OS-facklan till Tibet på lördag

Nu på lördag den 21 juni anländer OS-facklan till Lhasa, Tibet. Ursprungligen var tanken att OS-facklan skulle komma till Tibet under torsdagen och stanna där i tre dagar. Det är oklart varför OS-arrangörerna valde att ändra datum skriver Times of India. Orsaken till att man valt att förkorta tiden från tre dagar till en dag anges vara för att kunna göra ett stopp i den jordbävningsdrabbade provinsen Sichuan.

OS-facklan lämnar imorgon den muslimska Xinjiang provinsen i nordöstra Kina. OS-facklans färd har kantats av protester världen över. Stoppen i Xinjiang och Tibet anses vara de två mest känsliga under dess över tre månader långa färd runtom i Kina. Nyhetsbyrån AFP uppger att Kina anklagat separatister i Xinjiangprovinsen för att planera terroristattacker mot facklan vilket ledde till att Kina höjde säkerhetsnivån i regionen.

OS-facklan är ett mycket kontroversiellt inslag i Tibet. Människorättsorganisationen Human Rights Watch anser att den kinesiska regeringen använder OS-facklan som ett propagandaverktyg. Organisationen hävdar att myndigheterna har gjort godtyckliga gripanden i Lhasa för att undvika protester under facklans färd genom staden. HRW anger även att det cirkulerat inofficiell information mellan Internationella Olympiska kommitténs (IOC) medlemmar gällande vad man ska säga vid eventuella dödsfall under ceremonierna i Lhasa.

  • Det är oansvarigt av den kinesiska regeringen att medvetet skicka facklan in i sådan krutdurk. IOC och de olympiska sponsorerna borde be Peking att stoppa denna del av facklans färd säger Sophie Richardson, Asienansvarig på HRW i ett uttalande.

Tibetaktivister har förordat att OS-facklan ej bör färdas genom Tibet på grund av det oroliga läget i regionen. Enligt AFP så nekar arrangörerna för de Olympiska Spelen till att man valt att förkorta facklans färd genom Tibet på grund av säkerhetsläget. Arrangörerna för de Olympiska Spelen har även angett att 50 journalister från 31 nyhetsorganisationer ska få tillåtelse att bevaka facklans färd genom Lhasa.

Tibet har varit stängt för utländska journalister sedan demonstrationerna för tre månader sedan. Demonstrationerna började fredligt i Lhasa den 10 mars för att efterhand bli våldsamma och rikta sig mot Han-kineser och deras affärsverksamheter. Human Rights Watch uppger att våldsamheterna började efter det att polisen började gripa munkar, nunnor och andra demonstranter.

Tibetan People’s Uprising Movement som fem tibetanska organisationer står bakom har arrangerat en marsch för ett fritt Tibet vilken planerades att nå den tibetanska gränsen strax innan de Olympiska Spelen i Peking. Den senaste planen för marschen är att försöka nå Tibet i samband med att OS-facklan når Lhasa. Under gårdagen greps dock 50 tibetaner av den indiska polisen när de kom till Dharchula, det sista indiska distriktet före den tibetanska gränsen. Tsering Yeshi , president för en av de tibetanska organisationer som anordnar marschen, Tibetan Women’s Association, uttalade sig om att Indien ej bör se de tibetanska demonstranterna som ett hot mot Indiens säkerhet.

Läs mer:

Tibetaner i exil splittrade (Amnesty Press 8 april)

Human Rights Watch


Times of India