Pilot fick 14 år för mordet på Munir

Den 7 september 2004 var den indonesiske människorättsaktivisten Munir, 38, ombord på med ett plan från det indonesiska flygbolaget Garuda, på väg från Indonesien till Nederländerna. Vid framkomsten var det meningen att han skulle bedriva universitetsstudier, efter att ha fått ett stipendium från den nederländska staten, men det blev hans sista resa.
Ombord på planet avled Munir. När hans kropp obducerades i Nederländerna visade det sig att han hade dött i arsenikförgiftning.

På tisdagen dömde en indonesisk domstol piloten Pollycarpus Priyanto till 14 års fängelse, rapporterar BBC. Pollycarpus ska enligt åtalet ha serverat Munir ett glas juice under den första delen av flygningen som gick mellan Jakarta och Singapore.
Pollycarpus var inte i tjänst under flygningen. Han ska enligt domen ha avstått sin plats i business class till Munir. Sedan ska han sett till att en stor portion arsenik hälldes i juicen. Men i domen sägs att arseniken inte hälldes i juicen utan i stället placerades i stekta nudlar som serverades till Munir.
I Singapore ringde Munir sin fru och sade att han kände sig dålig. När planet närmade sig Amsterdam avled han.

Enligt domstolen var motivet för mordet politiskt. Domaren Cicit Sutiarso sade när han avkunnade domen att Pollycarpus gjort sig skyldig till överlagt mord. Piloten anklagades också för att ha förfalskat dokument. Pollycarpus förnekade att han hade gjort något fel och sade att han var utsatt för en politisk konspiration.
– Jag avvisar alla anklagelser och domen. Jag gjorde det inte. Jag har blivit utsedd till syndabock, sade han enligt The Jakarta Post efter att han dömts.
Under rättegången ändrade han dock sina uppgifter flera gånger.

En undersökning, gjord av en regeringstillsatt kommission tidigare i år, kom fram till att individer från Indonesiens mäktiga säkerhetstjänst BIN var inblandad i mordet. Den undersökningen fann att Pollycarpus hade haft telefonkontakt med medlemmar i BIN åtskilliga gånger före och efter mordet på Munir. Namnen på sju personer inom BIN fanns i undersökningen, men de figurerade inte under rättegången.

För den indonesiske presidenten Susilo Bambang Yudhoyono har det rättsliga efterspelet till Munirs död setts som en viktig test för att se om Indonesien har lämnat det auktoritära styret bakom sig.

Tisdagens dom väcker dock nya frågetecken. I domen sägs ingenting om piloten handlade på order uppifrån. Och den svarar inte på frågan varför en pilot vid Garuda skulle vilja mörda en av Indonesiens mest kända MR-aktivister.
Munirs fru, Suciwati, sade enligt den japanska nyhetsbyrån Kyodo att hon inte ville se piloten inför rätta utan de ”verkliga mördarna”. Utanför domstolen fanns ett 100-tal demonstranter som anklagade BIN för att vara inblandade. Enligt Kyodo bar de på en banderoll med texten ”Avslöja den verkliga mördaren! Vi behöver ingen syndabock!”

Mordet på Munir kom som en chock förra hösten. I slutet av general Suhartos långa styre hade Munir blivit en av landets mest kända aktivister i kampen för respekt för mänskliga rättigheter. Munir var kritisk mot militärens styre och arméns framfart i Aceh och Västpapua.
Munir fick närmast ikonstatus då han var kompromisslös i sin kritik. Han mottog så många dödshot att han själv sade att han tappade räkningen.

Suharto hade tagit makten 1965 då president Sukarno utmanövrerades och en klappjakt inleddes på sympatisörer till PKI, kommunistpartiet som vid den tiden var världens tredje största kommunistparti, efter Sovjet och Kinas partier.
Under massmorden 1965-66 beräknas minst en halv miljon människor ha dödats av armén. Suharto fick dock full uppbackning från USA som såg hans styre som en pålitlig allierad i kampen mot kommunismen.

I slutet av 1990-talet började dock Suhartos styre vackla. Och 1998 tvingades han avgå och anklagades senare för gigantisk svindel för att berika sig själv och sin familj.

Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande.
Hösten 1999 hade han fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.
I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty.
Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Samma dag Munir dog beslöt Indonesiens parlament för övrigt att bilda en sannings- och försoningskommission för att undersöka mord och ”försvinnanden” som inträffade under Suhartos styre, påpekar Reuters.

Läs: ”Brännpunkt Jakarta” reportage om Munir i Amnesty Press 1/2001


BBC