Gusmão tar över makten– 27 döda – oron fortsätter

– Det är nu säkert för människor att återvända till sina hem, sade den australiske överstelöjtnanten Mick Mumford på tisdagen till reportrar. Vi kan inte ha soldater på varje gata eller i varje förort, men vi finns på plats.
Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att många invånare i Östtimors huvudstad Dili tvivlade på de försäkringarna. Enligt Röda korset har över 40 000 personer lämnat sina hem i samband med oroligheterna. Reuters rapporterar att medborgargarden bildas i bostadsområden av invånare som vill skydda sin egendom. Försörjningsläget har blivit allt svårare och tusentals människor stod på tisdagen i en kilometerlång kö utanför ett lager för att få ut matransoner.

Över 1 300 utländska soldater från Australien, Nya Zeeland och Malaysia finns i Östtimor sedan regeringen förra veckan begärde utländsk hjälp. En grupp på 120 paramilitära poliser från den forna kolonialmakten Portugal väntas anlända till helgen.
Men trots den utländska truppnärvaron fortsatte under tisdagen ungdomsgäng, beväpnade med machetes, knivar och käppar att plundra byggnader och sätta eld på bostäder, rapporterar nyhetsbyrån AP. Det som började som sporadiska sammanstötningar mellan avskedade soldater och regeringstrupper har nu utvecklats till ett öppet gängkrig. Enligt AP har minst 27 personer dödats och 100 skadats under den senaste veckan.
De utländska trupperna har noterat dock framgångar då flera hundra vapen lämnats in.

Ett av offren för gängens våld var 14-åriga Rosalina de Sousa. Sydney Morning Herald rapporterade att hon fördes till sjukhus med svåra knivskador efter våldsamheter i distriktet Quintal Boot. Fyra av hennes fingrar hade skurits av och hennes vänstra öra var svårt skadat.
En del Dili-bor flydde till katolska kyrkor och vädjade om beskydd från de utländska trupperna.
En del av gängens attacker handlade om ren plundring av affärer. Men även regeringsbyggnader attackerades. Bland dessa fanns Riksåklagarens kontor där de lyckades bryta sig in i Serious Crimes Unit, avdelningen för allvarliga brott. Där förvaras handlingar om de grova förbrytelser som begicks av pro-indonesisk milis i samband med folkomröstningen om självständighet 1999. Då dödades cirka 1 500 personer och 300 000 drevs på flykt medan stora delar av Dili och andra städer lades i ruiner.
Riksåklagare Louguinhos Monteiro sade till nyhetsbyrån AP att man inte vet om handlingarna stals med avsikt men att man undersöker detta.

I de nu pågående oroligheterna finns motsättningar mellan befolkning som kommer från västra respektive östra delen av landet.
– Efter den indonesiska ockupationen 1975 rekryterades poliser från västra delen och milisen som härjade 1999 kom också till stor del från väster, säger Damien Kingsbury från Deakin-universitet i Australien till nyhetsbyrån AFP. Det har gjort att folk i öst har kunnat beskylla folk från väst för att ha varit kollaboratörer, trots att de flesta där ville ha självständighet.

Östtimor president Xanana Gusmão framträdde på måndagen för första gången på måndagen, rapporterar den australiska nyhetsbyrån AAP. Medan politiska samtal pågick inne i presidentpalatset kom Gusmão ut, skyddad av australiska soldater och sina egna livvakter. Han talade till en grupp upprörda demonstranter som krävde premiärminister Mari Alkatiris avgång. Gusmão talade på det lokala språket tetum och uppmanade folk från väst och öst att omfamna varandra och han krävde ett slut på våldet och förstörelsen. Enligt AAP hade demonstranterna förväntat sig att Gusmão skulle tillkännage premiärministerns avgång och hans försonliga tongångar väckte besvikelse.

På tisdagen fortsatte de politiska överläggningarna. Det meddelades att försvarsminister Roque Rodrigues hade avgått, liksom inrikesministern Rogerio Lobato. Däremot sitter Alkatiri kvar. Gusmão övertar ensam ansvaret för landets säkerhet och undantagslagar ska gälla i 30 dagar framåt. Enligt Reuters sade Gusmão vid en presskonferens att beslutet hade fattats i nära samråd med Alkatiri. Presidenten meddelade också att han ska samordna sitt arbete med den utländska truppstyrkan. De utländska trupperna kommer nu att få tillåtelse att gripa personer och hålla dem fängslade på obestämd tid.

Medan Gusmão meddelade beslutet om undantagslagarna steg fortfarande röken från nedbrända byggnader i Dili och det var osäkert om presidentens maktövertagande kommer att stoppa oron.
Omfattande plundring fortsatte enligt BBC under tisdagen.
Utrikesminister José Ramos-Horta medgav enligt Reuters att regeringen inte lyckats infria befolkningens förhoppningar efter självständigheten i maj 2002. Östtimor är ett av Asiens fattigaste länder och arbetslösheten hos den unga befolkningen är mycket hög.

För befolkningen i Östtimor, som drabbades hårt av drygt 24 års ockupation, innebär de nya oroligheterna stor osäkerhet, rapporterar New York Times.
– 1999, när indonesiska armén sköt, kunde vi söka skydd i kyrkan, sade Marcos de Jesus, som tillsammans med sin fru och sju barn inte längre vågar bo i sitt hem. 1999 var det enklare; Indonesisk militär, milisen som stöddes av militären och så den östtimoresiska gerillan. Denna gång är det så många grupper och vi vet inte vem som är vem.

FN beslöt under helgen att evakuera sin personal och de flesta utländska hjälparbetare har nu lämnat Östtimor. I måndags anlände också två chartrade plan med 246 kinesiska medborgare till Xiamen i Folkrepubliken Kina sedan de hade evakuerats. Enligt The China Post viftade kineserna med kinesiska flaggor när de klev av planet i väntan på att transporteras till sina hemstäder.
De flesta av de evakuerade ägde små butiker i Dili eller hade arbeten i Östtimor. Tidigare hade ytterligare omkring 200 kineser lämnat Östtimor på egen hand. Enligt den kinesiska nyhetsbyrån har ingen av de cirka 500 kineserna som fanns i Östtimor dödats eller skadats under oroligheterna.

I Indonesien konstateras att landet denna gång inte är inblandat och tidningen Kompas skrev att beslutet att låta trupper från Australien sköta säkerheten i Östtimor reser frågan: ”Varför skulle Östtimor bli självständigt om det behöver en utländsk makt för att säkerheten?”
I andra tidningar i Jakarta ifrågasattes om Australiens avsikter i själva verket är att ta kontrollen över Östtimor.

Läs mer: Nya strider i Dili – Australien och Portugal skickar trupper (Nyhetsnotis 24 maj)

Bakgrund till konflikten inom regeringen i Östtimor (The Australian 25 maj)


Reuters