Garduda-chef greps för mordet på Munir

Den indonesiska polisen har nu gripit Indra Setiawan, tidigare högste chef för det indonesiska flygbolaget Garuda, för misstänkt inblandning i det uppmärksammade mordet på Munir, en av Indonesiens främsta människorättsaktivister. Även en annan Garudaanställd, Rohainil Aini, greps under helgen, rapporterar Sydney Morning Herald.

Det var den 7 september 2004 som den indonesiske människorättsaktivisten Munir dog ombord på ett Garuda-plan på väg till Amsterdam. Munir hade tackat ja till att ett stipendium från nederländska staten att bedriva universitetsstudier. Vid obduktionen, utförd av nederländsk personal, konstaterades att Munir hade förgiftats med arsenik under flygresan.
Pollycarpus Priyanto, en pilot från Garuda som inte var i tjänst under flygningen, anklagades senare för att ha utfört förgiftningen och dömdes till 14 års fängelse. Men i november 2006 frikändes han med _**två röster mot en av Indonesiens högsta domstol. MR-organisationer har pekat på att kontakterna mellan Pollycarpus Priyanto och kretsar inom den indonesiska säkerhetstjänsten aldrig har utretts.

Mordet på Munir har väckt stor uppmärksamhet både i Indonesien och utomlands och president Susilo Bambang Yudhoyono har lovat en ny undersökning som ska gå till botten med fallet.

Garudas advokat sade enligt Sydney Morning Herald att de båda gripna personerna misstänks för att hjälpt Pollycarpus Priyanto att genomföra mordet, men advokaten hävdade att det inte finns några bevis mot dem. Han klagade också på att hans klienter behandlas som terrorister.

Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande, även sedan general Suharto hade tvingats avgå 1998. Hösten 1999 hade Munir fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.

I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty. Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Samma dag Munir dog, 7 september 2004, beslöt Indonesiens parlament för övrigt att bilda en sannings- och försoningskommission för att undersöka mord och
”försvinnanden” som inträffade under Suhartos styre 1965-1998.

Läs mer:

Två år efter mordet: Vem mördade Munir?

Pilot fick 14 års fängelse för mordet på Munir

Brännpunkt Jakarta (intervju med Munir i Amnesty Press 1/2001)


Sydney Morning Herald