Nio år sedan Hrant Dink mördades: 2 000 i minnesmanifestation i Istanbul

Hrant Dink mördades 19 januari 2007.

Hrant Dink mördades 19 januari 2007. Foto: Privat/AI

Omkring 2 000 personer deltog enligt nyhetsbyrån AFP på tisdagen i en minnesmanifestation på nioårsdagen av mordet på Hrant Dink. Det var den 19 januari 2007 som den 52-årige redaktören för den turkisk-armeniska veckotidningen Agos sköts ihjäl med två skott i nacken på gatan utanför redaktionen.

Ogun Samast, en 17-årig ultranationalist, erkände mordet och dömdes år 2011 till 23 års fängelse. Mordet blev dock en rättslig skandal då det visade sig att turkiska säkerhetsstyrkorna känt till mordplanerna men inte ingrep för att förhindra mordet och många har ansett att de ansvariga fanns högre upp i den turkiska statsapparaten.

Enligt AFP gavs i december klartecken för åtal mot 25 personer, däribland tidigare chefer inom polis och underrättelsetjänst. De anklagas för försumlighet, bildande av ”en kriminell organisation” och mordplaner. Det kan sluta med att de anklagade, däribland Istanbuls förre polischef Celalettin Cerrah, ställs inför rätta.

Hrant Dink var en förespråkare för försoning mellan turkar och armenier men han hatades av många turkiska nationalister då han betecknade massakrerna på hundratusentals kristna under första världskriget som ”folkmord”. Mordet ledde till stora demonstrationer och på årsdagen av mordet hålls varje år manifestationer. I år samlades människor både i Istanbul, Ankara, Armeniens huvudstad Jerevan liksom en del europeiska städer, rapporterar AFP.

Enligt den turkiska tidningen Todays Zaman var deltagandet i Istanbul lägre i år än tidigare år. En del pekade på rädslan för bombattacker då över 100 personer har dödats i år vid bombattacker mot manifestationer för fred medan andra pekade på det kyliga vinterväder som har drabbat Istanbul med bara någon enstaka plusgrad.

Demonstranterna i Istanbul gick till den byggnad där Agos redaktion tidigare låg. Kravallpolis övervakade manifestationen medan demonstranterna ropade slagord som ”Mördarstaten ska få betala” och ”Skuldra vid skuldra mot fascism”. På plakat med text på turkiska på ena sidan och armeniska på andra sidan fanns budskapet ”Vi är alla armenier” och ”Vi är alla Hrant Dink”.

Demonstrationen idag blev också en minnesmanifestation för Tahir Elçi, den kurdiske människorättsadvokaten och ordföranden i Diyarbakirs advokatsamfund, som mördades den 28 november 2015. Han hade uppmanat till ett slut på sammanstötningarna mellan turkiska säkerhetsstyrkor och PKK, Kurdistans arbetarparti, när han sköts till döds. Över 100 000 människor följde honom till graven.

Vid minnesceremonin för Hrant Dink i Istanbul talade hans änka, Türkan Elçi, och manade till fred. Även Maside Ocak, syster till läraren Hasan Ocak som torterades till döds av polisen 1995, höll tal.

Hrant Dinks familj och representanter för människorättsorganisationer fanns också på plats. En rad politiker deltog också, däribland Selahattin Demirtaş, en av det pro-kurdiska partiet HDP:s partiledare och flera höga företrädare för CHP, det republikanska folkpartiet som är i opposition.

Ulf B Andersson

19 januari 2016

Läs mer från Amnesty Press

Turkiet inför 100-årsminnet av folkmordet (23 april 2015)

Tusentals i minnesmarsch för mördade journalisten Hrant Dink (20 januari 2015)

Staten döms som ansvarig för mordet på Hrant Dink (Amnesty Press 15 september 2010)

Försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet avbruten - 95-årsdagen av ”den stora katastrofen” 1915 uppmärksammades i Istanbul (Amnesty Press 26 april 2010)

Samling till minne av Hrant Dink (Amnesty Press 21 januari 2008)

Kampen för pressfrihet i Turkiet (Amnesty Press 5 juli 2007)

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul (Amnesty Press 19 januari 2007)

Ulf B Andersson
Amnesty Press