröjor från FN – att rösta.
– Alla är angelägna om att använda sin rösträtt, för att landet behöver förändring, sade Jean Paulson som volonterade som valobservatör i Carrefour Marie Madeleine, utanför huvudstaden. Och det första steget till förändring är att Haiti får en legitim president.
– Att rösta är en plikt, sade Lilière Denis, en 32-årig tvåbarnsmamma som tålmodigt köade i flera timmar för att avge sin röst i Port-au-Prince. Det är viktigt, för om inte valen fungerar finns ingen framtid för mina barn.

Bönder uppe i bergen, och andra bosatta långt från närmaste vallokal, började sina promenader redan vid midnatt eller före soluppgången. Därför är det inte konstigt om många blev frustrerade, när de möttes av stängda vallokaler eller oförberedda valförrättare – samt fick stå flera timmar i stekande sol i väntan på sin tur.
Roseline och Sherlyne Joseph, systrar från Cité Soleil, vandrade hemåt utan att ha kunnat rösta.
– Vi hade gått i en timme för att komma till vallokalen! Vi var där före soluppgången, sade de ilsket på förmiddagen. Nu är vi hungriga och orkar inte köa längre. Men vi försöker igen. Och på eftermiddagen fanns de åter på plats. Då, efter flera timmars försening, hade röstandet kommit igång i den lokal Cité Soleil-borna hänvisades till, eftersom valmyndigheten vägrade sätta upp någon i det ökända området. Cité Soleil är något av laglöst land med hundratusentals invånare, dit FN-styrkorna knappt
vågar sig in och där kriminella gäng sköter “ordningen”.

Efter flera uppskov gick Haiti till val på tisdagen. Nästan två år har gått sedan president Jean-Bertrand Aristide tvingades lämna Haiti. Allt pekar på att Aristides anhängare röstat fram René Preval som landets nye president. Här har en av väljarna fått ut sitt
röstkort och visar att för honom blir det Preval i presidentvalet.

Även om inga definitiva siffror är klara än verkade det på onsdagen sannolikt att folkviljan – redan efter en valomgång – utsett en tydlig vinnare i presidentvalet: René Preval. Enligt preliminära uppgifter hade han en överväldigande majoritet av rösterna i flera distrikt i huvudstaden, mellan 70 och 90 procent.
Préval är den kandidat invånarna i Cité Soleil och Bel Air bestämt sig för att stödja, eftersom de uppfattar honom som den landsflyktige och kontroversielle Jean-Bertrand Aristides like. Men han är agronom, och har också byggt upp ett starkt stöd bland fattiga på landsbygden.
– Medierna fokuserar så mycket på de våldsamma gängen i slumområdena. Några citat från arga gangstrar blir uppblåsta, och så tror många bedömare att Préval mest hade stöd bland gängen. Men Haiti är ju ett bondeland, där den absoluta majoriteten sköter om sina små åkerplättar och lever ett fredligt om än fattigt liv.
Jag tror att Préval förstår det väl, och att han har varit synlig ute i landet, säger Richard Morse, musiker och direktör på det legendariska Hotell Oloffson.

Morse har gjort en egen “opinionsundersökning”, genom att fråga sina anställda som är ett tvärsnitt av vanliga haitier – och den antyder att René Preval får 80–90 procent av rösterna. De undersökningar som före valet redovisades i medier – som visar på en betydligt lägre andel, under 30 procent för Préval, med affärsmannen Charles Henry Baker som god tvåa – tror han måste ha gjorts med ett vagt underlag och med överrepresentation i Pétionville (det område där många välbärgade bor).
– När jag körde från Jacmel på sydkusten till Port-au-Prince på valdagen såg jag långa köer med folk som ville rösta överallt. Samtidigt hörde jag på lokalradion om hur stökigt det var i huvudstaden – men det verkar som om rapporteringen var väldigt överdriven, och snarast byggde på förväntningar om oroligheter.

Fast det kan bli oroligt i Port-au-Prince – om René Preval trots allt inte får egen majoritet, så att det blir en andra valomgång. För det vore ett resultat som Cité Soleil-gängen inte skulle acceptera.
– Vinner inte Préval mobiliserar vi, förklarar en gangsterliknande ung man självsäkert. Vi har inte tid att vänta på en andra valomgång!
– Vi älskar Préval! förklarar Florence Agenor, som skulle rösta tillsammans med hundratals andra från en kvinnoorganisation i Cité Soleil.

Förväntningarna på René Préval som president blir höga – och knappast lätta att leva upp till, för den som ska styra västra halvklotets fattigaste land. Men, han vet vad han ger sig in på – för han hade samma post 1996–2001.
Faktum är att Préval är den ende president i republikens 202 år långa historia som lyckats sitta en hel mandatperiod. Hans anhängare talar om allt han uträttade då: det anlades parker, vägar, sjukhus och skolor...
René Préval var länge lierad med Haitis förre president Jean-Bertrand Aristide, men har i sin kampanj betonat att han inte längre har något med denne att göra.

Rösträkningen påbörjades på valdagens kväll, i skenet av stearinljus, och väntas vara klar senast på fredagen. Då visar det sig om “kröningen” av René Preval kan ske omedelbart – eller om det, trots allt, krävs en andra valomgång den 19 mars.

Text: Gunilla Kinn
Foto: Karl Melander

Port-au-Prince, Haiti

Läs mer!
Bakgrund till krisen 2004 när Aristide störtades

reportage | 2006-02-09