Avtal om maktdelning undertecknat
Regeringen i Elfenbenskusten och rebellrörelsen har skrivit under ett avtal i ett nytt försök att återliva landets utdragna fredsprocess. De bägge parterna enades om att inrätta en ny maktdelning i regeringen inom fem veckor och att sätta upp ett gemensamt militärt befäl.
Uppgörelsen skrevs på av president Laurent Gbagbo och rebelledaren Guillaume Soro. Syftet med avtalet är att återförena Elfenbenskusten som har varit delat sedan rebellerna tog över den norra delen av landet 2002. Månader av strider avslutades med ett fredsavtal 2003 men avtalet implementerades aldrig.
Avtalet om maktdelning undertecknades i Burkina Fasos huvudstad Ougadoudou efter en månad av förhandlingar mellan de bägge parterna. Det är inte ännu klart vem som kommer att bli premiärminister i den nya regeringen men det spekuleras om att rebelledaren Guillaume Soro är den starkaste kandidaten rapporterar BBC.
Enligt avtalet ska den så kallade buffertzonen som delar landet tas bort. Den patrulleras för tillfället av ungefär 6 000 FN-trupper och 4 000 franska soldater. Enligt avtalet ska buffertzonen ersättas av observationsposter som ska övervakas av opartiska styrkor. Det enade militärbefälet som ska sättas upp inom två veckor ska inkludera både rebeller och anhängare av Laurent Gbagbo. Avtalet har även satt upp en tidsram för nedrustning och enats om att tillsätta ett mass identifieringsprogram som ska ge identifikationskort till de miljoner ivorianer som inte har några. Avsaknaden av id-kort har hindrat potentiella väljare att registrera sig, vilket har förhindrat två tidigare presidentval. Val skulle ursprungligen hållas oktober 2005 men parternas misslyckade implementering av fredsavtalet behöll landet delat och därmed förlänges Laurent Gbagbos mandat vid två tillfällen, med stöd av FN. Man tror att nästa val kommer att hållas om 10 månader.
Ett av rebellernas starkaste krav var att söndagens avtal skulle innebära att man ska utfärda amnesti åt de som anklagats för att ha begått brott sedan 2000. Man vill även att regeringsvänliga miliser ska avmilitariseras.
Rebellerna har hittills vägrat att lägga ned sina vapen förrän de är säkra på att man kommer att utfärda id-kort rättvist. De menar att Laurent Gbagbos regering har diskriminerat muslimer och de miljoner invandrare som kommit från grannstaterna.
BBC:s reporter James Copnall i Ougadougou anser att avtalet är Elfenbenskustens hittills bästa hopp om bestående fred, men tidigare misslyckanden vittnar om att det inte finns några garantier.
Han menar att ivorianerna är kända för att inte respektera undertecknade avtal.
-Skillnaden mellan detta avtal och de tidigare är att två nyckelpersoner har förhandlat direkt och kommit fram till en övernskommelse, sade Mohamed Ibn Chambas, verkställande sekreterare för västafrikanska samarbetsorganet ECOWAS, rapporterar BBC.
Läs mer: Elfenbenskusten i valet mellan krig och fred (reportage i Amnesty Press nr 4/2005.
AFP |