Journalister hindrades bevaka OS-facklan i Tibet

Reportrar utan gränser anklagar idag Kina för att bryta sina löften till den Internationella Olympiska kommittén, IOK, genom att hindra utländska journalister från att fritt bevaka den olympiska facklans färd genom Xinjiang och Tibet.

Endast omkring 50 utländska journalister tilläts rapportera om facklans färd genom Lhasa den 21 juni och nära hälften av dessa hade handplockats av kinesiska myndigheter från medier i Hongkong, Macao och Taiwan. Internationella nyhetsbyråer och några TV-stationer med OS-rättigheter kunde uppehålla sig i Lhasa i två dagar. Övriga delar av Tibet är stängda för utlänningar sedan tre månader tillbaka. Inga amerikanska eller brittiska dagstidningar släpptes in i Lhasa under OS-facklans besök.

Invånarna i Lhasa uppmanades att stanna inomhus och journalister förbjöds att tala med lokalinvånare. En journalist har berättat för Reportrar utan gränser att varje steg filmades av poliser och att det fanns väldigt få munkar att prata med eller ställa frågor till.
Journalister hänvisades till en park i närheten av startpunkten för facklans färd och de tilläts inte följa facklan eller gå in i den gamla stadsdelen. Officiella guider försökte också lura journalister om situationen i Lhasa. En kanadensisk reporter som frågade varför alla affärer var stängda fick svaret att det alltid var så i Tibet på lördagar, vilket inte är sant.

En journalist berättade att den publik som såg OS-facklan i Tibet och Xinjiang hade valts ut av myndigheterna och att det fanns poliser och militära kontroller överallt.
Webbsidor med rapporter från utländska medier blockerades senare av myndigheterna.

En myndighetsperson i Tibet uppgav att 1 300 personer hade gripits i samband med demonstrationerna i mars men att de hade frigivits. Myndigheterna uppger att Amnestys rapport den 18 juni om att 1 000 tibetaner är fängslade ”inte har ett uns av trovärdighet”.

Enligt Reportrar utan gränser har utländska journalister aldrig någonsin tidigare blivit så begränsade i rapporteringen av ett evenemang. Organisationen kritiserar även IOK för att tiga då de kinesiska myndigheterna utnyttjar den olympiska flaggan för att rättfärdiga politiskt förtryck.

Även i Xinjiang övervakade myndigheterna noggrant de utländska journalister som hade tillåtits bevaka facklans färd genom Kashgar och Urumqi. Myndigheterna hade bland annat gett journalisterna tryckta guider där de informerades om att de skulle bli ombedda att avlägsna sig omedelbart om det plötsligt hände något, vilket syftade på demonstrationer.

Statlig kinesisk media rapporterade om OS-facklans färd genom Lhasa som en stor säkerhetsmässig framgång och nyhetsbyrån Xinhua sade att människorna var glada och fredliga. I statliga TV-kanaler visades inte närvaron från säkerhetsstyrkorna i Lhasa och Kashgar.

Vad har hänt de 1 000 gripna demonstranterna i Tibet? (Pressnotis från Amnesty 18 juni)

OS-facklan till Tibet på lördag (Amnesty Press 18 juni)

Läs mer om OS-landet Kina i Amnesty Press nr 2/2008

Svenska Amnestys OS-sida

Minns du 4 juni ?


RSF(Reportrar utan gränser)