Per Anger-pristagaren Teodora Vásquez födde ett dött barn – dömdes för mord

Teodora del Carmen Vásquez födde ett dött barn. En tragedi för vem som helst. Men inte nog med det. Hon dömdes till 30 års fängelse för mord. Nu får hon årets Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter i hemlandet El Salvador. Den 8 november fick hon priset vid ceremoni i Stockholm.

reportage | 2018-11-10
Av: Vera Häggblom
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018
Per Anger-priset överlämnades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm.

Per Anger-priset överlämnades av kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke under en ceremoni på Göta Lejon i Stockholm. Foto: Juliana Wiklund

– Kampen har varit svår och vägen full av tårar, men idag är jag stolt, säger hon och river ned applådåskor från publiken på det fullsatta Göta Lejon i Stockholm.

Nio månader har gått sedan Teodora del Carmen Vásquez släpptes från fängelset. Nio månader - det är något hon återkommer till då Amnesty Press träffar henne ett par dagar tidigare en gråmulen novembermorgon. Smakar på orden, som för att riktigt låta dem sjunka in.

Vid frigivningen den 15 februari i år hade Teodora del Carmen Vásquez suttit fängslad i 10 år och 7 månader efter att ha fått sitt straff förkortat. Då förde hon redan talan för de kvinnor som fängslats under liknande omständigheter som henne själv. Idag fortsätter Teodora del Carmen Vásquez sin kamp från andra sidan gallret i El Salvador – landet med en av världens hårdaste abortlagstiftningar.

Teodora Vásquez lämnar kvinnofängelset i Ilopango i El Salvador efter tio år.

Teodora Vásquez lämnar kvinnofängelset i Ilopango i El Salvador efter tio år. Foto: Edgar Romero/ Amnesty International

– Då jag insåg vilken orättvisa jag själv hade utsatts för förstod jag att fler kvinnor måste ha råkat ut för samma sak. Därifrån sprang viljan att inte tiga, att påtala felen staten begår mot oss kvinnor som har drabbats av missfall och komplikationer i samband med graviditeten, säger hon.

För Teodoras del började mardrömmen en dag i juli 2007. Hon var då höggravid med sitt andra barn och var som vanligt på sitt arbete i en skolkafeteria. Två dagar tidigare hade hon råkat ut för ett överfall där gärningsmännen slog henne hårt i magen flera gånger och nu började Teodora känna av svåra magsmärtor.

– Jag ringde till larmcentralen efter en hjälp, men ingen kom. Jag ringde minst fem gånger, säger hon.

Teodora del Carmen Vásquez fick årets Per Anger-pris för ”sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador”.

Teodora del Carmen Vásquez fick årets Per Anger-pris för ”sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador”. Foto: Vera Häggblom

Samtidigt som barnet föddes svimmade Teodora och då hon kom till sans igen försökte hon att hitta hjälp. Då hon kom tillbaka till platsen med en kvinnlig kollega var polisen där.

– De frågade vems barn det var, och jag svarade att det var mitt. Då frågade de varför jag hade dödat det. Jag har inte dödat någon, sade jag, men de satte på mig handfängsel och förde mig sedan till polisstationen, berättar Teodora Vásquez.

Blicken mörknar, det kostar på att tänka på den där dagen:

– Det svåraste i allt det här är att jag förlorade min lilla dotter. Jag var så fylld av förväntan över att få träffa henne. Det var också väldigt svårt att separeras från min lille son, som då bara var fyra år gammal, liksom att fängslas i över tio år för något jag inte har gjort.

I El Salvador är abort totalförbjudet sedan år 1998, även då kvinnans liv är i fara, då fostret har allvarliga missbildningar och då graviditeten är ett resultat av våldtäkt.

– Med den konservativa och religiösa lagstiftning vi har slutar kvinnans liv att räknas från det ögonblick då befruktningen sker, säger Teodora del Carmen Vásquez och berättar att det inte är ovanligt att se 10-åringar som blivit gravida efter våldtäkt.

– Ett annat exempel är då kvinnor som lider av cancer har tvingats fullfölja graviditeten trots stora risker för deras egen hälsa, med resultatet att både kvinnan och fostret har förlorar livet.

Teodora del Carmen Vásquez son Angel Gabriel har följt med på resan till Sverige. Han var bara fyra år gammal då hans mamma fängslades 2007. Idag bor de tillsammans och har lyckats återknyta banden efter den långa tiden de varit ifrån varandra.

Teodora del Carmen Vásquez son Angel Gabriel har följt med på resan till Sverige. Han var bara fyra år gammal då hans mamma fängslades 2007. Idag bor de tillsammans och har lyckats återknyta banden efter den långa tiden de varit ifrån varandra. Foto: Vera Häggblom

Straffet för abort är två till åtta års fängelse, men många som i likhet med Teodora drabbas av missfall sent i graviditeten eller får dödfödda barn döms till 30-50 år för ”mord under försvårande omständigheter”. De som drabbas hårdast av lagen är fattiga kvinnor, som inte har råd att betala dyra advokatarvoden.

Det totala abortförbudet har inte varit helt oemotsagt politiskt. År 2016 lades det fram ett lagförslag om att tillåta abort under vissa omständigheter. Förslaget har dock blivit liggande utan att parlamentet diskuterat eller röstat om det och då parlamentsvalet hölls i mars var det de konservativa partierna, som vill behålla totalförbudet, som gick framåt. Sedan det nya parlamentet installerades i maj ser möjligheterna att på politisk väg få till en förändring för närvarande små ut.

– Det ser mörkt ut just nu, det är som att vi har en stor klippa framför oss som vi slår på. Klippblocket kanske kommer att finnas kvar där under lång tid framöver, men det viktigaste är att vi fortsätter att slå på det och inte ger upp, säger Teodora del Carmen Vásquez bestämt.

Teodora har suttit fängslad under nästan en tredjedel av sitt 35-åriga liv. Tiden i fängelset var till en början väldigt svår då hon misshandlades av de andra fångarna och fick glåpord kastade efter sig.

– Under tre månader fick jag sitta isolerad i en mörk cell, enligt fängelsepersonalen för att skydda mig från mina medfångar. Men egentligen var det diskriminering, säger hon.

Även om den första tiden som frihetsberövad var hemsk, kan hon idag ändå se att den svåra upplevelsen förde något gott med sig:

– De tio åren och sju månaderna gjorde mig till den starka kvinna jag är idag, med vilja att kämpa för och prata om de kvinnor som fortfarande är fängslade.

– Jag gick in i fängelset, men jag lät inte fängelset gå in i mig, säger Teodora del Carmen Vásquez om sin tid i kvinnofängelset Ilopango.

– Jag gick in i fängelset, men jag lät inte fängelset gå in i mig, säger Teodora del Carmen Vásquez om sin tid i kvinnofängelset Ilopango. Foto: Vera Häggblom

För fortfarande sitter 24 kvinnor fängslade i El Salvador efter att ha drabbats av missfall eller komplikationer i samband med graviditeten.

– Nu när jag tar emot Per Anger-priset bekräftar jag mitt åtagande att kämpa tills alla har frigivits, säger hon från Göta Lejon-scenen och påminner om att kampen för kvinnors rättigheter är något som korsar nationsgränser.

Under de nio månader hon varit fri har Teodora del Carmen Vásquez byggt upp ett liv som hon viger helt åt att stötta de fängslade kvinnorna:

– Tiden räcker inte till för allt jag vill göra!

Dels är Teodora talesperson för människorättsorganisationen Agrupación Ciudadana, som är den organisation som gav henne själv juridiskt stöd under tiden i fängelset. Tre dagar i veckan befinner hon sig dessutom återigen innanför fängelsemurarna, den här gången på frivillig basis, genom sitt arbete för organisationen TNT som bland annat stöttar kvinnorna med besök, tillgång till läkarvård och stöd i samband med frigivningen. Att komma tillbaka till samhället är nämligen inte lätt på grund av det stigma som finns mot kvinnor som dömts efter att ha anklagats för abort.

– Vissa låter inte sina barn komma nära kvinnor som har suttit inne för det här, säger Teodora Vásquez och beskriver den smutskastningskampanj som fördes mot henne i salvadoranska medier då hon fängslades.

Det är Amnestys svenska sektion som nominerade Teodora del Carmen Vásquez till Per Anger-priset och Amnesty har sedan många år arbetat för att förändra de strikta abortlagarna i landet och att lyfta fall som Teodoras.

Vad har stödet från organisationer som Amnesty betytt under tiden i fängelset?

– Oj, det är svårt att beskriva hur mycket Amnestys arbete för de fängslade kvinnorna har betytt, svarar hon. Amnesty engagerade sig på ett starkt sätt och det är tack vare alla ansträngningar från organisationer som Amnesty som är jag här idag, fri.

Teodora tror också att uppmärksamheten kring hennes och andra kvinnors situation har gjort att den allmänna opinionen gällande den salvadoranska abortlagstiftningen har svängt en del.

– Kanske inte den stora massa vi skulle önska, men det finns folk som stöder oss och kämpar tillsammans med oss. När jag fängslades fanns det inte folk som tog oss i försvar, så visst har det gått framåt.

Artisten Sarah Dawn Finer uppträdde under prisceremonin och tillägnade Teodora del Carmen Vásquez och sonen Angel Gabriel låten "Med dig vid min sida".

Artisten Sarah Dawn Finer uppträdde under prisceremonin och tillägnade Teodora del Carmen Vásquez och sonen Angel Gabriel låten "Med dig vid min sida". Foto: Vera Häggblom

Att försvara kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar är dock inte riskfritt i ett land som El Salvador. Under prisutdelningen ställer en elev från Södra Latins gymnasium, samma skola som Per Anger en gång gick på, frågan Tar rädslan någonsin över? Svaret kommer snabbt:

– När man börjar jobba med det här har man redan blivit utsatt för allt staten kan utsätta en för. Det ger en kraft att inte vara rädd.

Vera Häggblom
[email protected]

Fotnot: En kortare version publiceras också i nummer 4/2018.

Fakta/ Per Anger-priset

Per Anger-priset instiftades 2004 av den svenska regeringen och delas varje år ut av Forum för levande historia till någon som har gjort stora humanitära och demokratifrämjande insatser.

Priset har fått sitt namn efter Per Anger som var sekreterare vid den svenska legationen i Budapest. Det var han som tog initiativet till det svenska arbetet att rädda så många människor som möjligt undan förföljelse och avrättningar i det nazistockuperade Ungern under andra världskriget.

De organisationer som nominerar kandidater till priset är: Svenska sektionen av Amnesty International, Civil Rights Defenders, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Svenska PEN, Afrikagrupperna, Kvinna till Kvinna och Svenska kyrkan.

Per Anger-juryns motivering

Teodora del Carmen Vásquez tilldelas 2018 års Per Anger-pris för sin kamp för kvinnors rätt till sexuell och reproduktiv hälsa i El Salvador - ett av världens mest konservativa länder i synen på abort. Hon har vänt en personlig smärta till en kraft som ger stöd och hopp till många flickor och kvinnor i sitt hemland. Att efter tio år i fängelse ändå fortsätta kampen är inte bara enastående, det kräver också stort mod. Teodora del Carmen Vásquez är en inspiration för oss alla.

Källa: Forum för levande historia

Läs mer om El Salvador från Amnesty Press

ALMEDALEN2018: ”Jag vill inte vara tyst” – om det totala abortförbudets El Salvador (6 juli 2018)

El Salvador och abortförbudet: Besök i kvinnofängelset (23 februari 2018 – också i nummer 1/2018)

Hon kämpar mot totalförbudet mot abort i El Salvador (13 oktober 2016)

I El Salvador fängslas kvinnor för missfall (nummer 1/2016)

Goda nyheter: Guadalupe är fri (19 mars 2015)

ÅRSMÖTET I MALMÖ: Lidande kvinnor skuldbeläggs i El Salvador (12 maj 2014)

reportage | 2018-11-10
Av: Vera Häggblom
Även publicerad i AmnestyPress #4/2018