MR-försvarare fängslas på löpande band

Situationen för mänskliga rättigheter i Uzbekistan förvärras allt mer. Hittills i år har nio människorättsaktivister fått fällande domar.

Den 6 mars dömdes MR-försvararen Mukhtabar Tojibaeva till åtta års fängelse för utpressning, förtal, felaktig användning av mark och andra icke-politiska brott som bottnar i en konflikt Tojibaeva hade med en anställd på fiskfarmen hon äger. Hon ansågs även skyldig till medlemskap i en illegal organisation eftersom hennes organisation, människorättsgruppen Burning Hearts, inte är registrerad enligt uzbekisk lag.

Dagen efter att domen mot Tojibaeva föll krävde Human Rights Watch, HRW, att den omedelbart skulle ogiltigförklaras.
- Rättegången som ledde till Tojibaevas dom är så otillräknelig att hennes fällande dom inte kan tillåtas kvarstå. Uzbekiska myndigheter bör omedelbart frige henne i avvaktan på en översyn av domen, sade Holly Cartner på HRW.

Cartner menade att domen mot Tojibaeva är en del i den förföljelse av oberoende röster och kritik inom det civila samhället som uppstått sedan massakern i Andijan i maj 2005 då 700 personer beräknas ha dödats till följd av att säkerhetsstyrkor öppnade eld under en demonstration mot president Islam Karimovs regim.

Mukhtabar Tojibaeva är en av dem som öppet kritiserat massakern och den uzbekiska regeringen. I september 2005 ställde hon upp i en radiointervju i Radio Libertys uzbekiska kanal, Ozodlink, där hon berättade om sin misstanke att lokala myndigheter sedan Andijanmassakern fått order om att tysta alla oberoende MR-försvarare och politiska aktivister. Tojibaeva talade även om ökade påtryckningar på medlemmarna i Burning Hearts.

En månad senare, den 7 oktober 2005, arresterades hon medan hon föreberedde sig att åka iväg till Irland för att delta i en konferens om mänskliga rättigheter.

Enligt HRW nekades Tojibaeva, under rättegången som följde, möjligheten att iordningställa och presentera ett adekvat försvar mot det hon anklagades för. Hon fick inte tillräckligt med tid att läsa igenom de 5 000 sidor med material om fallet och hennes advokat fick varken tid eller möjlighet att diskutera materialet med henne. Försvaret fick inte heller fråga ut åklagarens vittnen eftersom domstolen inte bad dem framträda. Dessutom sändes försvarets egna vittnen hem innan de fick chansen att vittna.

  • Jag ångrar inte mina aktiviteter och jag kommer att fortsätta med dem oavsett domen, fastslog Tojibaeva under rättegången.
    Efter att ha mottagit domen skrek hon till domaren att rättegången med dess resultat var ”dockteater och en tragedi”.

Två andra uzbekiska MR-försvarare, som dömts till fängelse i mars i år, är Sanjar Umarov och Nodira Khidoiatova. De är ledare respektive koordinator för oppositionsgruppen ”Sunshine Coalition of Uzbekistan” och båda anklagades för förtal, förskingring, plundring och stöld. Umarov dömdes till 14 års fängelse och Khidoiatova till tio års fängelse.

Den 6 mars, samma dag som oppositionsledaren fick sin dom, kom även en domstolsorder om att stänga ner uzbekiska Freedom House, en icke-statlig amerikansk MR-organisation. Samtidigt meddelade Eurasia Foundation, ytterligare en USA-finansierad grupp, att man måste lägga ner sin verksamhet till följd av anklagelser om olämplig registrering och obehöriga workshops.

HRW har dokumenterat hur uzbekiska myndigheter rutinmässigt vägrar att registrera oberoende MR-organisationer på basis av mindre tekniska brister eller andra falska anledningar. Den organisation som inte är registrerad räknas som illegal. Därför blir oregistrerade organisationer, som fortsätter sitt arbete, extremt sårbara när det gäller trakasserier från regeringens sida.

Från och med den 7 mars stärkte de uzbekiska myndigheterna även sin kontroll av utländska journalister i Uzbekistan. Regeringen godkände då en resolution som förbjuder utländska journalister ”att genom våld uppmana till förändringar av den existerande konstitutionen, att lägga sig i inrikesaffärer, att bryta mot landets integritet samt att provocera fram krig, våld och grymhet eller nationell, rasistisk och religiös fiendeskap”.

  • Detta är ett tydligt meddelande till journalisterna att de ska avstå från att kritisera myndigheterna, sade Annabelle Arki, från Reportrar utan gränser, till Radio Free Europe/Radio Liberty.

Hon menade att det utifrån resolutionens anspelningar på våld är uppenbart att regeringen är rädd för ännu ett upplopp, liknande Andijan, eller en revolution.

BBC har redan sedan tidigare dragit tillbaka sina korrespondenter från Uzbekistan på grund av trakasserier och förföljelse efter Andijanmassakern, och Radio Free Europe/Radio Liberty tvingades stänga sin station i huvudstaden Tasjkent.

Lisa Nordenhem, praktikant Amnesty Press