Ny president i skuggan av fortsatt oro

På söndagen hölls en enkel ceremoni i Östtimors huvudstad Dili där José Ramos-Horta svor presidenteden i närvaro av parlamentsledamöter, utländska diplomater och Indonesiens utrikesminister Hassan Wirajuda. Sydney Morning Herald rapporterar att Ramos-Horta talade på fyra språk; tetum, portugisiska, engelska och indonesiska och uppmanade till ett slut på våldet i Östtimor.
- Som ny president ska jag följa den avgående president Xanana Gusmāos väg att förverkliga folkets drömmar. Jag ska söka ett sätt för att få slut på krisen i landet, sade den nye presidenten.

José Ramos-Horta var en av ledarna i Fretilin, den självständighetsrörelse som bildades 1974 i slutet av den portugisiska kolonialperioden. Den 28 november 1975 utropade Fretilin Östtimors självständighet, men den 7 december 1975 invaderade indonesiska styrkor och i nästan ett kvarts sekel blev Ramos-Horta Östtimors röst i omvärlden. Först 1999 kunde han återvända från exilen och blev premiärminister medan Xanana Gusmāo blev Östtimors förste president när landet fick själkvständighet i maj 2002.
Under en period när omvärlden tycktes ha glömt ockupationen av Östtimor fick José Ramos-Horta, tillsammans med ärkebiskop Carlos Belo, Nobels fredspris 1996 och landets självständighetskamp fick ökad internationell uppmärksamhet.

Vid andra omgången i presidentvalet den 9 maj vann José Ramos-Horta, som ställde upp som oberoende kandidat, en storseger med nästan 70 procent av rösterna över Francisco Guterres, parlamentets talman och Fretilins kandidat. För Fretilin var det ett illavarslande tecken då parlamentsval ska hållas 30 juni och partiet som har dominerat det politiska livet sedan 1970-talet riskerar då att förlora sin majoritet.

Förra året utbröt de allvarligaste oroligheterna sedan självständigheten och Östtimor tvingades begära internationell hjälp från Australien, Nya Zeeland, Malaysia och Portugal. Under valkampanjen förklarade José Ramos-Horta att han kommer be FN, Australien och Nya Zeeland att under åratal framåt behålla trupper i Östtimor. Han förklarade också att Östtimor ska söka medlemsskap i Samväldet, som domineras av tidigare brittiska kolonier.

José Ramos-Hortas maningar om ett slut på våldet hörsammades dock inte, rapporterar det australiska TV-bolaget ABC. Några timmar efter presidentinstallationen sköt FN-soldater tårgas och varningsskott för att skingra ungdomsgäng som drabbade samman. Enligt uppgifter handlade det om anhängare från Fretilin som slogs med anhängare till den nye presidenten. FN:s språkrör i Dili, Allison Cooper, uppgav att en person dödats, medan 42 personer greps. Tre FN-fordon förstördes och en kvinnlig FN-polis skadades under oroligheterna.

Läs mer:
Panik i Dili - tiotusentals flyr staden ( 5 maj 2006)

Nya strider i Dili - Australien och Portugal skickar trupper (24 maj 2006)

Gusmāo tar över makten (30 maj 2006)


Sydney Morning Herald