Panik i Dili – tiotusentals flyr staden

Tiotusentals invånare i Östtimors huvudstad Dili har flytt från sina hem och begett sig upp i bergen, rapporterar BBC. En företrädare för FN uppskattade på fredagen att 75 procent av stadens befolkning på 120 000 invånare har flytt. Andra har satt sig i säkerhet hos internationella organisationer. Genom sms på mobiltelefoner spreds uppgifter om att nya våldsamheter hotade i staden.
Enligt nyhetsbyrån AP hävdades att tidigare soldater tillsammans med poliser och militärer planerade att anfalla Dili och arméhögkvarteret.

Förra fredagen dödades fem personer när missnöjda soldater genomförde våldsamma protester sedan 600 soldater hade avskedats från armén. Soldaterna hade gått i strejk i mars med krav på förbättrade arbetsvillkor.

Inga rapporter om nya våldsamheter har dock kommit och regeringen i Östtimor vädjade på fredagen om lugn. Regeringen förklarade för invånarna att det var säkert att återvända hem och uppmanade dem att återvända till sina arbetsplatser.
Massflykten från Dili började i onsdags och BBC uppger att rapporter talar om att vägarna runt staden är fyllda med fordon där flyende invånare har tagit med sina ägodelar för att sätta sig i säkerhet.
– I praktiken är Dili nu en öde stad, berättade Joao Fernandez, som arbetar för USAID, för BBC.

I ett uttalande på fredagen förklarade Östtimors utrikesminister José Ramos-Horta att ”demokratin fortfarande är ung i Östtimor och att människor reagerar med fruktan på incidenter”. Många östtimoreser minns augusti 1999 då proindonesisk milis hämnades resultatet av folkomröstningen, då en majoritet sade ja till självständighet, genom att mörda över 1 000 personer och förstöra stora delar av Dili.

USA och Australien tillhör de länder som nu har uppmanat sina medborgare att lämna Östtimor. Australiska utrikesdepartementet förklarade enligt Sydney Morning Herald att läget i Östtimor snabbt kan förändras och att det finns ”en potential för politiskt motiverat våld”.

Hösten 1999 övertog FN styret av Östtimor efter 24 års indonesisk ockupation och styrkan omfattade som mest 11 000 soldater och civila. I maj 2002 utropades Östtimor som självständig stat och den 20 maj i år är det meningen att den återstående FN-missionen på 130 administratörer och rådgivare till polisen och militären ska avsluta sitt uppdrag.
Enligt Reuters förordar nu Australiens utrikesminister Alexander Downer att FN-missionens uppdrag förlängs.
– Med tanke på vad som har hänt tror jag det är för tidigt för FN att avsluta sitt uppdrag, sade Downer.

Australiens premiärminister John Howard sade på fredagen i australisk radio att landet är berett att skicka trupper till Östtimor om FN:s säkerhetsråd begär det.

Medan Dilis invånare på fredagen var på flykt undan ryktena om våldsamheter kom åklagaren Carlos de Fatima till staden Kupang i västra Timor, som tillhör Indonesien, rapporterar den australiska nyhetsbyrån AAP. Där hade 1 000 anhöriga och supportrar samlats till en katolsk mässa för att ta farväl av Eurico Guterres.
Guterres ledde 1999 Aitarak-milisen och har dömts till tio års fängelse av indonesisk domstol för ”kränkningar av mänskliga rättigheter” i Östtimor 1999. Bland de brott Guterres anklagas för är kyrkomassakern i Liquica i april 1999 då omkring 200 personer mördades. Hans milis var också inblandad i plundringarna och morden i Dili 1999.

AAP rapporterar att Guterres ser sig som en syndabock då andra åtalade personer har frikänts i indonesiska domstolar. Efter att ha kysst sin mor farväl förklarade Guterres att den indonesiska regeringen behandlar honom orättvist då ”militärer och poliser som bär större ansvar än vad jag gör går fria”.
Guterres kommer avtjäna sitt straff i Cipinang-fängelset i Jakarta där Östtimors nuvarande president Xanana Gusmão satt på 1990-talet sedan han tillfångatagits av indonesisk militär.
– Som en krigare är jag beredd att gå i fängelse för att ha kämpat för den röda och vita (Indonesiens flagga), sade Guterres enligt AAP.

2003 bildade Guterres en ny milis, Laskar Merah Putih (de röda och vita krigarna) som skickades till Västpapua, där en självständighetsrörelse sedan 1960-talet kämpar mot det indonesiska styret.

2005 bildades en ny milis i Västtimor med Guterres som ledare. Enligt en rapport från International Crisis Group, som publicerades på torsdagen, är dock hotet från pro-indonesisk milis inte längre är så stort.

Läs mer: Ny rapport från Human Rights Watch om tortyr och misshandel av Östtimors polis (20 april 2006)


BBC