Ett nytt land föds - men indonesiskt krigsfartyg skapade oro i Östtimor

Den 20 maj föds ett nytt land när FN-flaggan halas vid midnatt (klockan 16 på söndag svensk tid) och det fria Östtimors flagga hissas vid en ceremoni i huvudstaden Dili, där 200 000 personer, en fjärdedel av landets
befolkning väntas närvara.

Inför självständighetsdagen utfärdade FN-chefen på Östtimor, Sergio Vieira de Mello en varning till den proindonesiska milisen. Det var dessa styrkor som 1999 ödelade stora delar av Dili och andra städer sedan befolkningen hade röstat ja till självständighet vid en folkomröstning arrangerad av FN.
- Om de försöker dra fördel av att FN drar sig tillbaka kommer de mötas av våld, sade han enligt den australiska tidningen The Age.
Även ärkebiskopen och Nobelpristagaren Carlos Belo varnade för att hotet från milisen ännu inte är över.
- Ännu vet vi inte, sade Belo. Vi får vänta en vecka eller tio dagar.

Utländska trupper kommer dock finnas kvar i Östtimor och FN har talat om närvaro i ytterligare två år. Bedömare har varnat för det kan finnas krafter i Jakarta som ännu inte har accepterat att Östtimor är förlorat.
Sydney Morning Herald rapporterade på fredagen att ett indonesiskt krigsfartyg hade beordrats att lämna Dilis hamn. FN och de östtimoresiska ledarna hade godkänt att ett obestyckat fartyg skulle föra med sig limousiner och utrustning för Indonesiens president Megawati Sukarnoputri, som till sist tackat ja till att närvara vid ceremonin. Men när fartyget Teluk Sampit, med kanoner fullt synliga, lade till i närheten av de byggnader som ligger i ruiner efter 1999 års härjningar, utbröt kaos på
esplanaden när hundratals Dilibor samlades. Unga timoreser gick till kajen för att protestera mot fartygets närvaro.
När den tidigare portugisiska kolonin Östtimor nu efter 450 års kolonialstyre, nästan 25 år av indonesisk ockupation och två och ett halvt år av FN-styre får självständighet är intresset stort i omvärlden. FN:s generalsekreterare Kofi Annan kommer att närvara, liksom representanter för över 80 länder, däribland USA:s förre president Bill Clinton. Östtimors nyvalde president Xanana Gusmão sade på fredagen att höjd levnadsstandard, inte hämnd, är landets främsta prioritet. Enligt FN:s bedömningar kommer Östtimor bli Asiens fattigaste land. Men han sade att de som bar ansvaret för övergreppen 1999 bör straffas.
- Men vi ska göra vårt bästa för att utplåna gamla känslor av hat och hämndlystnad, sade Gusmão enligt BBC. De skyldiga kan dömas till fängelse, men deras straff kan omvandlas om de uppför sig väl.


Sydney Morning Herald