Mutabar Tadzhibaeva frigiven!

En av Uzbekistans mest kända människorättsförsvarare, Mutabar Tadzhibaeva, har blivit villkorligt frigiven, rapporterar Human Rights Watch.

  • Vi är stormförtjusta över att Mutabar Tadzhibaeva har blivit frigiven, säger Holly Cartner, chef för Europa- och Centralasien-avdelningarna vid Human Rights Watch. Men hon borde aldrig ha fängslats och domen mot henne måste upphävas så att hon kan få fortsätta sitt arbete för mänskliga rättigheter utan ytterligare förföljelse från myndigheterna.

Mutabar Tadzhibaeva släpptes i måndags från kvinnofängelset i Tasjkent där hon har avtjänat två år och åtta månader av ett fängelsestraff på åtta år. Hon har inte fått amnesti utan straffet har omvandlats till villkorlig dom på ytterligare tre år. Efter att hon kommit ut ur fängelset sade Tadzhibaeva att hon trodde att hon släppts på grund av sin hälsa. Det konstaterades tidigare i år att hon har fått cancer.

Mutabar Tadzhibaeva har länge varit en av de mest frispråkiga kritikerna av regimen i Uzbekistan. Hon är ordförande för ”Brinnande hjärtans klubb”, en icke-registrerad frivilligorganisation i staden Margilan i östra Uzbekistan och hon har under lång tid hjälpt människor som behöver rättshjälp.
Efter massakern i Andijan i maj 2005, då hundratals människor sköts ihjäl av säkerhetsstyrkorna, kritiserade hon regeringens agerande.

Som en uppenbar hämnd för kritiken greps hon den 7 oktober 2005, anklagad för en rad brott, däribland förtal, utpressning, skattefusk, miljöförstörelse och medlemskap i en illegal organisation. Straffet, efter en rättegång som inte var korrekt, blev åtta års fängelse.

I en längre intervju med Radio Free Europe/Radio Liberty sade Mutabar Tadzhibaeva att frigivningen kom som en total överraskning. Hon beskrev fängelserna i Uzbekistan som ”öar av tortyr”, helt avskilda från resten av samhället.

Hon sade också att det villkorliga straffet kommer att innebära att varje steg hon tar de kommande tre åren kommer att övervakas.
- Om jag säger någonting som är obehagligt för de som sitter vid makten så kommer de få ett skäl att sätta mig bakom galler igen.

Radio Free Europe/Radio Liberty konstaterar att regeringen i Uzbekistan har gjort det till ett mönster att frige människorättsförsvarare inför viktiga internationella möten. Tidigare i år kom frigivningar strax innan EU och Uzbekistan skulle ha ett möte. Frigivningen av Mutabar Tadzhibaeva kan ha haft samband med att Richard Boucher, vice utrikesminister i USA, på måndagen kom till Tasjkent för möten med ledare i Uzbekistan. Efter ett möte med president Islam Karimov, som med järnhand styrt Uzbekistan sedan självständigheten 1991, sade Boucher att samtalet hade fokuserat på hur respekten för mänskliga rättigheter ska förbättras. Boucher sade att vissa framsteg hade uppnåtts vid samtalen.

Den 15 maj tillkännagavs att Mutabar Tadzhibaeva tilldelats årets Martin Ennals-pris. Priset delas ut av tio människorättsorganisationer, däribland Amnesty, Human Rights Watch och FIDH. Den 20 november ska priset delas ut i Genève men det är osäkert om myndigheterna kommer att tillåta att hon reser till Schweiz för att hämta priset.

Läs mer

Amnesty om frigivningen

Pressmeddelande om att Mutabar Tadzhibaeva fått Martin Ennals-priset (Amnesty 15 maj)

EU upphäver sanktioner (17 oktober 2007)

MR-försvarare fängslas på löpande band (Amnesty Press 10 mars 2006)


HRW