”1 200 studenter flyr upp i bergen”

Antalet döda efter förra veckans oroligheter i Västpapua steg på onsdagen till sex, sedan ytterligare en medlem av den indonesiska mobila specialpolisen Brimob hade avlidit, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den 16 mars urartade en studentdemonstrationen i Abepura i utkanten av Västpapuas huvudstad Jayapura. Minst 1 000 studenter samlades för att protestera mot det amerikanska gruvbolaget Freeport som bedriver guld- och kopparutvinning. Vid kravallerna lynchades fyra indonesiska poliser och en indonesisk flygofficer. Två av de dem dog genom att de dränktes i bensin och sedan brändes ihjäl. Minst en civilperson dödades också.

Situationen i Jayapura är fortfarande spänd och den statskontrollerade nyhetsbyrån Antara uppgav på onsdagen att säkerheten har förstärkts utanför guvernörsbyggnaden, provinsparlamentet och på stadens huvudgator. Den indonesiska nationella polisen planerar att skicka ytterligare 200 poliser till Västpapua.

Den australiska radiokanalen ABC rapporterade på torsdagen att Aloy Renwarin från den papuanska MR-organisationen Elsham sade att 1 200 studenter från det statliga universitetet Cendrawasih har flytt upp i bergen runt staden då de fruktar hämnd från de indonesiska styrkorna. Aloy Renwarin vågade dock inte tala om studenternas flykt i sändning då han själv fruktar repressalier.
En del av studenterna ska vara i behov av medicinsk vård och de uppges ha dåligt med mat.
Under dagarna efter kravallerna den 16 mars uppges indonesisk polis och paramilitära styrkor ha ett antal misshandlat papuaner. Minst 57 personer ska ha gripits.

Indonesiska TV-kanalen Metro visade förra veckan bilder på poliser som sköt direkt mot studenterna på universitetsområdet. Enligt ABC hävdade myndigheterna att polisen bara skjutit med lösa skott eller skjutit i luften, men TV-bilderna visade att detta inte stämde. Det är ännu inte klart hur många studenter som blev skjutna, sade Hans Magel, språkrör för en lokal studentförening till ABC.
– Den senaste informationen vi har handlar om 22 allvarligt skadade studenter, sade han.
Indonesiska reportrar i Jayapura ska enligt uppgift ha fått kameror sönderslagna och utsatts för misshandel av BRIMOB-styrkorna. Dessa polisförband har tidigare kritiserats för brutalitet när de har opererat i Västpapua och Aceh.

Oroligheterna i Jayapura utlöstes av kritik mot Freeport som i årtionden har bedrivit gruvdrift med fruktansvärda konsekvenser för miljön och lokalbefolkningen. Redan under senare delen av 1960-talet kritiserades Freeports nära förbindelser med den indonesiska militärregimen som under ledning av general Suharto hade tagit makten i en kupp 1965. Minst en halv miljon påstådda medlemmar av kommunistpartiet PKI dödades i militärens klappjakt efter kuppen.
27 december avslöjade New York Times att Freeport hade betalat totalt 20 miljoner USA-dollar till personer inom den indonesiska militären och polisen under perioden 1998-2004.

Västpapua har varit stängt för utländska journalister de senaste åren och Mark Forbes från den australiska tidningen The Age är den första utländska journalisten på länge som rapporterat inifrån Västpapua. I lördags mötte han Jefri Pagawak i ett gömställe i Timika, som ligger nära Freeports gruvor. Pagawak är en av ledarna för protesterna mot Freeport.
– Om polisen fortsätter med sina hårda metoder och vi inte får igenom våra krav mot Freeport kommer vi att attackera regeringen i självförsvar, sade Pagawak till The Age.
Han var skyddad av ett 40-tal stamkrigare beväpnade med spjut och pilbågar. Pagawak kräver att nya förhandlingar förs mellan Västpapua och Freeport utan inblandning av den indonesiska regeringen. Han menar att detta kan bli ett av redskapen för att nå självständighet för Västpapua.

Freeports gruvor är bland de största i världen och företagets skattebetalningar är en viktig inkomstkälla för Indonesien. 1991 fick företaget rätt att fortsätta sin utvinning i 30 år.

Oroligheterna i Västpapua följs med stort intresse i Australien. Den konservativa regeringen i landet är mån om goda relationer med Indonesien. Men nu växer opinionen som pekar på att Indonesien lurade FN genom den så kallade Lagen om ett fritt val 1969.
Den tidigare kolonialmakten Nederländerna lämnade Västpapua till FN som skulle organisera en folkomröstning. I stället för att papuanerna fick rösta samlades drygt 1 000 handplockade personer och begärde enhälligt att Västpapua skulle bli en del av Indonesien.
– Australien stödjer inte självständighet för Västpapua, men Canberra kan inte ignorera de nya oroligheterna, skrev Sydney Morning Herald i en ledare på onsdagen. Den internationella uppmärksamheten på Aceh efter tsunamin tvingade fram ett fredsavtal där. Papua förtjänar samma uppmärksamhet.

På torsdagen meddelade nyhetsbyrån AAP att 42 av 43 asylsökande papuaner nu beviljats temporärt uppehållstillstånd i Australien. Gruppen på 36 vuxna och sju barn anlände den 16 januari till Australien efter att i fem dagar ha färdats i båt från Västpapua. De kom med Västpapuas flagga från 1961, Morgonstjärnan, hissad och anklagade Indonesien för folkmord i Västpapua.
Den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono ringde enligt AAP Australiens premiärminister John Howard för att kräva att båtflyktingarna inte skulle beviljas asyl. Han försäkrade samtidigt att de inte skulle straffas om de skickades tillbaka till Indonesien.
Torsdagens besked från de australiska myndigheterna visar på en ökad misstro mot Indonesien.
Enligt AAP förberedde Indonesien på torsdagen diplomatiska protester. Den indonesiske försvarsministern Juwono Sudarsono förklarade att Kerry Nettle, senator för De gröna i Australien, inte bör släppas in i Västpapua sedan hon i januari träffade de 43 båtflyktingarna.
General Syamsir Siregar, chef för indonesiska underrättelsetjänsten, har enligt Sydney Morning Herald anklagat australiska NGO´s för politisk inblandning i Västpapua.

Läs mer:
Omröstningen i Västpapua 1969: En skam (Amnesty Press 4/2005)

Reportage från Västpapua (Amnesty Press 6/2001)

Amnesty om samvetsfångar i Västpapua

Human Rights Watch om oroligheterna i Jayapura (17 mars 2006)


AFP