Asia Bibi fri efter åtta år som dödsdömd men hon tvingas gömma sig
Den 31 oktober beslöt Pakistans högsta domstol att frikänna Asia/Aasia Bibi (Aasiya Noreen) från anklagelsen om blasfemi (hädelse). Efter åtta år som dödsdömd frigavs hon från kvinnofängelset i Multan och ska enligt uppgift ha flugits till en säker plats i huvudstaden Islamabad.
reportage | 2018-11-28 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #4/2018 |
Den 23 november greps Khadim Hussain Rizvi, partiledare för Tehreek-e-Labbaik, TLK. Partiet har krävt att Asia Bibi ska avrättas och har hotat de domare i Högsta domstolen som frikände henne med döden. Foto: Inomanahmad/ Wikimedia
Högsta Domstolen konstaterade att vittnesmålen från två muslimska kvinnor som var arbetskamrater med den kristna lantarbetaren Asia Bibi inte var trovärdiga. Dödsdomen härrör från ett trivialt gräl i samband med en vattenpaus under arbetet år 2009. Asia Bibi påstods ha förolämpat Islam och profeten Muhammed.
Pakistan är ökänt för sina hårda blasfemilagar där dödsstraff kan utdömas. Även om ingen har avrättats för brottet har många personer anklagade för blasfemi mördats före eller efter rättegången. Majoriteten av dem som anklagas för blasfemi är muslimer men Pakistans religiösa minoriteter har drabbats hårt.
År 2011 väckte det stor uppmärksamhet när guvernören i Punjab, Salman Taseer, mördades av sin livvakt sedan han tagit Asia Bibi i försvar.
– Jag kan inte tro på vad jag hör, kommer jag ut nu? Ska de släppa mig, på riktigt? sade en misstrogen Asia Bibi via telefon från fängelset till nyhetsbyrån AFP när domstolens utslag kom.
Hennes advokat Saif ul-Mulook tvingades dock snart efter frigivningen att fly från Pakistan och befinner sig i Nederländerna. Han arbetar nu för att Asia Bibi och hennes familj ska kunna ta sig till Nederländerna.
Runt om i Pakistan har islamistpartier genomfört stora protester och krävt att Asia Bibi ska avrättas.
Det uppgavs att Imran Khans regering slöt en överenskommelse med islamistpartiet Tehreek-e-Labbaik, TLK, om att partiet ska få överklaga beslutet i domstolen och att Asia Bibi inte ska tillåtas lämna Pakistan. I gengäld ska TLK avstå från våldsamma protester.
Tiotusentals personer demonstrerade runt om i Pakistan mot att dödsdomen mot Asia Bibi för blasfemi har upphävts. Foto: Bilawal Arbab/EPA/TT
Den 8 november skrev Omar Waraich, biträdande chef för Amnestys avdelning för Sydasien, i Washington Post att Asia Bibis liv fortfarande är i fara trots att hon är frikänd:
– För TLK:s ledare Khadim Hussain Rizvi duger inget annat än att Asia Bibi avrättas. För att upprätthålla denna våldsamma hysteri så struntar hans anhängare i att den anklagade är oskyldig. Och det verkar nu som om regeringen har övergett sitt åtagande att skydda de svagaste och mest marginaliserade i samhället.
Ett antal länder, däribland Frankrike, Spanien, Kanada och Australien har nu erbjudit Asia Bibi asyl om hon lyckas lämna Pakistan.
I Pakistan skärptes den politiska krisen efter Asia Bibis frigivning den 23 november. Då greps TLK:s ledare Khadim Hussain Rizvi och hundratals ledare inom partiet i räder över hela landet. I pakistanska städer placerades stora styrkor av polis och paramilitär ut i ett försök att stoppa fortsatta protester som TLK hade utlyst. Inrikesminister Fawad Chaudhry förklarade på twitter att TLK hade blivit ett hot mot allmänheten och han uppmanade massorna att samarbeta med myndigheterna och bevara lugnet. Enligt Fawad Chaudhry hade åtgärderna mot TLK-ledare inget samband med Asia Bibi-fallet.
Den 27 november vände sig TLK:s advokater till domstol med krav på att Khadim Hussain Rizvi ska friges då han inte delgivits misstanke om brott.
Ulf B Andersson
Fotnot: Detta är en uppdaterad text av den artikel som finns i nummer 4/2018
Läs också
Pakistan: Christian woman accused of blasphemy at risk: Aasia Bibi (Amnestys blixtaktion 6 november 2018)
Pakistan: Aasia Bibi verdict is a landmark victory for religious tolerance (Amnesty International 31 oktober 2018)
Pakistan’s Aasia Bibi Finally Gets Justice (Human Rights Watch 31 oktober 2018)
Pakistan: Upholding blasphemy death sentence against Christian woman 'a grave injustice' (Amnesty International 16 oktober 2014)
PAKISTAN: Lagar mot hädelse kränker minoriteters rättigheter (Amnesty International 11 augusti 2009)
Läs mer i Amnesty Press
Brutal lynchning väcker ilska över hädelselag i Pakistan (10 maj 2017)
RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Vi har betydligt större yttrandefrihet nu” - intervju med Asma Jahangir (30 november 2014)
I Pakistan kan hädelse ge dödsstraff (13 september 2014 - också i nummer 3/2014)
Rädslan och motståndsviljan - Pakistan efter mordet på Shahbaz Bhatti (19 april 2011)
50 000 demonstrerade för lagen mot blasfemi - hyllade mordet på guvernören i Punjab (11 januari 2011)
reportage | 2018-11-28 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #4/2018 |