Manifestation för Burmas folk

reportage | 2007-09-28

På torsdagen öppnades dörrarna till årets bokmässa i Göteborg och det är den 23:e i ordningen. En extrainsatt punkt på programmet under fredagen var en manifestation för Burmas folk med anledning av situationen i landet. Desmond Tutu, tidigare ärkebiskop och fredspristagare var med på plats och uppmanade regimen att stoppa våldet mot de fredliga demonstranterna. Amnestyaktivister på mässan vädjar till besökare att skicka vykort till Burma för att visa sitt stöd. Amnesty deltar dessutom på mässan med boklotteri, seminarier och andra aktiviteter.

Vid manifestationen deltog förutom Desmond Tutu också Gunilla Carlsson, biståndsminister, Jan Eliasson, FN:s sändebud i Darfur och tidigare Burma, K G Hammar, ärkebiskop och Björn Linell, ordförande i svenska PEN. De var överens om att vi alla måste visa vårt stöd till de som riskerar sina liv så att den burmesiska befolkningen ska veta att de inte är ensamma. Särskilt Desmond Tutus tal berörde starkt och han fick stora applåder från en publik som verkade instämma helt.

  • Jag vill säga till våra systrar och bröder i Burma att vi stödjer er kamp för frihet, sade Tutu.

Desmond Tutu talar vid manifestationen för Burmas folk.

Amnesty har varit med på mässan alla år utom det första. Det här året håller Amnesty i nio seminarier och en filmvisning, alla kopplade till mänskliga rättigheter inom olika områden. Detta sker på Internationella Torget där olika organisationer ställer ut. En av Amnestys traditioner på bokmässan är boklotteriet, som hålls vid en av de två montrarna som Amnesty har. I år är det Grupp 118 från Göteborgsdistriktet som anordnar lotteriet. Lars Gäfvert, gruppsekreterare för gruppen och medlem i distriktsstyrelsen, är ansvarig för aktiviteten.
- Det har varit mycket folk som köpt lotter idag och det har känts bra, men vi hoppas på ännu fler besökare de två sista dagarna när det inte bara är branschfolk här, säger han.

Lars Gäfvert är ansvarig för boklotteriet.

Lotterna i boklotteriet kostar tio kronor styck och då har man chans att vinna en bok. Högsta vinsten är en mp3-spelare. Förlag och utställare på mässan skänker priserna till Amnesty.

Lars berättar att det är ungefär 40 frivilliga som arbetar vid Amnestys montrar. Förutom att sälja lotter delar de ut påsar med information om Amnesty och ett nummer av Amnesty Press. De delar även ut ett informationsblad som uppmanar besökarna att skicka vykort till den burmesiske generalen Than Shwe med anledning av vad som pågår i Burma just nu.
- Vi kommer under helgen att dela ut bladen utanför entrén, säger Lars

Amnestys aktivister säljer lotter.

Fredrik Kron är kampanjansvarig på Amnesty och han berättar om den kampanj som nu pågår, Air Torture. Den är en del av kampanjen Tortyr gör ingen säker som startade 9 december 2006 i samband med en aktivitetsdag. På 32 orter i landet tog man upp frågan om urholkningen av tortyrförbudet.
- Vi jobbade med svarta hål som symbol för människor som försvinner, säger Fredrik.

12 maj i år startade Air Torture i 25 orter i landet, för att dra uppmärksamhet till ”renditions”, utomrättsliga gripanden. Air Torture vill dra uppmärksamhet till CIA:s metoder när det gäller ”kriget mot terrorismen.” I Uppsala anordnades ett event då Amnestyaktivister agerade flygvärdinnor på stan med slogan ”resebyrån som tar dig dit du inte vill”. I somras pågick också en turné under tio veckor i 13 orter med en variation av aktiviteter. Bland annat visades filmen Outlawed som handlade om två personer som har drabbats av utomrättsliga gripanden. Boardingkort som är en del av Air Torture delades ut och man värvade sms-aktivister.

Det är andra året i rad som Amnesty medverkar på Internationella Torget.
- Det här ett bra komplement till boklotterimontern eftersom vi syns på ett annorlunda sätt, säger Fredrik

Fredrik Kron är kampanjansvarig på Amnesty och berättar om deras kampanj Air Torture.

Fredrik berättar att kampanjen har varit framgångsrik. Han menar att kampanjen riktar sig på ett humoristiskt sätt till publiken och tvingar dem att fundera ett varv till. Till exempel så delas boardingkort ut med destination okänd ort och man ber besökare lämna sin namnteckning på spypåsar, sådana man brukar hitta i flygplansstolen. Fredrik pekar på lådan med namnunderskrifter och säger att det ser lovande ut.
- Det har i stort sett bara varit positiva reaktioner, säger Christian Johansson som jobbade vid montern med att samla in underskrifter.

Christian Johansson jobbar med kampanjen.

Läs mer: Amnestys program på bokmässan

I Burma fortsätter slavarbetet (reportage i Amnesty Press 1/2004)

Text och bild: Ida Lindström, Lisa Olsson

reportage | 2007-09-28