Inspelning av avrättning sändes i radio
En inspelning av de sista sekunderna i en dödsdömd fånges liv har skapat radiohistoria i Japan. Avrättningarna är vanligtvis omgärdade av ett stort hemlighetsmakeri men tack vare den utsmugglade inspelningen har landets radiolyssnare fått en inblick i vad som verkligen sker i dödscellerna, rapporterar nyhetsbyrån IPS.
De sista orden från en rosslig röst, falluckan som slår upp, snaran som spänns och en buddistisk gong-gong som markerar att dödsstraffet har verkställts.
Den 6 maj kunde de som lyssnade på radiokanalen NCB:s morgonprogram höra de ljud som spelats in med dold mikrofon när en okänd man hängdes i fängelset i Osaka för 53 år sedan.
Inspelningen har använts vid utbildningen av nya bödlar, och har uppenbarligen smugglats ut från fängelset av dödsstraffsmotståndare. Ljuden utgör en del av en timmeslång radiodokumentär om det öde som väntar landets 106 dödsdömda. På senare tid har myndigheterna börjat verkställa det yttersta straffet i allt högre takt.
- Tanken är att få en ren död. Den dömde ska inte kämpa eller slänga omkring, berättar en äldre vakt samtidigt som fången får sina armar och ben bundna innan han hängs.
I bakgrunden kan man höra en inspelning av buddistmunkars mässande.
I ett angränsande rum sitter tre till fem bödlar som samtidigt trycker på en knapp som öppnar falluckan. Ingen vet vems knapp som verkligen öppnar luckan.
På inspelningen finns även en konversation mellan den dömde och en nära anhörig dagen innan avrättningen.
- Jag är ledsen för det jag har gjort, säger mannen med en mycket känslosam röst.
Efter radiosändningen ringde mängder av lyssnare in till NCB för att tala om programmet.
- Jag grät när jag hörde rösten på mannen som skulle hängas. Nu förstår jag vad dessa människor går igenom, berättade en lyssnare.
En universitetslärare ringde för att bjuda in dem som producerat dokumentären att komma och diskutera ämnet med sina studenter.
Kritiska röster menade dock att programmet var för ensidigt, samt var kritiska till att det inte talades om vilket brott den avrättade gjort sig skyldig till.
Många välkomnar dock att programmakarna belyst en procedur som är omgärdade av hemlighetsmakeri.
- Det var chockerande med alla detaljer, säger finansmannen Hiro Kawaguchi, 26, till IPS.
- Jag fick veta att de bygger avrättningsplatserna i lättstädat material och plast så att de ska kunna spruta platsen ren med en slang efteråt. Det är otänkbart att man kan behandla andra människor med så kall logik.
Kanae Doe vid den lokala avdelningen av organisationen Human Rights Watch lovordar dokumentären och säger att den förhoppningsvis ska bidra till en bredare diskussion om dödsstraffet i Japan.
I den senaste mätningen svarade fler än 80 procent av japanerna att de är för dödsstraffet. Hittills i år har sju avrättningar genomförts i Japan.
**Text: Catherine Makino_
IPS/Tokyo
Läs mer: 35 år i dödscell i Japan (Amnestys The Wire - pdf-fil)
Amnesty fördömer avrättningar i Japan (7 december 2007)
IPS |