Jätteprotest i Belgrad

I den serbiska huvudstaden Belgrad förbereds nu vad arrangörerna hoppas ska bli den största demonstrationen i Serbiens historia. Klockan 17 ska protesten, under mottot ”Kosovo är Serbien”, inledas utanför parlamentet och kl 19 avslutas den vid S:t Sava-templet där serbisk-ortodoxa ärkebiskopar kommer att läsa böner för Kosovo. Bland de som ska tala finns premiärministern Vojislav Kostunica, rapporterar Radio B92. Däremot har president Boris Tadic rest till Rumänien på ett endagsbesök.

Tadic kommer i Bukarest att ha möten med den rumänske presidenten Traian Basescu, regeringsrepresentanter och det rumänsk-serbiska vänskapsförbundet, uppger den serbiska nyhetsbyrån Beta. Rumänien har fördömt Kosovos självständighetsförklaring och i måndags antog parlamentet med stor majoritet en resolution till stöd för regeringens förklaring att Rumänien inte kommer erkänna Kosovo.
Boris Tadic brukar beskrivas som västvänlig och genom att vara på statsbesök i Rumänien just på torsdagen slipper han dilemmat med att antingen delta i manifestationen eller att hålla sig borta.

Torsdagens demonstration har utlysts både av regeringen och det största oppositionspartiet SRS, det extremnationalistiska radikala partiet. Radikalernas presidentkandidat Tomislav Nikolic var nära att vinna valet men Tadic fick 51 procent av rösterna i andra omgången den 3 februari.
Radikalernas generalsekreterare Aleksandar Vucic uppmanade alla medborgare att delta i manifestationen:
- Vi måste visa hela världen att vi inte har gett upp Kosovo.

Boris Tadics parti DS, liberala G17 Plus, liberaldemokraterna LDP och Vojvodinas socialdemokratiska förbund LSV kommer enligt Radio B92 inte att delta i protesten. Enligt statliga TV-stationen RTS kommer deltagare att komma till Belgrad från hela Serbien. 5 000 bussar och tåg har av myndigheterna mobiliserats för att utan kostnad låta demonstranter resa till Belgrad. Och skolor har stängts så elever kan resa till Belgrad.
Bland de som kommer att delta finns filmregissören Emir Kusturica och från Bosnien kommer premiärministern i Republika Srpska Milorad Dodik. Tennisstjärnan Novak Djokovic ska tala till mötet via videolänk.
Vilka som annars kommer att tala vid manifestationen var på förmiddagen oklart. Tomislav Nikolic har sagt att han inte propsar på att få tala.

I söndags förekom våldsamheter när ”fotbollshuliganer” gick till attack mot McDonald´s-restauranger och utländska ambassader efter beskedet att Kosovo på eftermiddagen hade utropat sin självständighet. LDP, som är representerat i det serbiska parlamentet, har också utsatts för attacker då partiet förespråkar att Serbien ska acceptera ett självständigt Kosovo. Partihögkvarter och ledande LDP-politikers hem angreps i en rad städer.

Enligt Radio B92 anklagade LDP på torsdagseftermiddagen ministrar i regeringen för att stödja de våldsamma angreppen och partiet liknande angreppen vid ”statsstyrd terrorism”. Ministern Velimir Ilic, som ställde upp i presidentvalet för partiet Nya Serbien, NS, påstås ha sagt att LDP:s ledare Cedomir Jovanovic får ”vara glad om han fortfarande är i livet i mars”. Ilic valdes 1996 till borgmästare i staden Cacak och spelade en viktig roll när dåvarande presidenten Slobodan Milosevic tvingades lämna makten i oktober 2000. Ilic har gjort sig känt för hotfulla uttalanden bland annat mot journalister han ogillar.
Han har förnekat anklagelserna från LDP.

Radio B92 rapporterar också att Belgrade Center for Human Rights varnar för att det under de fyra senaste dagarna har förekommit ”konstanta och massiva” kränkningar av medborgares mänskliga rättigheter genom att dessa görs till måltavla för ilskan i samband med Kosovofrågan.
Regeringen i Serbien har fördömt våldsamheterna och både Kostunica och Tadic har krävt att kravaller och förstörande av egendom upphör.

Enligt polisen, MUP, har 51 poliser och 34 civila skadats i oroligheter. Beskickningarna från USA, Turkiet, Slovenien, Kanada och Iran fick skador vid attacker. Tio McDonald´s-restauranger, 52 butiker och fyra partihögkvarter angreps också. Ett antal fordon, trafikmärken och trafikljus skadades också.
Inrikesministeriet uppmanade alla medborgare, och ”speciellt sportklubbar och deras supportrar” att
samarbeta med polisen för att upprätthålla allmän ordning. På söndag ska det bli basketderby i Belgrad mellan Röda stjärnan och Partizan och polisen har uppmanat klubbarna att reducera antalet åskådare vid matchen då man befarar nya oroligheter.

Allt fler länder erkänner nu Kosovo som självständigt land. På torsdagen kom besked att Estland, Italien och Danmark har erkänt Kosovo. Även Taiwan meddelar att de har erkänt Kosovo. Italiens utrikesminister Massimo D´Alema förklarade enligt Beta att Italien hade att välja mellan att erkänna Kosovo eller ta hem de italienska styrkorna som ingår bland de 17 000 Kfor-soldaterna som under Natobefäl finns i Kosovo.
Även i Palestina hälsades Kosovos självständighet med glädje.
- Vi förtjänar till och med självständighet före Kosovo, sade Yasser Abed Rabbo som är en av de främsta rådgivarna till den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Nu ber om vi stöd från USA och EU för vår självständighet.

I Polen hade ett erkännande av Kosovo väntats under tisdagen men Beta rapporterar att Polen nu tvekar. President Lech Kaczynski har uppmanat regeringen att avvakta med beslut i frågan.
Medan OIC, organisationen för islamiska stater, hälsade Kosovos självständighet med glädje och betonade att detta stärker den muslimska världen fördömde Serbiens muslimska samfällighet Kosovos självständighet.
Muhammed Jusufspahic, Serbiens mufti, uppmanade muslimerna att leva i fred med sina kristna grannar och tackade ”Gud för att staten skyddar moskéerna” i Serbien.

Från Korsika uttalade den korsikanska självständighetsrörelsen CNI sitt stöd till Kosovo, rapporterar nyhetsbyrån Tanjug. CNI inbjöd i ett brev till Kosovos premiärminister Hashim Thaci Kosovos regering att delta i de internationella dagarna som arrangeras på Korsika i augusti varje år. Där brukar separatistiska organisationer från Baskien, Katalonien, Bretagne, Sardinien, Sicilien och Sydtyrolen samlas.
Även från den baskiska regionalregeringen och rebellerna i Tjetjenien kom uttalanden som välkomnade Kosovos självständighetsförklaring. I Transnistirien, utbrytarrepubliken i Moldavien, förklarades att ”En ny era har inletts med ett nytt system av internationella relationer”. I Transnistrien liksom i de georgiska utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien har nu hoppet ökat om ett erkännande, åtminstone från Ryssland.

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov är på besök hos Europarådet i Strasbourg och angrep EU:s beslut att skicka en rättsmission till Kosovo.
- Det är en bitter ironi att skicka en rättsstärkande mission i strid mot folkrätten, sade Lavrov enligt nyhetsbyrån AFP.
Den ryske utrikesministern sade också att varje tänkbar religiös eller etnisk separatistgrupp i Europa eller runt om i världen nu har fått en verktygslåda för att uppnå erkännande.

I Kosovo fortsätter oroligheterna i norra Kosovo. En av serbernas ledare i den delade staden Mitrovica, Milan Ivanovic, anklagade Kfor för att agera i ”USA:s intressen” och sade att utländska styrkor har gjort Kosovo till ”ett koncentrationsläger”.
På torsdagen gick serbiska arméreservister till attack med stenar mot Kosovopolisen, rapporterar BBC. Med serbiska flaggor försökte de gå över gränsen till Kosovo vid Merdare. Kosovopolisen fick stöd av tjeckiska Kforsoldater.
- Vi är för att stödja serberna som bor i Kosovo, sade Dejan Milosevic, en av arrangörerna av protesten. Vi kommer inte att tillåta att Kosovo tas ifrån oss. Vi kommer att kämpa till sista andetaget.
Tabloidpressen i Belgrad hävdade på torsdagen att ryska specialstyrkor opererade inne i Kosovo när två gränsstationer mellan Kosovo och Serbien brändes ned på tisdagen.

Läs mer
Attacker på människorättsaktivister måste upphöra (Pressnotis från Amnesty 21 februari)

Human Rights Watch om de mänskliga rättigheterna i Kosovo (15 februari)

Följ utvecklingen i Belgrad ikväll via radio B92


Radio B92 (Belgrad)