Tusentals i minnesmarsch för mördade journalisten Hrant Dink

Hrant Dink mördades 19 januari 2007.

Hrant Dink mördades 19 januari 2007. Foto: Privat/AI

Många människor deltog på måndagen i minnesceremonier för journalisten Hrant Dink som mördades den 19 januari 2007. I Istanbul tågade tusentals personer till tidningen Agos redaktion. I huvudstaden Ankara greps 20 personer när polis använde vattenkanoner för att stoppa demonstranter från att nå fram till justitiedepartementet. I Hrant Dinks födelsestad, Malatya, greps en ung man som viftade med pistol mot ett minnesmöte.

Den 19 januari 2007 mördades den turkisk-armeniske journalisten Hrant Dink utanför den turkisk-armeniska veckotidningen Agos redaktion i Istanbul. Varje år hålls en minnesmarsch på årsdagen för mordet och uppslutningen i år blev betydligt större än tidigare år, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Åtskilliga tusen människor samlades på Taksim-torget och gick i en fredlig manifestation till Agos redaktion i Istanbulstadsdelen Şişli. På plats fanns familj, vänner och människorättsorganisationer. Den turkiska tidningen Todays Zaman rapporterar att den kände turkiske författaren Murathan Mungan höll tal från Agos balkong och betonade att Hrant Dink talade fredens språk:
– En av Hrant Dinks drömmar var att gränsen mellan Turkiet och Armenien ska öppnas. Ett öppnande av gränsen skulle innebära att en möjlighet till nystart. Idag minns vi inte bara Hrank Dink, vi minns också hans drömmar.

Många av deltagarna i minnesmarschen bar plakat med texter som ”Vi är alla armenier”. I år är det 100 år sedan förföljelserna av armenier i det ottomanska väldet inleddes. Armenier anser att det var ett folkmord, där cirka 1,5 miljoner mördades, medan den officiella turkiska synen är att det var beklagliga massmord men inget folkmord.

Hrant Dink var en av dem som förespråkade samexistens mellan turkar och armenier i dagens Turkiet men han dömdes år 2006 till sex månaders villkorligt fängelsestraff för ha förolämpat ”turkiskheten” när han skrev om folkmordet 1915. En dryg månad innan han mördades besökte Hrant Dink Stockholm och framträdde vid ett seminarium i riksdagen.

Rakel Dink, änka till Hrant Dink, sade till Todays Zaman att rätttvisa ännu inte har skipats trots att det har gått åtta år sedan mordet. En arbetslös 17-åring, Ogün Samast, dömdes i januari 2012 till nästan 23 års fängelse för att ha skjutit ihjäl Hrant Dink. Yasin Hayal, som några år tidigare hade bombat en McDonalds-restaurang och varit aktiv i ultranationalistpartiet BBP innan han uteslöts , dömdes till livstids fängelse för att ha planerat mordet.

En rad turkiska journalistorganisationer krävde på måndagen att de rättsliga processerna ska fortsätta då de verkliga krafterna bakom mordet på Hrant Dink ännu inte har avslöjats.
– Trots att åren har gått har ännu inte mördarna straffats, sade turkiska journalistförbundet i ett uttalande. Hrant Dink, som försvarade enhet och fredlig samexistens mellan grupper i Turkiet, dödades av fascistiska idéer.

När Ogün Samast och Yasin Hayal dömdes för mordet på Hrant Dink uteslöt domstolen att de agerat i samband med en större konspiration. Det synsättet har dock upphävts av Turkiets högsta domstol som har slagit fast att säkerhetsstyrkorna kände till planerna på att mörda Hrant Dink men att de underlät att ingripa.

Den 13 januari greps två poliser i samband med mordet misstänkta för försumlighet. På måndagen omhäktades Ercan Demir av en domstol. Han var polisens underrättelsechef i Trabzon-regionen och misstänks för att ha struntat i att ingripa mot konspirationen för att mörda Hrant Dink. Den 21 januari kommer en minnesceremoni för Hrant Dink hållas i Europaparlamentet, rapporterar PanARMENIAN.net

Ulf B Andersson

20 januari 2015

Läs mer

Staten döms som ansvarig för mordet på Hrant Dink (Amnesty Press 15 september 2010)

Försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet avbruten - 95-årsdagen av ”den stora katastrofen” 1915 uppmärksammades i Istanbul (Amnesty Press 26 april 2010)

Samling till minne av Hrant Dink (Amnesty Press 21 januari 2008)

Kampen för pressfrihet i Turkiet (Amnesty Press 5 juli 2007)

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul (Amnesty Press 19 januari 2007)

Ulf B Andersson
Amnesty Press