”Kriget är över”
FN:s säkerhetsråd och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon berömde på onsdagen presidenten och rebelledaren i Elfenbenskusten efter beskedet att ett avtal har uppnåtts där rebelledaren Guillaume Soro ska bli premiärminister i regeringen. President Laurent Gbagbo lovade i tisdags att den nya regeringen ska vara på plats senast nästa vecka.
– Kriget är över och krisen är förbi. Alla avtal har skrivits på, sade Gbagbo enligt nyhetsbyrån AFP.
Beskedet att Soro ska bli premiärminister kom efter direkta förhandlingar mellan regeringen och rebellrörelsens politiska gren Forces Nouvelles, de nya krafterna, som hölls i Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou. Uppgörelsen nåddes på måndagen och publicerades på rebellernas hemsida. Enligt AFP ska regeringen bestå av 33 ministrar och rebellerna får 18 av dessa portföljer.
Det här är inte första gången som avtal sluts och krisen förklaras vara över. Men de direkta förhandlingar som har förts i Ouagadougou har ansetts innebära nya möjligheter till en bestående lösning i Elfenbenskusten.
När den nya övergångsregeringen är på plats ska rebellerna börja avrustas. Och Gbagbo har talat om att han nu ska resa till norra och västra delarna av landet. Men enligt FN:s nyhetsbyrå IRIN klagar nu andra rebellrörelser över att de är exkluderade från avtalet. Glofiei Denis Maho, som leder Motståndsstyrkorna från MPIGO (Ivorianska folkrörelsen för Stora västern) har förklarat att hans 11 000 milissoldater inte kommer att lägga ned sina vapen så länge de inte får vara med och påverka den nya regeringens sammansättning.
Krisen i Elfenbenskusten inleddes i september 2002. Då genomfördes ett misslyckat kuppförsök mot Gbagbo. Veckorna efter lyckades MPCI, Elfenbenskustens patriotiska front, ta kontroll över norra delen av landet.
Guillaume Soro, tidigare vänsterinriktad studentledare i Abidjan, blev rebellernas ledare.
Genom ett avtal i Frankrike i januari 2003 stoppades krigshandlingarna och franska soldater och cirka 7 000 FN-soldater har sedan kontrollerat en buffertzon som delat landet i två delar.
Frankrike meddelade förra veckan att den franska truppstyrkan ska dra ner på antalet soldater. Omkring 500 soldater ska åka hem de kommande veckorna och kvar blir då 3 000 soldater.
En del analytiker varnar dock för att läget i Elfenbenskusten är långt ifrån normalt.
– Det är fortfarande en spänd situation, sade Daniel Balint Kurti från tankesmedjan Chatham House i London till Voice of America. Det gäller speciellt västra delen av landet. Om man reser där kommer man se byar som har blivit nedbrända, en del under de senaste veckorna.
Läs mer: Elfenbenskusten i valet mellan krig och fred (reportage i Amnesty Press nr 4/2005.
Amnesty-rapport om våldet mot kvinnor i konflikten (15 mars 2007)
AFP |