Jubel i Taiwan

Det blev jubel när Taiwan med 75 mot 22 röster i parlamentet blev det första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap.

artiklar | 2019-06-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019
BRÖLLOPSYRA. Nygifta par på bröllopsfoto i Taipei den historiska dagen 24 maj.

BRÖLLOPSYRA. Nygifta par på bröllopsfoto i Taipei den historiska dagen 24 maj. Foto: Tyrone Siu/Reuters/TT

Den 17 maj samlades tusentals personer utanför parlamentet i Taiwans huvudstad Taipei i spänd väntan på ett historiskt beslut. Det blev jubel när Taiwan med 75 mot 22 röster blev det första landet i Asien att tillåta samkönade äktenskap.

Det var president Tsai Ing-wen och hennes Demokratiska progressiva partiet, DPP, som har drivit frågan om att ge även samkönade par rätten att gifta sig. I maj 2017 slog konstitutionsdomstolen fast att det är diskriminering att inte ge samkönade par samma rättigheter som heteropar. Regeringen fick då två år på sig att ändra lagen.

I en komplicerad folkomröstning i november 2018 blev det dock två tredjedelsmajoritet för ett förslag, som drevs av Alliansen för nästa generations lycka, om att äktenskap ska definieras som något som gäller mellan en kvinna och en man. Regeringen förklarade dock att domstolens utslag skulle gälla.

Efter parlamentets beslut trädde lagen i kraft sedan Tsai Ing-wen hade undertecknat den och den 24 maj var det fritt fram att gifta sig. Bröllopsyra utbröt i Taiwan och myndigheterna meddelade att totalt 526 samkönade äktenskap hade ingåtts den dagen. 185 av dem var manliga par och 341 kvinnliga par.

Marc Yuan och Shane Lin blev de första att gifta sig. En lycklig Shane Lin beskrev sina känslor för The Guardian:

– Jag minns fortfarande hur jag försökte gömma regnbågsflaggan efter att jag gick i den första Prideparaden i Taipei för över ett decennium sedan. Men idag kan jag öppet berätta för världen genom de här kamerorna att jag är gay och ska gifta mig. Jag känner mig verkligen lyckligt lottad.

Den nya lagen innehåller dock en skillnad för samkönade par som i motsats till heteropar inte tillåts gemensam adoption av utomstående barn.

Amnesty har stött arbetet för samkönade äktenskap i Taiwan och Annie Huang, tillförordnad chef för Amnesty Taiwan, sade att det var ett ögonblick att njuta och fira när ”kärleken har vunnit över hatet”:

– Vi hoppas att denna historiska omröstning ska framkalla vågor över Asien och ge en välbehövlig boost i kampen för jämlikhet för hbtqi-personer i regionen.

I Thailand finns ett förslag om att införa registrerat partnerskap och i Vietnam tilläts samkönade vigslar för några år sedan men paren får inte samma lagliga rättigheter som heteropar.

I flera länder, däribland Malaysia, Singapore, Brunei, Bangladesh och Myanmar, är samkönat sex fortfarande ett brott.

Ulf B Andersson

artiklar | 2019-06-24
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #2/2019