Allt fler fall av tortyr

S_edan president Islam Karimov förlängde sitt maktinnehav i slutet av förra året har allt fler människor utsätts för tortyr i Uzbekistan. Det hävdar människorättsorganisationer, rapporterar nyhetsbyrån IPS._

  • Sedan början av året har ett ökande antal människor försvunnit eller utsatts för tortyr i Uzbekistan, säger Elena Ryabinina, som arbetar för den Moskva-baserade organisationen Memorial Human Rights Centre.

Ryabinina berättar att man tillsammans med en uzbekisk organisation har kunnat dokumentera hur regimen i landet blivit allt mer repressiv. President Karimov lyckades i december förra året – i strid med grundlagen – att bli omvald för tredje gången.

Enligt en rapport från Memorial Human Rights Centre greps och dömdes fler än 12 000 människor i Uzbekistan på politiska eller religiösa grunder mellan 1997 och 2007.

Ryabinina säger till IPS att tortyren breder ut sig i takt med att regimen försöker krossa den demokratiska oppositionen i landet. Gulnova Oltievas man torterades och mördades av regimen förra året. Hon tvingades fly till Kazakstan med sina barn i slutet av förra året.

  • Varje månad dödas fångar i samband med tortyr. Fängelsevakterna har absolut makt, de misshandlar fångarna som de vill och de kan utan vidare döda, säger hon till IPS

**Text: Kester Kenn Klomegah_
IPS/Moskva

Läs också:
Mutabar Tojibaeva frigiven! (Amnesty Press 4 juni)

Amnesty om frigivningen

EU upphäver sanktioner (17 oktober 2007)

MR-försvarare fängslas på löpande band (10 mars 2006)


IPS