Tuffa tider för ryska regimkritiker

reportage | 2011-11-02

En samling människor, plakat, tal - en självklarhet i Sverige. Så är det inte i Ryssland, där möjligheten att göra sin röst hörd kraftigt begränsas av myndigheterna. Den 31 oktober samlades sympatisörer med Strategi 31-rörelsens medlemmar utanför den ryska ambassaden i Stockholm för att visa sitt stöd för de som kämpar för mötesfrihet i Ryssland.

-Vi använder vår mötesfrihet idag för att att stödja rätten till mötesfrihet i Ryssland, säger Martin Uggla från Östgruppen, som tillsammans med Amnesty arrangerar manifestationen.

Martin Uggla, ordförande i Östgruppen, talar under manifestationen.

Strategi 31-rörelsens namn kommer från artikel 31 i den ryska grundlagen där mötesfriheten är lagstadgad. Verkligheten ser dock annorlunda ut: ofta nekas demonstranterna tillstånd och om mötena ändå hålls blir de upplösta, ibland med polisvåld.

Journalisten och människorättsförsvararen Oksana Tjelysjeva är talesperson för Strategi 31-rörelsen i utlandet och hon är starkt kritisk till myndigheternas agerande:
- Staten kränker sin egen lag gång på gång. Ibland kan man få tillstånd att hålla en manifestation, andra gånger avslås det. Och det sker alltid helt godtyckligt, utan förklaringar.

Som svar på bristen på mötesfrihet växte Strategi 31-rörelsen fram under 2009 som ett samarbete mellan olika politiska organisationer. Idag finns rörelsen i 50 ryska regioner, där medlemmarna varje månad med 31 dagar uppmärksammar kraven på mötesfrihet genom att hålla manifestationer av olika slag.
-Folk trakasseras på grund av sitt engagemang och myndigheterna försöker framställa manifestationerna som huliganism. Tyvärr har rörelsen redan haft politiska fångar, säger Oksana Tjelysjeva.

Mötesfriheten garanteras i artikel 31 i den ryska grundlagen.

Mötena den 31 oktober är de sista som hålls innan Dumavalet i början av december och spelar därför en särskild roll som mötesplats för oppositionella. Oksana Tjelysjeva berättar att Triumfalnajatorget i centrala Moskva hade spärrats av redan tio timmar innan demonstrationen skulle börja.
- Det tyder på att det antagligen blir mycket våld från polisens sida då manifestationen drar igång.

Människorättsförsvararen Lev Ponomarev grips av rysk polis under ett av oppositionens protestmöten i Moskva, 24 november 2007. Foto: AI/Reuters/Denis Sinyakov

Tyvärr tycks Tjelysjevas farhågor ha besannats. Nyhetssajten Other Russia rapporterar den 1 november att omkring 200 personer hade samlats i Moskva för att delta i Strategi-31-manifestationen, som den här gången hade nekats tillstånd av myndigheterna på grund av ”arkeologiskt arbete” på torget. Kravallpolis ska ha föst undan journalister och fotografer från platsen innan man började gripa demonstranterna, däribland Eduard Limonov som är en av Strategi 31-rörelsens grundare och tillika partiledare för Andra Ryssland. Samma källa uppger också att flera av de gripna blivit misshandlade av polisen.

I Sankt Peterburg uppges, också enligt Other Russia, att mellan 400-1 000 personer försökte hålla en protestmarsch längs med paradgatan Nevskij Prospekt, men att manifestationen också där upplöstes av polis. Totalt ska över 160 demonstranter ha gripits i Sankt Petersburg och Moskva. Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti uppger istället att 50 personer hade samlats på Triumfalnajatorget, varav minst 10 greps.

Strategi 31-rörelsens talesperson Oksana Tjelysjeva.

Oksana Tjelysjeva ger tidigare under dagen konkreta exempel på hur situationen kan se ut för oppositionella i dagens Ryssland på ett seminarium på Amnestys Stockholmskontor. Hon beskriver en komplicerad situation där våldet från myndigheternas sida har trappats upp för att tysta oppositionella röster.
- En av de vanligaste missuppfattningarna som sprids om Ryssland i väst är att Putin fortfarande skulle vara så populär. Hans popularitet har dalat under de senaste fyra åren, även om det inte hörs så mycket om det i media då myndigheterna är duktiga på att sprida sitt budskap utomlands.

Just bristen på tillgång till viktiga kanaler för att sprida sitt budskap i ett land där televisionen är statskontrollerad pekar Oksana Tjelysjeva ut som en av de stora utmaningarna för oppositionella i Ryssland idag.
- Och vad gör folk då? Jo, de går ut på gatan för att uttrycka sina åsikter. Men det är ju precis det som staten försöker hindra.

Manifestationen hölls utanför ryska ambassaden, av en slump belägen på Gjörwellsg. 31.

Så hur klarar man då av att fortsätta kämpa för demokrati och yttrandefrihet trots svårigheterna? Tjelysjeva menar att det som ger oppositionen hopp och styrka att hantera situationen i Ryssland är just den typ av stödmanifestationer som den som hölls utanför ryska ambassaden i Stockholm i måndags.
- Det är väldigt viktigt, både som påminnelse till ambassadfolket och myndigheterna att de har ögonen på sig och för att visa folket på gatorna i Ryssland att det finns människor som tänker på dem, säger Tjelysjeva.

Och det stödet kan de oppositionella räkna med. Amnestys generalsekreterare Lise Bergh framhöll i sitt tal att man kommer att fortsätta stödja demonstranterna så länge som det behövs:
- Jag hoppas att vi inte kommer behöva stå här om ett år igen, men om inte situationen förändras så lovar vi att komma tillbaka ända tills paragraf 31 respekteras i Ryssland.

Text: Vera Häggblom
Bild: Josefine Nilsman

Se och läs mer:

Klimatet för regimkritiker allt hårdare i Ryssland (TV 4-nyheterna, 31 oktober 2011)

Amnesty Press om Ryssland

Stöddemonstration för rysk mötesfrihet (Amnesty Press 2 november 2010)

Film till minne av Politkovskaja (Amnesty Press 12 oktober 2011)


”Vi är ärligt talat ganska trötta på begravningar” **(Amnesty Press 5 november 2009)

Amnesty om yttrandefrihet i Ryssland

Impunity and attacks silence Russian journalists (13 oktober 2011)

reportage | 2011-11-02