Firanden av Internationella kvinnodagen

reportage | 2010-03-09

Med anledning av Internationella Kvinnodagen den 8 mars presenterar Amnesty Press ett axplock av de tal, manifestationer och seminarier som arrangerades under dagen. På flera håll i landet slöt kvinnor och män upp för att stötta kampen för kvinnors rättigheter.

Wayne's Coffe Konserthuset i Stockholm: ”Sexuellt slaveri”

Cecilia Malmström, Sveriges nytillträdda EU-kommissionär, pratade om människohandel inom EU på ett fullsatt Wayne's Coffe. EU-kommissionen i Sverige stod som arrangör. Ett av Cecilia Malmströms uppdrag de kommande fem åren är att jobba mot organiserad brottslighet.

  • Människohandel är ett av de värsta brott och vidrigaste kränkning som en människa kan utsättas för. Kvinnor och flickor utgör en stor majoritet, men även pojkar. De flesta brotten handlar om sexuellt bruk, men det förekommer till exempel även organiserat tiggeri för flickor och pojkar. Människohandel sker över gränser och det krävs därför att EU samarbetar, anser Cecilia Malmström.

Just nu arbetar Cecilia Malmström med att ta fram en gemensam lag för EU mot trafficking. Den kommer att ge medlemsländerna en gemensam definition av vad trafficking är och en gemensam straffskala, vilket Cecilia Malmström ser som positivt.

Cecilia Malmström, Sveriges EU-kommissionär, pratade om människohandel och om hur den ska motarbetas i EU.

  • Trafficking är en lukrativ affär och kommer med stor sannolikhet tyvärr att finnas kvar när jag slutar som kommissionär om fem år. Det är inte som med narkotika som du säljer en gång och sedan har du det inte längre i din ägo, kvinnor säljs igen, igen och igen... Så länge det finns en efterfrågan kommer hallickarna att fortsätta.

Cecilia Malmström tar upp den svenska sexköplagen som förbjuder köp av sexuella tjänster som ett bra exempel på hur efterfrågan på sexköp kan minska i ett land. Den internationella organiserade brottsligheten väljer nämligen att stationera sig i länder där det är lagligt.

Vad gör Sverige för att motarbeta människohandel? frågade en ur publiken

  • Människohandel hänger samman med fattigdom och Sverige ger bistånd till arbete som riktar sig till kvinnor på landsbygd i europeiska länder för att minska risken för trafficking. **Om vi ser till hela EU skiljer sig självklart graderna av hur engagerade politikerna är, men jämfört med för tio år sedan när jag satt i Europaparlamentet finns det en helt annan medvetenhet i dag. Nu ses människohandel också som grov internationell brottslighet och inte som en separat kvinnofråga. EU stöttar också sedan flera år människor som blivit utsatt för trafficking med mediciner, psykologer, rättshjälp, rehabilitering och för en person att återvända till sitt hemland.

Rosa barnvagnsmarsch intog Mynttorget i Stockholm

Vid lunchtid på måndagen slingrade sig en lång och rosafärgad massa från Kungsträdgården till Mynttorget, Stockholm. Under parollen ”stoppa mödradödligheten” arrangerade RSFU och kampanjen Unite for Women en barnsvagnsmarsch med anledning av Internationella Kvinnodagen. Alla barnvagnar pryddes av ett klarrosa överdrag, en färgklick som tillsammans med tal och musik fick hela Mynttorget att leva upp.

  • I vissa länder kan ett besked om att du är gravid kännas lika tungt som om du precis fått veta att du har cancer, konstaterade en av RFSU:s mammaambassadörer Kattis Ahlström, som också var evenemangets konferencier.

Cirka 600 personer tågade på måndagen från Kungsträdgården till Mynttorget i RFSU:s barnvagnsmarsch.

På plats var även biståndsminister Gunilla Carlsson (M) för att ta emot RFSU:s krav till regeringen. Genom kampanjen Unite for Women vill RFSU få den svenska regeringen att driva på andra länder att förbättra mödravården i världen.

  • Vi måste argumentera kring frågan, utmana fördomarna och våga tala om ämnet - även om det är känsligt. Detta är en maktfråga! sade Gunilla Carlsson när hon tog emot kraven från RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér.

Varje år dör hundratusentals kvinnor på grund av bristfällig mödravård och osäkra aborter, rapporterar RFSU.

  • RFSU kräver att det tas fram utvecklingsstrategier för att tackla problemen och att frågorna måste lyftas - även när det kostar pengar! sade Åsa Regnér.

Måndagens barnvagnsmarsch visade tydligt på att RFSU inte har stort stöd för sina krav. Organisationen uppskattar att hela 600 personer slöt upp vid Mynttorget och RFSU:s upprop har undertecknats av 1 500 personer. Barnvagnshavet kom i gungning och 100-tals händer vajade i luften då rapparen Petter klev upp på scenen och avslutade evenemanget.

Södermalmstorg i Stockholm: 100 år av kvinnokamp firades

Under eftermiddagen och kvällen hölls det demonstrationer och manifestationer över hela landet. I Stockholm samlades tusentals människor under parollen ”Hundra år av kamp” för att uppmärksamma att det är 100 år sedan Internationella kvinnodagen inrättades. 8 mars-kommittén i Stockholm stod som arrangör. Trummor ljöd i takt och i dansanta toner från gruppen Riot Samba.

Carin Göransson, projektkoordinator från den nylanserade hemsidan Tjejjouren.se och Sandra Dahlén, författare, höll tal vid Södermalmstorg.

  • Tjejjouren.se vänder sig till alla som ser sig som tjej. Vi lanserar den här hemsidan nu eftersom det är den Internationella kvinnodagen i dag, berättade Carin Göransson.

Carin Göransson är projektkoordinator för Tjejjouren.se som lanserades under Internationella kvinnodagen.

Carin Göransson riktade ett stort tack till alla som jobbar för den nya hemsidan och till dem runt om i landet som jobbar ideellt. Hon uttryckte även sin oro över de negativa tendenser som hon anser råder just nu:

  • Kvinnojourer och tjejjourer får mindre pengar. Det tycks inte få kosta att uppnå jämställdhet! avslutade Carin Göransson.

  • Det här är den största 8 mars demonstration jag sett på flera år! inledde Sandra Dahlén sitt tal.

  • Och tänk er, man får faktiskt inte slå sin fru i Sverige! fortsatte Sandra Dahlén med ett ironiskt tonläge. Sedan gav hon flera exempel på förbättringar som skett under 100 år av jämställdhetskamp i Sverige.

Sandra Dahlén, författare, pratade bland annat om rasismens faror som finns överallt i Sverige.

  • Men det ska banne mig inte ta hundra år till innan jämställdhet uppnåtts! sade Sandra Dahlén med kraft i sin röst.

Sandra Dahlén berättade att hennes största oro är rasismen i Sverige. Hon anser att det alltid och överallt, inte bara bland sverigedemokrater, finns föreställningar om ”dom” och ”vi”: till exempel om vilka män som är schyssta och vilka som inte är det.

  • Rasism står i vägen för jämställdhet. Regeringen tar tyvärr inte ordet rasism i sin mun och oppositionen gör ett lamt arbete för att motarbeta rasismen. Med tanke på det långa rödgröna styret i Sverige borde vi ha kommit längre. Jag hoppas att Feministiskt Initiativ får större stöd i höst, sade Sandra Dahlén.

Trummorna började ljuda igen och demonstrationståget började marschera mot Medborgarplatsen via Hornsgatan och Mariatorget.

Demonstrationståget i Stockholm på väg mot Medborgarplatsen. Slagord skallade.

”Kampen fortsätter, sexismen ska krossas!” ”Leve kvinnokampen!” ”Internationell solidaritet!” Slagorden ljöd längs husens knutar och gator på Södermalm. Människor inne på restauranger och i sina hem vinkade till demonstrationståget för att visa sitt stöd. ”Vi är alla feminister och aldrig ger vi upp!” sjöng demonstranter med klara och starka röster.

Josefin Brink (V), Zaida Catalan (MP) och Veronica Palm (S) talade om att kampen för kvinnors rättigheter och lika villkor gentemot män måste fortsätta, att det finns ett starkt behov av en genomtänkt och feministisk politik, att ansvaret som förälder ska delas och om gemensamma krafter som måste till för att kvinnor ska kunna befrias ifrån sina kedjor.

  • Här på Medborgarplatsen samlas vi i dag för att fira 100 år av kvinnokamp och för kampen att kvinnor ska vara människor och fullbordade medmänniskor. Vi måste visa solidaritet med hela världen. All utrikespolitik måste syfta till att öka makten för maktlösa. Massvåldtäkter som vapen i krig, i till exempel Kongo-Kinshasa, måste bedömas som krigsförbrytelser och ansvariga ska överlämnas till tribunaler, anser riksdagsledamot Veronica Palm (S).

  • Om ni fryser ge en solidarisk kram till personen bredvid dig! uppmanade Gertrud Åström, ordförande för Sveriges kvinnolobby.

  • Jag tror vi håller på att tala oss till ett nytt jämställt samhälle. Det byggs av oss och de dagliga beslut vi fattar. Vi är många gerillakämpar här i dag som vill förändra, framhöll Gertrud Åström.

Artisten Asha Ali framförde sedan låtar som hon själv har skrivit. Den akustiska gitarren och Asha Alis texter svepte värmande över den kalla mars kvällen.
- Att jag står här i dag är som en revolution för mig. I dag är jag en 30-årig fri kvinna och jag kämpar för frihet, sade Asha Ali.

Framme vid Medborgarplatsen i Stockholm höll flera personer tal och uppslutningen av demonstranter var stor.

-Vem vill städa hos oss invandrare för att främja jämlikheten? frågade sig Leila Quaree från Kvinnors närverk, som kämpar för kvinnors rättigheter utanför Sverige, och kritiserade den svenska regeringens jämställdhetsarbete som tvingar invandrade kvinnor att städa i rika människors hem.

  • Makthavare akta er: ropen skalla, 8 mars är en dag för alla! avslutade Leila Quaree.

Mahin Alipour, från Kommittén för försvaret av kvinnors rättigheter, ställde sig frågan om varför halva jordens befolkning diskrimineras på grund av sitt kön. Enligt henne beror det på religion, patriarkatet och den politiska makten.

  • I Iran upplever kvinnor en kombination av dessa tre, poängterade hon.

Mahin Alipour fortsatte med att berätta om den jämställdhetsrörelse som existerar i Iran. Hon pratar om rådande könsapartheid och hon är övertygad om att den kommer att krossas men att det är omöjligt utan omvärldens solidaritet:

  • Sedan kommer dess effekt att sprida sig till Irans grannländer och sedan över resten av världen!

  • Solidaritet med kvinnorna i Iran! Nej till den obligatoriska slöjan i Iran! skallade Mahin Alipour ut över Medborgarplatsen samtidigt som två kvinnor bredvid henne ryckte av sig sina slöjor och började dansa.

Stockholm: Amnesty tar krafttag mot våldtäkt

Tillsammans med en grupp andra organisationer driver Amnesty den landsomfattande kampanjen Krafttag mot våldtäkt, som ställer krav på regeringen och uppmanar politiker att agera i frågan. Med anledning av kampanjen samt amnestyrapporten Case Closed om våldtäkt i de nordiska länderna, anordnade Amnesty ett kvällsseminarium i ABF-huset i Stockholm.

Amnestys kampanjsamordnare Fredrik Kron inledde kvällen med att tala om de enorma glapp som finns mellan hur många våldtäkter som anmäls och hur många som verkligen begås. Med anledning av att mindre än en femtedel av alla anmälningar om våldtäkt leder till åtal, kräver kampanjen Krafttag mot våldtäkt bland annat att en oberoende utredning tillsätts för att samla in information om våldtäktsfall som lagts ner eller inte lett till åtal.

  • Mörkertalet är stort och enligt Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, anmäls i dag endast 20 procent av alla våldtäkter som begås. Den attityd till våldtäkt som finns i samhället är ett stort problem, därför anser Amnesty att sexualundervisning borde vara obligatoriskt på lärarutbildningen, sade Fredrik Kron.

Även kriminalinspektör Leif Johansson och journalisten och författaren Josefin Grände, anser att utbildning är en viktig del i lösningen på problemen. De båda var rörande överens om att rättsväsendet måste ha större kunskap om hur man bäst möjliggör och underlättar för offren att berätta det de varit med om.

  • Varför ska man berätta sin historia för polisen om det till och med känns värre när man går hem? Jag förstår att alla inte vill vända sig till polisen, men det är inte acceptabelt och en förändring måste till! sade Leif Johansson.

Seminariets moderator Ulf B Andersson tillsammans med __Gunvor G Ericson__, Fredrik Kron och Josefin Grände.

Josefin Grände menar att det är ett lotteri att anmäla våldtäkt. Om hon stöttar en välformulerad medelklasstjej och den misstänkte är en man med invandrarbakgrund, gärna med ett brottsligt förflutet, så är chanserna goda för att fallet kan gå långt. Josefin Grände läste även upp en berättelse skriven av Susanna Hellgren, ord som just sätter fingret på hur viktigt det är att våldtäktsoffer har professionell personal att vända sig till.

  • Man minns det man vill minnas, och glömmer det man behöver glömma, konstaterade berättelsen När en trettonårig flicka blivit våldtagen.

Definitionen våldtäkt kräver att våld eller hot har förekommit, eller att offret befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd, något som Madeleine Leijonhufvud, professor i straffrätt, tycker är fel.

  • I dag krävs våld och hot för passa in i definitionen våldtäkt, det tycker jag inte att det ska. Då det 2005 inte blev någon förändring i brottsbalken blev jag ombedd av Miljöpartiet att leda en skuggutredning för att ta fram ett nytt lagförslag, berättade Madeleine Leijonhufvud.

Madeleine Leijonhufvuds förslag utgår ifrån krav på samtycke, istället för förekomsten av hot och våld. Att sex med någon som inte frivilligt deltar ska klassas som ett brott. Men både advokat Björn Sandin och åklagare Jennie Söderberg menar dock att en lagändring skulle kunna påverka offren negativt.

  • Det kan komma att bli för stort fokus på hur offret har agerat och då kan fördomar slå in, sade Jennie Söderberg.

Anna König- Jerlmyr, riksdagsledamot för Moderaterna, anser att Amnestys arbete med att uppmärksamma våldtäktsbrott är viktigt.

  • Men det finns en risk i att säga att regeringen inte gör något. Vi arbetar exempelvis med att verka för en nationell standard för hur våldtäktsoffer tas emot, samt hur man bättre kan säkra bevis. Det här är ett problem som alltid har funnits. Därför måste vi nu åstadkomma saker tillsammans och lägga partipolitiken åt sidan, sade Anna König- Jerlmyr.

Miljöpartiets riksdagsledamot Gunvor G Ericson menar dock att även om partierna är överens om att förändring måste till stånd, så väljer de olika vägar för att komma till målet.

  • Vi är frustrerade och det var därför vi initierade skuggutredningen. Till hösten är det riksdagsval och det röd-gröna samarbetet vill se över lagstiftningen. Fokuset måste ligga på den sexuella integriteten, på samtycket! sade Gunvor G Ericson.

Trots att kvällens evenemang var relativt kort och rymde många talare, bjöds publiken på ett ovanligt brett spektrum av aspekter och synpunkter. Samtalets moderator, Ulf B Andersson, ledde samtalet smidigt mellan lagförslag, partipolitik och verklighetsskildringar. Även om seminariet hade konkurrens av både demonstrationer och andra evenemang dagen till ära, var salen i ABF-huset fylld till bredden av över hundra intresserade åhörare.

Bakgrund:

Kampanjen Krafttag mot våldtäkt drivs av nio organisationer: Män för Jämställdhet, RFSU, SKR, ROKS, Alla Kvinnors Hus, UNIFE, Amnesty, RFSL och Sveriges Kvinnolobby.

Vill du läsa mer? Gå in på www.krafttagmotvaldtakt.se/ eller läs rapporten Case Closed.

Medborgarplatsen i Stockholm 6 mars

I samband med den Internationella kvinnodagen höll Amnesty en aktionsdag runt om i Sverige redan lördagen den 6 mars. Johan Wärner var en av de ansvariga.

  • I första hand vill vi visa att våldtäkt också förekommer i Sverige. I dag samlar vi in underskrifter som stödjer Amnestys krav till den svenska regeringen. Vi kräver bland annat att regeringen ska anta en särskild handlingsplan för att förebygga våldtäkt och annat sexuellt våld och att regeringen ska inrätta en oberoende granskingskommission som ska undersöka varför så många utredningar rörande våldtäkt läggs ner och inte leder till åtal, sade Johan Wärner.

Johan Wärner var en av flera personer från Amnesty som samlade in underskrifter till Amnestys upprop till den svenska regeringen.

Finns någon fråga du brinner extra mycket för?
- Att våldtäkt används som ett krigsredskap! Det är så fruktansvärt att jag knappt kan tänka på det. Det är tortyr. Många dödas efteråt. Det ska inte få förekomma. Det är också konstigt att det sker så mycket våld i hem, att en man inte kan ta ett nej om en kvinna säger att hon inte vill ha till sex.

Har du en hälsning till regeringen?
- Stöd Amnestys kamp mot våldtäkt!

Text: Malin Eriksson & Stina Thomsson
Foto: Malin Eriksson & Stina Thomsson

Fler aktioner i landet...

Malte Lindstam och Cathrin Gustavsson deltog i firandet av den Internationella kvinnodagen i Umeå.
Foto: Camilla Björkbom.

Samling pågår inför demonstrationståget i Umeå.
Foto: Camilla Björkbom.

På Stortorget i Lund samlade Amnesty in namnunderskrifter och arrangerade en "modevisning" som visade upp misshandlade kvinnor.
Foto: Marianne Gyllenpistol.

På Borgarskolan i Malmö samlade Zaynab in namnunderskrifter.
Foto: Åsa Svensson.

Förberedelser pågår vid Gustav Adolfs torg i Malmö för att samla in namnunderskrifter och informera om mänskliga rättigheter.
Foto: Åsa Svensson.

Vid Harry Hjörnes plats i Göteborg samlades också namnunderskrifter in.
Foto: Emma Kjellstrand.

Arbete för mänskliga rättigheter i Göteborg.
Foto: Emma Kjellstrand.

Ljusmanifestation i Göteborg. Ett tänt ljus symoliserar en våldtagen kvinna.
Foto: Emma Kjellstrand.

Informationstält vid Kungsportalsplatsen i Göteborg med bland annat en fotoutställning med kvinnliga människorättsförsvarare och information om kvinnors rättigheter.
Foto: Emma Kjellstrand.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlon och Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly deltog i demonstrationståget som gick mellan Södermalmstorg och Medborgarplatsen i Stockholm.
Foto: Stina Thomsson.

Ett av flera plakat vid Södermalmstorg i Stockholm som visar solidaritet med kvinnor i Iran.
Foto: Stina Thomsson.

"En dag räcker inte - vi vill ha alla" - anser demonstrationsskyltens ägare/inna i Stockholm.
Foto: Stina Thomsson.

reportage | 2010-03-09