Fortsatt jakt på ”talibanrebeller” i Nigeria – 10 000 har flytt sina hem

Fortsatta strider rapporterades förra veckan från norra Nigeria där polis och militär jagar de islamistiska rebeller som försökt starta ett uppror för att införa en islamistiskt ren stat. Minst 17 personer ska ha dödats, rapporterar nyhetssidan IRIN, som ges ut av FN. Radio Nigeria uppger att 47 personer har gripits.
Lagos-tidningen Vanguard skriver att polisen på torsdagen visade upp sju döda kroppar för journalister i Maiduguri, huvudstad i delstaten Borno.

Även 13 beslagtagna automatkarbiner visades upp. Rebellerna ska ha dödats av lokalbefolkningen i byn Sandiya i tisdags. 13 rebeller ska då ha anlänt till byn och inlett bönestunder samtidigt som de krävde att få tillgång till transportmedel sedan deras fordon gått sönder. Gruppen misstänks ha haft planer på att ta sig över gränsen till Kamerun för att undkomma de nigerianska styrkornas jakt på dem.
Sex rebeller uppges ha flytt från Sandiya ut i bushen.

General Fatai Fagbemi, som leder polisens undersökningar om Sunna Wal Jamma (Profetens lärjungar), den grupp som anses ligga bakom försöket till uppror, sade att gruppen har funnits i två år. De flesta medlemmarna är studenter vid universitet i norra Nigeria. I delstaterna i norr utgör muslimer en majoritet av befolkningen. Enligt Fagbemi är de flesta medlemmarna barn till framstående nigerianer. Några bevis för att gruppen har lokala eller utländska beskyddare finns ännu inte, sade generalen enligt IRIN.

Den 23 december ska rebellerna ha tagit kontroll över de mindre städerna Geidam och Kanamma i delstaten Yobe nära gränsen till grannlandet Niger. När polisstationer attackerades och byggnader brändes ned gick polis och militär till motanfall.. Officiella uppgifter har talat om sex döda i första fasen av oroligheterna när gruppen ska ha gått till anfall i minst fem städer, men enligt nyhetsbyrån Reuters kan antalet vara högre.
Myndigheterna i Yobe uppgav i veckan att minst 10 000 personer hade flytt från sina hem under oroligheterna. Över hälften av befolkningen i Kanamma rapporterades ha flytt.

En stridsvagnsbataljon på 500 soldater skickades i början av förra veckan till området för att tillsammans med hundratals poliser delta i jakten på rebellerna. Minst sju personer som flydde över gränsen till Niger greps där och överlämnades till myndigheterna i Nigeria.

Enligt BBC kallas gruppens ledare ”mulla Omar” efter talibanernas avsatte ledare i Afghanistan. När gruppen en kort tid ockuperade en skola i Kanamma för att upprätta sitt högkvarter där halades den nigerianska flaggan. I stället hissades en flagga med texten Afghanistan.
Enligt BBC anses Sunna Wal Jamma ha mycket begränsat stöd bland de cirka 60 miljoner muslimer som bor i Nigeria. Stödet för sharia-lagar har varit stort i de tolv delstaterna i norr, men en väpnad kamp för att upprätta ett islamistiskt styre enligt talibanernas modell har ännu få anhängare.

Ulf B Andersson
IRIN