Från Manus Island till Genève

Den 13 februari mottog Abdul Aziz Muhamat, 25, det prestigefyllda Martin Ennals-priset vid en ceremoni i Genève i Schweiz. Han fick lämna Manus Island i Papua Nya Guinea för att hämta priset.

artiklar | 2019-03-20
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019
Abdul Aziz Muhamat.

Abdul Aziz Muhamat. Foto: Martin Ennals Award

Abdul Aziz Muhamat är flykting från Darfur i västra Sudan och befann sig 2013 på en båt för att söka asyl i Australien. Det landet tar dock bara emot flyktingar för vidarebosättningar från FN:s flyktingorgan UNHCR och alla som upptäcks till havs skickas till förvar i örepubliken Nauru eller Manus Island i Papua Nya Guinea.

Abdul Aziz Muhamat hamnade på Manus där han fortfarande sitter fast med andra flyktingar och migranter under svåra förhållanden. Han har genom internationella medier, en podcast och tweets berättat för omvärlden om villkoren i förvaret.

– Abdul Aziz Muhamat har blivit en röst för de som likt honom har berövats sina grundläggande rättigheter, sade Dick Oosting, ordförande i Martin Ennals-stiftelsen. Han har visat extraordinär ihärdighet och mod.

Abdul Aziz Muhamat förklarade att han kommer att fortsätta kämpa tills alla är säkra och fria:

– Att bekämpa detta grymma system har hjälpt mig att bevara självaktning och min mänskliga värdighet.

Internationella organisationer har riktat skarp kritik mot Australien för att hundratals personer utsätts för våld, förnedring och trakasserier i förvaren på Manus och Nauru.

FN:s biträdande människorättschef Kate Gilmore tillsammans med Abdul Aziz Muhama vid prisutdelningen i Genève.

FN:s biträdande människorättschef Kate Gilmore tillsammans med Abdul Aziz Muhama vid prisutdelningen i Genève. Foto: Martial Trezzini/EPA/TT

Abdul Aziz Muhamat fick ett resedokument från Papua Nya Guinea och visum till Schweiz för att kunna hämta priset, rapporterar SBS.

Två andra finalister fick också pris av Martin Ennals-stiftelsen. Marino Córdoba Berrio har i två decennier kämpat för afro-colombianernas rättigheter i Colombia och var på plats i Genève.

Den andra finalisten, Eren Keskin, har i 30 år arbetat för mänskliga rättigheter i Turkiet och är vice ordförande i människorättsorganisation IHD. Hon har nyligen dömts till 12,5 års fängelse för att ha stöttat tidningen Özgör Gündem. Hon förvägrades utresetillstånd av de turkiska myndigheterna.

Eren Keskin fick inte lämna Turkiet.

Eren Keskin fick inte lämna Turkiet. Foto: Martin Ennals Award

Martin Ennals (1927-1991) var en brittisk människorättsaktivist som 1968-1980 var generalsekreterare för Amnesty International. Priset i hans namn delas ut årligen av tio människorättsorganisationer, däribland Amnesty, Human Rights Watch, FIDH och Internationella Juristkommissionen.

Ulf B Andersson

Läs mer om Manus Island i Amnesty Press

Paradisets fångar (25 juni 2018 – även i nummer 2/2018)

Läs också

Victories for Human Rights Highlight Australia’s Tarnished Reputation (Human Rigths Watch 18 februari 2019)

Support Aziz to speak about life in detention on Manus Island (Amnesty International/Australia 14 februari 2019)

Medivac Bill a welcome step towards humanity for refugees (Amnesty International/Australia 13 februari 2019)

The bravery of those who speak out from Manus Island will go down in history (Amnesty International 21 november 2018)

artiklar | 2019-03-20
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #1/2019