Myrdal i djungeln

Läst & Sett | 2011-11-08

»Röd stjärna över Indien. Reflektioner när jordens fördömda reser sig«
Jan Myrdal
Översättning: Stefan Lindgren
Leopard förlag

På bokmässan i Göteborg var den 84-årige Jan Myrdal lika slagkraftig som alltid när han presenterade sin nya bok Röd stjärna över Indien. Boken har skrivits på engelska för en internantionell publik men har nu översatts till svenska.
Myrdal dundrade på om svenska medier som är för fega att berätta om det fattiga Indien. Utanför mötessalen delade grånade veteraner i svensk maoiströrelse ut flygblad från indiensolidaritet.org som vill fästa uppmärksamheten på vad som händer i det röda bältet från Bihar ner mot Kerala där Indiens kommunistiska parti (maoisterna) kämpar mot de 100 000 soldater som satts in för att slå ned upproret.

Amnesty Press rapporterade i nr 1/2011 om upproret, som har sitt centrum i delstaten Chhattisgarh, och en stor del av Amnestys Indienarbete har de senaste åren handlat om ursprungsfolkens kamp mot storbolagens jakt på råvaror och mark och människorättskränkningar i samband med den väpnade konflikten.

Jan Myrdals bok är ett spännande tidsdokument. På nyårsaftonen 2009 får han ett meddelande om att Ganapathy, generalsekreteraren i maoistpartiet, vill träffa honom i djungeln i Dandakaranya om tolv dagar. Hans kamrater har läst boken Indien väntar (1980) och vill nu diskutera revolutionen med honom. Myrdal packar väskan, vidtar säkerhetsåtgärder (med sannolikhet avråder svenska UD från besök i området) och ger sig iväg.

Hans bok är en vidräkning med den ensidiga bilden av ett modernt Indien. 55 procent av befolkningen, 645 miljoner människor, lever i fattigdom och bland de mest förtryckta i samhället finns adivasierna, stambefolkningarna. Han berättar om sina intryck av maoistgerillan, dess ideologi och hinner med en del tänkvärda reflektioner av mer personligt slag som handlar om synen på åldringar men en bok av Myrdal innehåller som alltid ideologiska referenser, både om Indien och den kommunistiska rörelsens ställningstaganden.

Som få andra är han bevandrad i indisk historia och diskuterar Subhas Chandra Bose, nationalistledaren som under andra världskriget allierade sig med axelmakterna och återger diskussionerna på Kominterns möte medan Lenin ännu levde.

Man behöver inte dela Myrdals förståelse för att mord på förtryckare kan rättfärdigas i klasskrigets hårda verklighet för att tycka att hans bok ger viktig kunskap om en konflikt som med all sannolikhet kommer att växa de kommande åren.

Ulf B Andersson

Läst & Sett | 2011-11-08