Serbien: Allt fler hot mot MR-aktivister

reportage | 2008-02-29

"Tack Ryssland", säger reklamtavlor runt om i Belgrad.

I Serbien ökar nu hoten och attackerna mot de som inte stödjer den nationalistiska protestvågen i samband med Kosovos självständighetsförklaring. Allt fler jämför situationen med stämningarna under Slobodan Milosevics styre. Ledaren för det största oppositionspartiet, radikalerna, kallar attacken mot USA:s ambassad i Belgrad för ”hjältedåd” och MR-aktivisten Natasa Kandic kallas för ”kroatisk hora” och ”landsförrädare”. Amnesty Press rapporterar från Belgrad.

Dagarna som följt på Kosovos självständighetsförklaring den 17 februari har inneburit ett allt snävare utrymme för andra åsikter än regeringens och ett allt hårdare klimat för aktivister, politiker i opposition och journalister i Serbien. Människor drar sig till minnes 1990-talet under framlidne presidenten Slobodan Milosevic och den stämning som rådde under Natobombningen av Serbien 1999. Amnesty, Human Rights Watch och Front Line har alla uttryckt sin oro över situationen för människorättsaktivister och journalister i Serbien.

- Vi har daglig kontakt med polisen och vi kommer att ha vårt eget säkerhetsfolk på plats också. De är erfarna, de var med på studentprotesterna -96 och -97, säger Milica Popovic, en av arrangörerna av lördagens demonstration.

Efter de våldsamheter som bröt ut i samband med den stora statligt organiserade protesten ”Kosovo är Serbien” förra torsdagen, 21 februari, har ansvarsfrågan debatterats i media. De mest förutsägbara målen för eventuella attacker stod utan polisbeskydd, och en 20-årig man från Novi Sad omkom inne på den amerikanska ambassaden när den sattes i brand.
Nenad Canak, parlamentsledamot och partiledaren för Vojvodinas socialdemokrater, gick dagen efter protesten utoch krävde premiärminister Vojislav Kostunicas avgång. Det är premiärministerns parti som har ansvar för inrikesministeriet, och i inrikesministerns frånvaro (han ligger på sjukhus efter en svår trafikolycka) menar många att Kostunica måste ta ansvaret för det som hände.

– Det är svårt att motivera polisen dessa dagar, sade Serbiska Radikala partiets generalsekreterare Aleksandar Vucic på tevekanalen B92 häromkvällen, och hänvisade till att många av dem försvarat Kosovo på plats, och att de, också de överväldigade av känslor, kan ha svårt att gå emot människor som under förra torsdagen ”försvarade Kosovo i Belgrad”.
Aleksandar Vucic sade i samma teveprogram att han inte vill försvara våldet och vandaliseringen, men att han aldrig sett liknande hjältedåd som dem han såg på bilderna från amerikanska ambassaden.

Bosniens ambassad blev också attackerad i veckan som följde på Kosovos självständighetsdeklaration.

Den typen av dubbla budskap har också kommit från ministrar i regeringen. ”Det är kanske inte vackert, men det är legitimt”, och ”i linje med regeringens politik”, sade Slobodan Samardzic, minister för Kosovo, om attackerna på gränsposteringar mellan Serbien och Kosovo. Och infrastrukturministern Velimir Ilic kallade våldshandlingarna för ett uttryck för demokrati. Ilic och hans parti Nya Serbien är närmaste samarbetspartner med Kostunica i regeringen, och stöddes av premiärministern i första omgången av presidentvalet i januari i år. Han är den regeringsrepresentant som minst skräder orden mot ”förrädarna” i Serbien. I dagarna har han sagt till media att han inte anser att regeringen har något ansvar att skydda sådana grupper mot eventuella attacker, eftersom ”de är beredda att sälja Serbien för en spottstyver”.

Liberaldemokratiska partiet (LDP) som fick fem procent av rösterna i senaste valet och därmed tog sig in i parlamentet, är det enda parti som öppet stödjer Kosovos självständighet. 15 av deras kontor runt om i landet har förstörts och partiledaren Cedomir Jovanovic har hotats till livet av Velimir Ilic. LDP krävde på torsdagen att statsåklagaren skulle åtala Ilic för de hot han uttalat mot dem, men fick till svar av åklagarämbetet att de ”inte ser någon anledning till varför de skulle gå vidare med den här frågan”.

Vesna Pesic, parlamentsledamot för LDP och känd som en av frontfigurerna i oppositionen mot Milosevic, säger att det är svårt att bli förvånad över någonting i Serbien dessa dagar, men att det givetvis är obehagligt och ett dåligt tecken att åklagaren menar att det inte är en kriminell handling.
– Det råder en väldig förvirring här. Det är oklart vad regeringen tänker göra, de vägrar berätta vad som står i strategin för Kosovo. Fredliga pro-europeiska demonstrationer förbjuds och olika, låt oss kalla dem nazigrupper, blomstrar. Det är obehagligt att det varje dag blir mer och mer spänt och mer tryck från nationalisterna runt Kostunica. Så ja, hur ska man möta det här? Man vill ju inte utsätta människor för fara, säger Vesna Pesic.
– Och vi har en väldigt dålig situation för medierna i Serbien, med B92 omringat av folk som vill sätta eld på byggnaden, med flera medier under regeringskontroll och det finns väldigt få platser där man kan uttrycka andra åsikter idag. Det är väldigt likt situationen under Milosevic, fortsätter Vesna Pesic.

Samtliga McDonaldsrestauranger i centrala Belgrad har vandaliserats under protesterna.

Veran Matic, ansvarig utgivare för radio och tevestationen B92, sade vid ett rundabordssamtal i veckan att ”man kan knappast tala om fri journalistik när vi tvingas arbeta med ständigt polisskydd – situationen är inte bättre idag än den var för en vecka sedan”.

Journalistförbundet i Serbien har beslutat att skriva ett brev till president Boris Tadic och premiärminister Vojislav Kostunica där man kräver att de personligen tar på sig ansvaret för de hot och det lynchningsklimat som råder för journalister i Serbien idag. Flera journalister har blivit angripna under de olika protestaktionerna, och polisen har inte gjort tillräckligt för att skydda dem, menar journalistförbundet. De har också uttryckt oro över det brev som programkommittén, bestående av partirepresentanter, för statliga radio- och tevebolaget RTS, har skickat till ledningen för RTS och i vilket de bett att de ”i denna svåra situation ska arbeta på ett patriotiskt ansvarsfullt sätt”.

Det är en tävling i patriotism och ”serbiskhet” i Serbien dessa dagar, och trycket på dem som vill nyansera debatten eller tycker annorlunda blir hårdare och hårdare. Vid sidan av LDP-ledaren Cedomir Jovanovic är människorättsaktivisten Natasa Kandic, chef för Humanitarian Law Center som utreder krigsförbrytelser, den person som är mest utsatt för hot och en form av hatkampanj från en stor del av serbisk media. Natasa Kandic var inbjuden till Kosovos parlament som hedersgäst vid självständighetsdeklarationen, och det har fått till följd att hon kallas för en ”icke-person”, en ”kroatisk hora” och en landsförrädare från olika håll. Humanitarian Law Centers kontor har utsatts för vandalisering, och trots att man hade bett om polisbevakning under den stora demonstrationen förra torsdagen fanns inga poliser i närheten. Socialistpartiet SPS, som Milosevic var partiledare för, har startat en namninsamling för att Natasa Kandic ska åtalas för att ”agera mot konstitutionen och för att riskera statens säkerhet och integritet”. SPS nuvarande partiledare föreslog i parlamentet i förra veckan och organisationer och partier som inte stödjer den officiella Kosovopolitiken ska förbjudas.

"Jag vänder inte ryggen till när någon blir slagen." En uppmaning, utan avsändare, att tänka på serberna i Kosovo.

Inrikesministeriet har nu förbjudit alla folksamlingar utanför ambassader. Därför kunde inte aktionen ”Ett fönster till Europa” som ungdomsrörelsen Evropa nema alternativu tagit initiativ till genomföras riktigt som planerats på torsdagen. Idén var att byta ut en av de krossade fönsterrutorna på slovenska ambassaden mot en ny, som en vänskapsgest. Polisen tillät dock inte ungdomarna att komma fram till ambassaden, men en representant fick gå in och kunde, tillsammans med Sloveniens ambassadör, sätta in det nya fönstret.
Milica Popovic är en av aktivisterna i rörelsen Evropa nema alternativu som startade som ett studentinitiativ men nu har spridit sig utanför universitetet. På lördag ska de, trots uttalade hot, arrangera en demonstration utanför filosofiska fakulteten i Belgrad.
– På lördag vill vi visa Serbiens sanna ansikte, som ett land som redan är en del av Europa, men vi är rädda att vi är på väg in i ett nytt decennium av isolering. Till och med de demokratiska partierna har dragit sig tillbaka nu, så vi vill helt enkelt hålla det samtalet levande medan alla andra tystnat, förklarar hon.
Organisationskommittén har daglig kontakt med polisen.
– Jag litar på polisen, vi har bra samarbete med dem, men jag litar inte på dem som ger dem order. Problemet är vem som i praktiken har kontrollen över polisen nu, och om den personen kommer att säga till polisen att inte skydda oss. Regeringen är väldigt splittrad nu och det gör situationen allvarlig också ur ett säkerhetsperspektiv. Olika partier i regeringen har kontroll över olika institutioner, och det finns en risk för att de använder dem som ett medel i maktstriden, säger Milica Popovic.
Budskapet till regeringen är att återuppta dialogen med EU.
– Serbien är nu en fråga som diskuteras vid en massa bord, men Serbien är inte med i de samtalen. Det vill vi ändra på, säger Milica Popovic.
– Personligen tror jag inte att det är en jättebra idé att genomföra demonstrationen, men vi har fattat ett gemensamt beslut. Bland annat för att folk verkligen har bett oss ordna någonting, folk vill visa vad de tycker om det som pågår nu. Vi vill att Serbien ska vara en del av Europa för att vi älskar Serbien, och vi kan inte tillåta oss att vara för rädda för att säga det på Belgrads gator, säger Milica Popovic.

Text och bild: Christina Wassholm
Belgrad, Serbien

Läs mer:
Amnesty: Attacker på människorättsaktivister måste upphöra (Pressnotis 21 februari)

Jätteprotest i Belgrad (Amnesty Press 21 februari)

reportage | 2008-02-29