50 000 demonstrerade för lagen mot blasfemi - hyllade mordet på guvernören i Punjab

I söndags samlades uppemot 50 000 demonstranter i staden Karachi för att visa sitt stöd för den lag mot blasfemi som finns i Pakistan. Vid mötet hyllades Malik Mumtaz Hussein Qadri som erkänt att han den 4 januari mördade Salman Taseer, guvernör i provinsen Punjab. Salman Taseer hade nyligen föreslagit att hädelselagstiftningen i Pakistan skulle reformeras.

På måndagskvällen gick Bilawal Bhutto Zardari, son till Benazir Bhutto som mördades 2007, till angrepp mot de som stödjer den livvakt som förra veckan mördade Punjabs guvernör.
- Dessa personer är de verkliga hädarna, sade han enligt BBC.
Bilawal Bhutto Zardari talade till sörjande som hade samlats utanför Pakistans ambassad i London för att hylla den mördade guvernören. Bilawal Bhutto Zardaris far, Asif Ali Zardari, är Pakistans president. Salman Taseer hade uttalat stöd för reformering av lagen om blasfemi i Pakistan och mördades den 4 januari av sin livvakt, Malik Mumtaz Hussein Qadri.

På söndagen samlades 50 000 personer i Karachi för att visa sitt stöd för lagen, som innebär att den som kritiserar islam kan dömas till döden.
- Detta enorma massmöte visar tydligt att ingen kan våga ändra hädelselagen, sade huvudtalaren Fazlur Rahman, enligt nyhetsbyrån Associated Press. Om de styrande vill försvara Taseer då har vi också rätt att försvara Mumtaz Qadri.

Fazlur Rahman, som leder det talibanvänliga partiet Jamiat Ulema Islam, JUI, sade att Punjabs guvernör själv bar ansvaret för att han mördades. BBC rapporterar att manifestationen i Karachi hade stöd av alla viktiga muslimska grupper i staden. Många av deltagarna bar banderoller med en bild på mördaren och texter som uttryckte stöd för mordet på Salman Taseer och ropade ”Mod och tapperhet, Qadri, Qadri”.

Blasfemilagen innebär att förolämpning av islam är ett brott och kan innebära dödsstraff. Vanligtvis fastställs inte dödsdomar i högre instans och ingen har ännu avrättats, konstaterar BBC. Ett 30-tal personer som har anklagats för brottet har dock dödats av lynchmobbar.

I november förra året fick fallet Asia Bibi stor uppmärksamhet. Hon dömdes till döden efter att ha hamnat i bråk med några kvinnor i sin hemby. Asia Bibi är kristen medan de andra kvinnorna är muslimer som anklagade henne för hädelse. Hon ställdes inför rätta och dömdes till döden för att ha förolämpat profeten Mohammed, en anklagelse som hon förnekar.
Punjabs guvernör engagerade sig i fallet och retade upp konservativa muslimska grupper genom att besöka Asia Bibi i fängelset och uttala sig för en reformering av lagen.

En parlamentsledamot har motionerat om att ta bort dödsstraffet och mildra lagen vilket har retat upp konservativa grupper. För Pakistans regering är frågan känslig. Vid en presskonferens på söndagskvällen försäkrade premiärminister Yousuf Raza Gilani enligt BBC att regeringen inte har några planer på att förändra lagen.

Shahbaz Bhatti, som är minister för minoritetsfrågor, har istället sagt att hädelselagen borde förändras för att undvika att den missbrukas. Bhatti, som själv tillhör Pakistans kristna minoritet, deltog tillsammans med ett hundratal kristna i en minnesgudstjänst i en katolsk kyrka i Islamabad på söndagen för att hedra Taseer. Enligt Associated Press anklagade Bhatti de islamistiska partierna för att försöka försvaga regeringen och ta bort uppmärksamhet från kampen mot terrorismen.

  • Dessa partier har stött talibaner och al-Qaida, sade han.

Påven Benedictus XVI har engagerat sig i fallet Asia Bibi och har vädjat om barmhärtighet för fembarnsmamman. På måndagen uppmanade han Pakistan att avskaffa lagen som enligt påven kan användas som förevändning för handlingar som leder till orättvisa och våld.

  • Det tragiska mordet på Punjabs guvernör visar det skyndsamma behovet att nå framsteg på detta område, sade påven vid ett möte med ambassadörer som är ackrediterade till Vatikanstaten.

Påvens uttalande mötte hård kritik i Pakistan och Liaquat Baloch, ledare för Jamaat-i-Islami sade att det var en öppen inbjudan till ”civilisationernas krig”.
- De som attackerar min religion, speciellt de som missbrukar dess fredliga budskap, är för mig förtäckta hädare och de kommer att besegras, sade han enligt AFP. Detta kommer att bli vårt jihad.

Ulf B Andersson

11 januari 2011

Läs mer:

Amnestys blixtaktion för Asia Bibi (18 november 2010)

Ulf B Andersson
Amnesty Press