Protester mot gripandet av Aung San Suu Kyi

reportage | 2009-05-19

I Stockholm protesterade exilburmeser och sympatisörer för Aung San Suu Kyi mot gripandet av henne. Liknande manifestationer hölls i andra städer i världen och i Burma samlades ett hundratal anhängare runt det ökända fängelse där oppositionsledaren nu hålls fången.

....

Ma Cho (ovan) är en av dem som begär att Aung San Suu Kyi ska släppas fri.

  • Free, free Aung San Suu Kyi.
  • Free, free Aung San Suu Kyi, ropar en skara som har samlats under måndagen på Mariatorget. Med röda banderoller i hand och röda bandanas runt pannorna protesterar exilburmeser och andra sympatisörer mot den burmesiska militärjuntan. Rättegången mot den demokratiskt valde ledaren i landet, Aung San Suu Kyi, har inletts samma dag. Hennes sex år långa husarrest var nära ett avslut, men som befarat fann militärregimen en ursäkt för att förlänga hennes frihetsberövande vilket nu sker under förvärrade förhållanden.
  • Hon har placerats i landets värsta fängelse, säger Lian Sakhong med förstärkta ord som ljuder genom megafonen och ut över det regniga Mariatorget.

Lian Sakhong uppmanar till att krav ställs på den burmesiska regimen under det svenska ordförandeskapet i EU.

Daniel Gullstrand för S-studenterna var på plats tillsammans med Svenska Burmakommittén, Swedish Burmese Human Rights Association och Karen Swedish Community.

  • Idag är en fördömd dag och vår nation är i tårar, fortsätter Lian Sakhong kraftfullt.
    Han berättar att han själv har blivit gripen fyra gånger och känner till de vidriga förhållanden som regimkritiska burmeser utsätts för i landet. En annan av demonstranterna, Ma Htay Htay, är en av de burmeser som lyckades komma undan. Som medlem i en studentorganisation tvingades hon fly till den thailändska gränsen där hon levde i skogen under ständig beskjutning.
  • Det var väldigt farligt, säger Ma Htay Htay som trots fara engagerade sig i en burmesisk kvinnoorganisation i exil.
    Dock var hon inte säker på thailändskt territorium och efter flera förflyttningar kom hon till Sverige som politisk flykting.

Ma Htay Htay med en uppmaning att befria det hemland hon tvingades fly ifrån.

Ma Htay Htay, Lian Sakhong och resten av skaran som har samlats på Mariatorget uppmanar den burmeisiska regimen till att släppa deras ledare fri. De senaste 19 åren har Aung San Suu Kyi suttit fängslad i mer än 13 år. Fram tills nyligen hölls hon under husarrest, men ställs nu inför rätta med anklagelser om att ha brutit mot husarrestens villkor. Anklagelserna grundar sig i att den amerikanske burmaaktivisten John W Yattaw utan inbjudan simmade över sjön för att besöka henne. Hon bad honom att vända om, men han fick slutligen stanna på grund av utmattning. Mannen greps på sin simtur tillbaka och kort därefter greps även Aung San Suu Kyi tillsammans med sin hemhjälp och dennes dotter. Nu utgör de några få av de 2 100 politiska fångarna i Burma.

Text och foto: Hanna MI Jakobson

Läs mer:

FN måste kräva Aung San Suu Kyis frigivning (Amnesty 14 maj 2009)

Över 2 000 politiska fångar 20 år efter folkupproret (Amnesty 4 augusti 2008)

Tolv år i husarrest - Amnesty kräver att Aung San Suu Kyi och alla samvetsfångar släpps (Amnesty 24 oktober 2007)

Aung San Suu Kyi gripen (Amnesty 1 juni 2003)

reportage | 2009-05-19