Staten döms som ansvarig för mordet på Hrant Dink

Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter dömer Turkiet för att ha brustit i skyddet av turkisk-armeniske journalisten Hramt Dink som mördades 2007 och dennes rätt till yttrandefrihet.

Under 2003 och 2004 skrev Dink ett antal artiklar i tidningen Agos som rörde det armeniska folkmordet 1915, som än i dag är ett känsligt ämne i Turkiet. Dink dömdes till sex månaders villkorligt fängelsestraff för att ha vanhedrat ”turkiskheten”enligt paragraf 301. Detta anser domstolen ha gjort Dink till uppenbar måltavla för nationalister och genom att strunta i indikationer på att Dinks liv var i fara är Turkiet även ansvarigt för hans död. Europadomstolen menar även att Turkiet kränkt pressfriheten när man dömde Dink för förtal av ”tukiskheten.”

Dink sköts med tre skott i huvudet nära sin arbetsplats på tidningen Agos där han var chefredaktör. Agos är en tvåspråkig turkisk-armenisk tidning som ges ut i Istanbul varje vecka. En tonårig pojke har pekats ut för mordet och väntar nu på en dom och 18 andra personer har anklagats för att varit inblandade i mordet på Hrant Dink, rapporterar BBC.

Arzu Becerik, en av familjen Dinks advokater säger till CNN att man krävt att myndigheterna granskas och att de ansvariga ställs inför rätta men att detta avvisats. Advokaterna kommer nu fortsätta driva fallet baserat på domen i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter.
- Om regeringen vill så skulle de kunna lösa det här fallet. Problemet är att reflexen att skydda regeringstjänstemän är väldigt stark i Turkiet. Det här borde inte ses som ett symboliskt fall och alla ansvariga borde dömas, säger hon.

Turkiet döms nu att betala en summa på cirka 950 000 kronor i skadestånd till Dinks änka och barn. Turkiets utrikesdepartement säger i ett uttalande att man inte tänker överklaga domen och att man man kommer att arbeta med att förhindra att liknade saker sker i framtiden.

Läs mer

Läs hela domen från Europadomstolen i Strasbourg

Försoningsprocessen mellan Armenien och Turkiet avbruten - 95-årsdagen av ”den stora katastrofen” 1915 uppmärksammades i Istanbul (Amnesty Press 26 april)

Still no justice for murdered journalist Hrant Dink (Amnesty 19 januari 2009)

Kritik från Europakommissionen i kommande rapport (Amnesty Press 18 september 2008)

Samling till minne av Hrant Dink (21 januari 2008)

Ett år efter mordet - motivet måste avslöjas (Pressnotis från Amnesty 18 januari 2008)

Kampen för pressfrihet i Turkiet (Amnesty Press 5 juli 2007)

Hrant Dink sköts ihjäl i Istanbul (Amnesty Press 19 januari 2007)


BBC