Indien sett från mattallriken

Indien är en av världens stormakter där en snabb ekonomisk utveckling har ägt rum. Klyftorna mellan fattig och rik är dock fortsatt stor. I sin nya bok "Bombay Take Away – Indien genom maten" använder Malin Mendel Westberg maten som ett sätt att beskriva Indien.

böcker | 2013-11-22
Av: Martin Karlsson
Bombay Take Away – Indien genom maten.

Bombay Take Away – Indien genom maten. Foto: Wahlström&Widstrand

Författare: Malin Mendel Westberg
Bok: Bombay Take Away – Indien genom maten
Förlag: Wahlström & Widstrand

Malin Mendel Westberg är korrespondent för Sveriges Television i Indien. I sin nya bok Bombay Take Away – Indien genom maten, utgår hon från den kanske mest fundamentala byggstenen när hon kartlägger samhällsstrukturen i den växande metropolen Bombay, som hindunationalisterna kallar Mumbai.
Westberg varvar reportage med matrecept från alla möjliga olika håll. Skillnaderna mellan religioner, kasttillhörighet och inkomst tycks fortfarande vara bland det mest karaktäristiska för det indiska samhället och maten blir inte sällan ett uttryck för de olika grupptillhörigheterna. Samtidigt tillkommer nya maträtter genom blandning och influenser utifrån. Det är det som gör maten i Bombay så varierad.

Det samma verkar gå att säga om människorna. För samhället förändras också i takt med att alltfler människor tillhörande de lägre kasterna lyckas med att göra karriär inom nya affärsområden som till exempel IT och därmed höjer sina inkomster från de traditionella nivåerna. Politisk aktivism har därtill bidragit till att kvinnor har fått större möjlighet att protestera mot diskriminering och våld och fler yngre indier vågar trotsa kast- och religionsföreskrifter genom gränsöverskridande giftermål.

Malin Mendel Westberg.

Malin Mendel Westberg. Foto: Sofia Runarsdotter

Som ett av de länder vilka ingår i BRIC-gruppen (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) spås Indien en ljus ekonomisk utveckling. Denna utveckling brukar framförallt karaktäriseas av en växande medelklass, vilket Indien också har. Så sent som 2010 uppskattade dock Världsbanken att omkring en tredjedel av Indiens totala folkmängd på cirka 1,2 miljarder människor fortfarande lever för mindre än 1,25 dollar om dagen. Den generella förändringen låter sig alltså fortfarande väntas på

Malin Mendel Westberg har flera års erfarenhet av journalistiskt arbete i Indien och kan på ett väldigt tillgängligt sätt presentera det samhällets historia och samtid. Hennes omfång är rikt och varierat och att hon dessutom delar med sig av recepten på de maträtter som tas upp i reportagen ger bokstavligen talat smak till läsupplevelsen.

Det jag saknar är dock analys och slutsats. Westberg ger få och väldigt grunda utlåtanden om vart Indien faktiskt är på väg. Kanske gör hon det av plikt för det journalistiska hantverket men det lämnar Bombay Take Away utan ett tankeväckande slut.

Martin Karlsson
[email protected]

Läs också
I Burma fortsätter slavarbetet (reportage av Malin Mendel Westberg i Amnesty Press nr 1/2004)

böcker | 2013-11-22
Av: Martin Karlsson