Nya strider i Dili – Australien och Portugal skickar trupper
Krisen i Östtimor har drastiskt skärpts. På tisdagen dödades två personer i strider mellan regeringstrogna soldater och upproriska soldater som avskedats från armén. På onsdagen fortsatte striderna och minst en regeringssoldat rapporterats ha sårats.
Enligt den australiska nyhetsbyrån AAP flydde skräckslagna invånare från förorten Tasi Tolu där häftiga strider pågick. Även i Lahane rapporterades om skottlossning nära brigadgeneral Taur Matan Ruaks hem och det spekulerades om generalens hem var måltavla för rebellerna. I delar av Dilis centrum kastade grupper av ungdomar sten mot bilar och slog sönder fönsterrutor.
Ögonvittnen i Tasi Tolu sade till AAP att kulsprutor och granatkastare användes i striderna.
Nyhetsbyrån AP rapporterar att Östtimors president Xanana Gusmão pekat ut major Alfredo Reinado som ledare för upproret.
– Östtimors folk accepterar inte att major Alfredo Reinado angriper våra soldater, sade Gusmão till reportrar. Vi kommer jaga rätt på honom för att stoppa våldet
Enligt AP har USA:s ambassad uppmanat amerikanska medborgare i Östtimor att lämna landet och familjemedlemmar till ambassadpersonal ska evakueras. Även Australien har vidtagit samma åtgärder.
FN:s personal i Östtimor har fått höjd beredskap och ska undvika resor och uppmanas att stanna i sina hem. De har dessutom uppmanats att packa sina resväskor för en eventuell evakuering.
Nyhetsbyrån AAP konstaterar att livet gick vidare i andra delar av Dili, där affärerna höll öppet. I förorten Taibesse, där mordbrännare härjade på tisdagen, förberedde affärsmännen sig på att öppna affärerna igen.
Östtimors utrikesminister José Ramos Horta sade på onsdagen att Östtimor vänt sig till Australien, Nya Zeeland, Portugal och Malaysia och begärt att dessa länder skickar soldater för att återställa ordningen.
Horta hade telefonöverläggningar med Australiens utrikesminister Alexander Downer och sade enligt BBC att de första utländska soldaterna kan anlända redan under torsdagen.
Det var ännu oklart om den utländska interventionen kommer att ses som en bilateral affär eller om den ska tas upp i FN:s säkerhetsråd. De senaste två veckorna har Australien byggt upp en beredskapsstyrka på cirka 1 000 personer i norra delen av landet för eventuell insats i Östtimor. Här finns krigsfartyg, soldater och poliser.
Nya Zeeland väntas skicka en mindre truppstyrka på 60 personer. Regeringen i Malaysia satt på onsdagen i sammanträde för att diskutera Östtimors begäran om hjälp.
Australiens tjänstgörande premiärminister Peter Costello sade enligt AAP att ”militärt bistånd ska ges för att återställa allmän ordning” i Östtimor.
Den forna kolonialmakten Portugal har också meddelat att de är beredda att skicka styrkor till Östtimor. Portugal styrde över Östtimor fram till november 1975. Kort därefter invaderade Indonesien Östtimor och ockupationen varade fram till hösten 1999 när FN tog över styret.
Portugals premiärminister José Socrates sade till den portugisiska nyhrtsbyrån Lusa att ett beslut har fattats om att säga ja till Östtimors begäran om hjälp. Senare under onsdagen väntades ett beslut om vilken typ av styrka som ska skickas, men enligt nyhetsbyrån AP väntas det bli 120 man ur den paramilitära polisstyrkan GN, nationella republikanska gardet.
Östtimor blev självständigt i maj 2002. Landet är ett av Asiens fattigaste och den kris som nu skakar landet är den värsta krisen hittills.
I februari i år lämnade omkring 600 soldater, en tredjedel av armén, sina barracker. De klagade över usla förhållanden. I slutet av april utbröt våldsamma protester och fem personer dödades. I början av maj ledde rykten om nya oroligheter till massflykt från Dili.
Enligt nyhetsbyrån AFP verkar det som de missnöjda soldaternas protester också har lett till att arbetslösa ungdomar anslutit sig till oroligheterna.
– De är missnöjda med arbetslöshet och fattigdom, sade analytikern Bonar Tigor Naipospos i Dili till AFP. Det är möjligt att de nu också backas upp av oppositionspartierna. Det finns ett stort missnöje med premiärminister Mari Alkatiri och det finns gott om anklagelser om korruption och nepotism.
Den här gången är det inte förhållandet med den tidigare ockupationsmakten Indonesien som står i fokus. Östtimors kris denna gång är en intern affär. Det skräckscenario som befaras om inte lugnet återställs är att rebellerna startar ett gerillakrig mot regeringen.
AAP (Australien) |