Fretilin vinner - men får inte två tredjedelar

Allt pekar på att Fretilin kommer att få en majoritet av rösterna i valet till konstituerande församling som hölls förra torsdagen. Rösträkningen pågår fortfarande men den portugisiska nyhetsbyrån Lusa rapporterar att Fretilin hade 53,4 procent av rösterna när tre fjärdedelar av rösterna var räknade. Under torsdagen väntas preliminära resultat komma och den 10 september kommer den slutliga fördelningen av de 88 platserna tillkännages av FN-administrationen.

Enligt Lusas beräkningar så kommer Fretilin få minst 44 platser. Det är dock långt från de 80-90 procent av rösterna som befrielsefrontens företrädare hade förutspått före valet.

Det har funnits en oro för att Fretilin skulle få mer än två tredjedelar av rösterna, vilket skulle göra det möjligt för fronten att själv bestämma över den författning det självständiga Östtimor ska få.

Det nybildade demokratiska partiet, PD, som leds av studenter, ligger tvåa med drygt tio procent av rösterna medan socialdemokratiska PSD, lett av Mario Carrascalao, har fått 9,5 procent. Mario Carrascalao var under en period guvernör under den indonesiska ockupationen men anslöt sig senare till CNRT, det östtimoreiska motståndsrådet där Fretilin ingick. På fjärde plats ligger Xavier do Amarals socialdemokratiska ASDT med 7,5 procent. Do Amaral tillhörde Fretilin men uteslöts efter Indonesiens invasion 1975 och återvände förra året från exil i Portugal. Do Amaral har meddelat att han kommer att ställa upp i presidentvalet nästa år och utmana Xanana Gusmão, ”Östtimors Nelson Mandela”.

UDT, Östtimors demokratiska union, fick stöd av färre väljare än väntat. Endast 2,4 procent röstade på partiet, som 1975 konkurrerade med Fretilin om makten. Partiets ledare João Carrascalao har förklarat att partiet inte kommer att godta valresultatet då han anser att valfusk skulle ha förekommit.

91 procent av de röstberättigade gick till valurnorna i ett val som betraktas som historiskt efter 450 år av portugisiskt kolonialstyre, 24 år av indonesisk ockupation och två år av FN-styre.


LUSA (Lisboa)