Gusmão premiärminister - kravaller i Dili

Efter veckor av politisk osäkerhet meddelade Östtimors president José Ramos Horta på måndagen att en ny premiärminister har utsetts. Det blev Xanana Gusmão, landets förste president efter självständigheten 2002 som avgick förra året, som ska leda regeringen. Det dröjde bara några minuter efter beskedet innan oroligheter utbröt i Östtimors huvudstad Dili. Enligt Sydney Morning Herald blockerades många gator av stenkastade gäng som brände bildäck. Ett skattekontor ska ha bränts ned och polis sköt tårgas mot demonstranter i närheten av sjukhuset i Dili.
- Vi har också uppgifter om brandattacker mot hus, men vi vet ännu ingenting om omfattningen av skador eller om människor har dödats eller skadats, sade polischefen Mateus Fernandes på måndagseftermiddagen svensk tid till nyhetsbyrån Reuters.

Nu ökar oron för att Östtimor återigen ska dras in i nya våldsamheter trots närvaron av över 1 000 fredsbevarande soldater från främst Australien och över 1 600 FN-poliser.
Både José Ramos Horta, som fick Nobels fredspris 1996, och Xanana Gusmão är veteraner från självständighetskampen mot den indonesiska ockupationen av den tidigare portugisiska kolonin. Ramos Horta blev befrielserörelsen Fretilins språkrör i världen sedan Indonesien den 7 december 1975 hade invaderat Östtimor och Gusmão ledde på 1990-talet det väpnade motståndet innan han greps av de indonesiska styrkorna och dömdes till fängelse vid en rättegång i Jakarta. Nu är de bägge på kollisionskurs med sina tidigare kamrater i Fretilin.

Vid den andra omgången i presidentvalet i maj vann Ramos Horta med nästan 70 procent av rösterna och tillträdde sin post den 20 maj.
Då utbröt nya oroligheter men den 30 juni kunde parlamentsval hållas. Nästan en halv miljon östtimoreser gick till valurnorna och EU:s valobservatörer bedömde att valet till största delen hade varit fritt och rättvist.

Sedan Indonesien 1999 överraskande gått med på att låta Östtimors befolkning rösta om självständighet följde en kaotisk period där befolkningen med överväldigande majoritet röstade för oberoende medan proindonesisk milis härjade. Med stöd av FN ingrep trupper från bland annat Australien och FN övertog styret av Östtimor fram tills självständighet kunde utropas i maj 2002. Vid de första fria valen i augusti 2001 vann Fretilin en stor seger.

Men det självständiga Östtimor är ett fattigt land och otåligheten har växt, inte minst bland ungdomar som inte vill vänta på de utlovade intäkterna från kommande oljeutvinning i Timorsjön.
Omkring hälften av den arbetsföra befolkningen beräknas vara arbetslös.
Våren 2006 utbröt de allvarligaste oroligheterna sedan 1999

och återigen skickades utländska soldater (från Australien, Portugal, Nya Zeeland och Malaysia) till Östtimor sedan över 30 personer hade dödats i strider som både inbegrep ungdomsgäng och missnöjda soldater som hade avskedats.
Vid valet i år sjönk Fretilins väljarstöd från 57 procent 2001 till 29 procent. Partiet förblev dock det största i parlamentet med 21 mandat av de 65 parlamentsplatserna.

President Ramos Horta har försökt övertala Fretilin och Gusmãos parti CNRT (nationella kongressen för Östtimors återuppbyggnad) att bilda en nationell enhetsregering men har inte fått gehör. CNRT fick 18 platser i parlamentet men har bildat en koalition med socialdemokratiska förbundet ASDT, bröderna Carrascalãos socialdemokratiska PSD och det demokratiska partiet PD. Tillsammans har de fyra partierna 37 mandat.

Ramos Hortas besked på måndagen att Gusmão på onsdag ska utses till premiärminister har fått Fretilin att rasa. Partiets ledare Mari Alkatiri förklarade enligt nyhetsbyrån AFP att Fretilin som största parti borde ha fått bilda regering:
- Denna regering är totalt olaglig och strider mot vår författning. Fretilin kommer aldrig samarbeta med denna illegala regering.
Trots vädjanden från Ramos Horta har nu Fretilin förklart att de kommer att bojkotta arbetet i parlamentet.

Omkring 100 000 personer bor fortfarande i flyktingläger och en del bedömare pekar på att Fretilin utnyttjar missnöjda unga män för att skapa oro, något som partiet förnekar.

Rogerio Lobato, tidigare inrikesminister i Fretilinregeringen, har fått tillstånd av en domstol att åka till Malaysia för medicinsk behandling, rapporterar Sydney Morning Herald. Beslutet på måndagen har ännu inte offentliggjorts i Dili, men väntas öka oron ytterligare. Lobato dömdes i mars till sju och ett halvts års fängelse för bland annat dråp.

Läs mer

Reportage i Time: East Timor: Dark Days in Dili (6 aug)

Östtimorkommitténs hemsida


Sydney Morning Herald