Två år efter mordet: Vem mördade Munir?

Den 7 september 2004 dog den indonesiske människorättsaktivisten Munir ombord på ett Garuda-plan som var på väg till Amsterdam. Munir hade tackat ja till att ett stipendium från nederländska staten att bedriva universitetsstudier. Vid obduktionen, utförd av nederländsk personal, konstaterades att Munir hade förgiftats med arsenik under flygresan.

I december 2005 dömde indonesisk domstol piloten Pollycarpus Priyanto till 14 års fängelse. Pollycarpus skulle enligt åtalet ha serverat Munir ett glas juice under den första delen av flygningen som gick mellan Jakarta och Singapore.
Pollycarpus var inte i tjänst under flygningen. Han ska enligt domen ha avstått sin plats i business class till Munir. Sedan ska han sett till att en stor portion arsenik hälldes i juicen. Men i domen sägs att arseniken inte hälldes i juicen utan i stället placerades i stekta nudlar som serverades till Munir.
I Singapore ringde Munir sin fru och sade att han kände sig dålig. När planet närmade sig Amsterdam avled han.

För några veckor sedan uppgav den dagliga Jakarta-tidningen Koran Tempo att polisen hade gripit Ery Bunyamin som misstänkt för inblandning i mordet. Han reste i business class på samma plan som Munir.

Inför tvåårsdagen av Munirs död konstaterar Human Rights Watch, HRW, att arkitekterna bakom mordet fortfarande är på fri fot. Polisen och åklagarväsendet i Indonesien fortsätter att nonchalera bevisen för att den dömde piloten inte handlade själv, utan att grupper inom säkerhetstjänsten var inblandade.
– Att avslöja och straffa de som låg bakom mordet är en test för president Susilo Bambang Yudhoyonos åtagande att respektera mänskliga rättigheter och rättssäkerhet, säger HRW i ett uttalande. Yudhoyono betraktas som en reformatör men om han inte kan se till att rättvisa skipas när det gäller mordet på landets mest prominente MR-aktivist kommer det resas allvarliga tvivel på Yudhoyonos reformvilja.

Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande.
Hösten 1999 hade han fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.
I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty.
Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Samma dag Munir dog, 7 september 2004, beslöt Indonesiens parlament för övrigt att bilda en sannings- och försoningskommission för att undersöka mord och ”försvinnanden” som inträffade under Suhartos styre 1965-1998.

Läs ”No Justice Two Years After Munir´s Death” (HRW)

Läs mer:

”Pilot fick 14 år för mordet på Munir” (20 december 2005)

Munirs änka dödshotad (22 november 2004)

Läs också ”Brännpunkt Jakarta", reportage om Munir i Amnesty Press nummer 1/2001


HRW