Brutal lynchning väcker ilska över hädelselag i Pakistan

Muhammad Iqbal Khan (till vänster), i samband med en bönestund som hölls efter att hans son Mashal Khan mördats av en religiös mobb.

Muhammad Iqbal Khan (till vänster), i samband med en bönestund som hölls efter att hans son Mashal Khan mördats av en religiös mobb. Foto: Abdul Hameed Goraya/IPS

Nyligen mördades den pakistanske studenten Mashal Khan brutalt av en mobb som anklagade honom för att ha hädat islam. Nu varnar hans storebror Aimal Khan för en dyster framtid - om inte myndigheterna agerar mot missbruket av den hårda hädelselagen.

– Människor hänvisar till den i syfte att göra upp privata tvister, säger Aimal Khan, 27, som arbetar inom landets flygvapen.

I mitten av april mördades hans 25-årige bror av en våldsam mobb som drevs på av de anklagelser om hädelse som hade riktats mot honom.

– De blev domare, jury och bödel, säger Aimal Khan.

Mashal Khan studerade vid universitetet i Mardan i provinsen Khyber Pakhtunkhwa (tidigare NWFP) och var känd som en frispråkig kritiker av korruption och andra orättvisor. Mobben sköt honom, slet av honom hans kläder och fortsatte med att slå hans döda kropp, vilket framgår i filminspelningar som gjordes i samband med mordet.

Polisutredningen som följde kunde inte finna några bevis för att Mashal Khan skulle ha gjort sig skyldig till det han anklagades för. Sammanlagt står nu 49 personer anklagade för att ha deltagit i mordet, varav 47 sitter gripna.

Juristen och aktivisten Jibran Nasir är mycket kritisk till hur den pakistanska lagen mot hädelse kommit att utnyttjas. Han säger att den bland annat används av organiserade brottslingar för att kunna få människor vräkta.

– Sociala medier har förvandlats till ett verktyg där ett fejkat konto med hjälp av endast ett inlägg kan förorsaka en människas död, säger Jibran Nasir.

Han hänvisar till det fejkade konto som någon lagt upp i Mashal Khans namn och där denne påstås slå fast att han begått hädelse.

Enligt oppositionsledaren Syed Khursheed Shah har 65 personer i Pakistan blivit mördade sedan år 1990, efter att ha anklagats för att ha brutit mot hädelselagen.

Aimal Khan berättar att familjen har mottagit mängder av telefonsamtal efter mordet från människor som velat uttrycka sitt deltagande i sorgen. Många vanliga människor, men även kändisar och politiker har besökt familjen och uttryckt sin sympati.

– Vi trodde humanismen hade försvunnit i detta land efter mordet på min bror. Men det är egentligen tvärtom, vi har fått ett så starkt stöd, säger Aimal Khan.

I Karachi samlades människor vid en protestaktion efter lynchningen av Mashal Khan.

I Karachi samlades människor vid en protestaktion efter lynchningen av Mashal Khan. Foto: Abida Ali/IPS

Han hoppas att händelsen ska öppna för en bred diskussion om landets hårt kritiserade hädelselag.

Det är något som även välkomnas av Reema Omer som arbetar för Internationella juristkommissionen.

– Om det tragiska mordet på Mashal skulle leda till en debatt och en reform av lagen så skulle det tjäna som en hyllning till hans mod, säger hon till IPS.

Juristen Jibran Nasir påpekar att hädelselagen borde ha reformerats för länge sedan och att det senaste fallet bara är ett av flera.

Sedan sju år tillbaka sitter den kristna kvinnan Asia Bibi och väntar på att avrättas, dömd för att ha hädat islam. Organisationen International Christian Concern menar dock att domen mot henne utgör ett tydligt exempel på hur landets hädelselag missbrukas.

Lagen infördes 1986 av Pakistans dåvarande president, general Mohammad Zia ul Haq, som ett led i arbetet för att ”islamisera” landet. Många menar att det kommer att bli svårt att få lagen helt avskaffad, men hoppas att det ändå ska gå att få igång en diskussion om dess tillämpning.

Flera som har försökt att diskutera lagen öppet har dock råkat illa ut. År 2011 mördades den dåvarande guvernören Salmaan Taseer i Punjab, efter att ha uttalat sitt stöd för Asia Bibi. Senare mördades även ministern Shahbaz Bhatti, efter att denne hade kritiserat felaktig tillämpning av hädelselagen.

Maulana Fazalur Rehman, ledare för det talibanvänliga partiet JUI som har många anhängare, har fördömt lynchningen av Mashal Khan. Men han har samtidigt försvarat hädelselagen och sagt att man inte kommer att tillåta någon omskrivning av lagen.

Efter mordet på Mashal Khan dödades även en man i en annan del av Pakistan av sina tre systrar. Mannen blev år 2004 anklagad för hädelse, och systrarna uppgav efter mordet att de blev uppmanade till dådet av en lokal imam.

I den nordpakistanska staden Chitral attackerades dessutom nyligen en man av en uppretad mobb, men han kunde räddas av en imam och polisen. Mannen, som lider av psykisk ohälsa, var på väg till Islamabad för att få vård när han attackerades i samband med fredagsbönen.

Reema Omer vid Internationella juristkommissionen påpekar att lynchningen av Mashal Khan föregicks av att olika myndighetsföreträdare gått ut och kallat hädelse för ”en form av terrorism” och samtidigt uppmanat människor att anmäla personer som hädar. Hon menar att många av dem som anklagas för hädelse, eller till och med blir dömda för brottet, lider av psykisk ohälsa.

Zofeen Ebrahim

10 maj 2017

Läs mer om Pakistan från Amnesty Press

RIGHT LIVELIHOOD-PRISET: ”Vi har betydligt större yttrandefrihet nu” (30 november 2014)

I Pakistan kan hädelse ge dödsstraff (13 september 2014 – även i nr 3/2014)

Rädslan och motståndsviljan - Pakistan efter mordet på Shahbaz Bhatti (19 april 2011)

50 000 demonstrerade för lagen mot blasfemi - hyllade mordet på guvernören i Punjab (11 januari 2011)

Zofeen Ebrahim
IPS/Karachi