Samling till minne av Hrant Dink

På årsdagen av mordet på den turkisk-armeniske journalisten Hrant Dink samlades tusentals människor i Istanbul för att hedra minnet av honom. Folk tände ljus och lade röda nejlikor på den plats han blev mördad.
- Vi är här idag för att vi vill ha rättvisa, sade hans fru Rakel Dink till de sörjande enligt nyhetsbyrån AP.
Hon menade att fallet inte hade behandlats korrekt i domstolen. Dinks familj anklagar myndigheterna för att ha varit i maskopi med de ansvariga för mordet.
Dink var hatad av ultranationalister i Turkiet och fick ta emot många hot.
Turkiska medier avslöjade i höstas ett inspelat telefonsamtal som innehåller en konversation mellan en av de misstänkta för mordet och en polis, vilket tyder på att polisen visste om mordplanerna och kanske kunde ha stoppat det.

Det var den 19 januari 2007 som Hrant Dink blev nedskjuten och mördad utanför sin arbetsplats i Istanbul av Ogün Samast, en 17-årig turkisk nationalist.
Mordet chockerade Turkiet och blev uppmärksammat världen över och skapade debatt om yttrandefrihet.

Hrant Dink var mest känd för att förespråka mänskliga rättigheter och försoning mellan turkar och armenier. Han arbetade som chefsredaktör på tidningen Agos som ges ut på turkiska och armeniska. Under årens lopp har han skrivit många artiklar om det massmord som utfördes mot armenier av turkar i det Osmanska riket 1915. Dink ansåg att det var folkmord, vilket ledde till att han blev dömd till 6 månaders villkorligt fängelsestraff för att ha förolämpat ”turkiskheten”. Det är nämligen förbjudet enligt lag att förolämpa nationen.
Turkiet förnekar att det var folkmord och hävdar att det som hände var en del av de omfattande striderna som pågick under första världskriget.

Rättegången mot Ogun Samast och de 18 andra misstänkta för mordet inleddes i juli i fjol bakom stängda dörrar eftersom den åtalade är minderårig. Samast har erkänt mordet och påstår att han var drogpåverkad under händelsen och hade fått order från två av de andra svaranden. Nästa rättegångsförhandling hålls den 11 februari.

Läs mer: Ett år efter mordet - motivet måste avslöjas (pressnotis från Amnesty 18 januari 2008)

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul (Amnesty press 19 januari 2007)


AP